Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Η πανδημία επιδείνωσε τις συνθήκες ζωής – Αφιέρωμα της εφ. «Πατρίς»

Share

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι η 8η Μαρτίου και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού επιδείνωσαν τις συνθήκες ζωής των γυναικών, με αύξηση της έμφυλης βίας, δυσκολίες στην επιστροφή στην εργασία, αλλά και πλήγμα στην ψυχική υγεία.

Τα ευρήματα των μελετών είναι ενδιαφέροντα, ας τα δούμε αναλυτικά:

Αύξηση της έμφυλης βίας

Ο ΟΗΕ δημοσίευσε τον Νοέμβριο του 2021 έρευνα που πραγματοποίησε μεταξύ 16.154 γυναικών σε 13 χώρες με μέσο εισόδημα (Κολομβία, Ουκρανία, Μαρόκο, Μπανγκλαντές κ.ά.). Περίπου το 45% αυτών των γυναικών δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα ή γνωρίζει μία γυναίκα θύμα βίας από την αρχή της πανδημίας.

«Η οικονομική ανασφάλεια, το κλείσιμο των σχολείων ή ακόμη και το ψυχολογικό φορτίο λόγω των οικιακών εργασιών δημιούργησαν ένα περιβάλλον που ευνοούσε την ενδοοικογενειακή βία», εξήγησαν η ΛινΜαρί Σαρντίνχα και η Άβνι Αμίν ερευνήτριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Και όπως και πριν την πανδημία οι γυναίκες είναι περισσότερο θύματα σε σχέση με τους άνδρες της διαδικτυακής βίας. «Η “εκδικητική πορνογραφίαˮ και οι κίνδυνοι από τα εγκλήματα των παιδεραστών αυξήθηκαν με ανησυχητικό τρόπο», πρόσθεσε η Μούριελ Σαλμόνα, ψυχίατρος.

Φορτισμένη ψυχική υγεία

Δύο στις πέντε γυναίκες δήλωσαν στην έρευνα του ΟΗΕ ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά την ψυχική τους υγεία. Αιτία κυρίως το ψυχολογικό φορτίο από τη διαχείριση των οικιακών εργασιών «το οποίο συνδέεται με πιο υψηλό κίνδυνο εμφάνισης στρες και κατάθλιψης στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες», επεσήμαναν οι Σαρντίνχα και Αμίν.

Το ψυχολογικό φορτίο των γυναικών αυξήθηκε από την τηλεργασία, τη συνεχή παρουσία των παιδιών στο σπίτι και τον περιορισμό των εξόδων. Άλλος δείκτης, οι έρευνες για τις μετακινήσεις των γυναικών στη διάρκεια και μετά την πανδημία, οι οποίες δείχνουν επίσης την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των γυναικών.

Εξάλλου έρευνα στη διάρκεια της πανδημίας κατέδειξε ότι οι γυναίκες αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στις οικιακές εργασίες απ’ ό,τι στην εργασία τους σε σχέση με τους άνδρες αλλά και σε σχέση με πριν την πανδημία. Οι έρευνες αυτές αποκαλύπτουν ότι «οι ανισότητες αυξήθηκαν και μας πήγαν είκοσι χρόνια πίσω», κατήγγειλε η Τιλούς.

Ο λόγος των γυναικών

«Μπορούμε να μιλήσουμε για μια πραγματική προσπάθεια (των ενώσεων και των κρατικών μηχανισμών) να αντιδρούν περισσότερο και να αντιμετωπίζουν την ενδοοικογενειακή βία» μετά την πανδημία, επεσήμανε η δρ. Σαλμόνα.

Όμως η Τιλούς εξέφρασε την απογοήτευσή της που τα μέσα παροχής βοήθειας στα θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας παραμένουν ίδια από την αρχή της πανδημίας. «Ακούμε περισσότερες γυναίκες θύματα βίας, αλλά μιλούν στο κενό», κατήγγειλε.

Για τις Σαρντίχνα και Αμίν η υγειονομική κρίση κατέδειξε τις επιπτώσεις του άνισου καταμερισμού των οικιακών εργασιών, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των γυναικών. «Η πανδημία μάς έδωσε την ευκαιρία να φανταστούμε ένα διαφορετικό και πιο ίσο μέλλον για τις γυναίκες, κυρίως για αυτές που είναι περισσότερο αντιμέτωπες με τον αποκλεισμό ή την περιθωριοποίηση», πρότειναν.

Μιχάλης Κατρίνης- Επικεφαλής ΚΟ ΚΙΝΑΛ

«Υπάρχει μια γυναίκα στην αρχή όλων των μεγάλων πραγμάτων»

«Ξεκινώντας από την αποστροφή του Alphonse de Lamartine, σήμερα-παγκόσμια ημέρα της γυναίκας -αναστοχαζόμαστε τους αγώνες που έγιναν για την εξάλειψη των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων και των διακρίσεων και αναλαμβάνουμε δράση για την οικοδόμηση ενός κόσμου πιο δίκαιου, ισότιμου, χωρίς αποκλεισμούς και για τα δύο φύλα. Τα στοιχεία για τη χώρα μας, ωστόσο, δεν είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, για το 2021, βρισκόμαστε στην 96η θέση από τις 156 που μετρήθηκαν παγκοσμίως σε σχέση με το χάσμα των δύο φύλων, καταλαμβάνοντας την χαμηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη, μαζί με την Ουγγαρία (!).

Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνίδες δεν συμμετέχουν ισότιμα στην οικονομική ζωή και τις οικονομικές ευκαιρίες και ότι εμποδίζονται σε μια σειρά κρίσιμων τομέων που έχουν να κάνουν με το μορφωτικό επίπεδο, την υγεία και την επιβίωση, αλλά και την πρόσβασή τους σε θέσεις πολιτικής εξουσίας. Από την άλλη, η σημερινή κυβέρνηση αδρανεί χαρακτηριστικά, εξαντλώντας την δράση της μόνο σε συμβολικές κινήσεις ανάδειξης αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος.

Πρέπει να γίνουν πολλά, για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες. Ζητήματα όπως η τηλεργασία, η ισότητα των φύλων η ψυχική υγεία και η μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας αποτελούν μέρος της ατζέντας της συζήτησης γύρω από την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Ανδρέας Μαρίνος, Δήμαρχος Πηνειού

«Ημέρα τιμής αλλά και έντονου προβληματισμού»

«Ημέρα τιμής αλλά και έντονου προβληματισμού για την ισότιμη  παρουσία της γυναίκας στις κοινωνίες μας.

Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας υπενθυμίζει τη διαχρονική παρουσία ενός ανθρώπου με πολλαπλούς  ρόλους αλλά ταυτόχρονα είναι ευκαιρία να αναλογισθούμε αν τα επιτεύγματα μέχρι σήμερα και οι προκλήσεις των καιρών, εξασφάλισαν την ισότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Ο Δήμος Πηνειού, σεβόμενος και τιμώντας το ρόλο, τη δράση και τον καθημερινό αγώνα των γυναικών, προσπαθεί με τις υποστηρικτικές δομές του «Βοήθεια στο σπίτι» και τις κοινωνικές δράσεις του, να βρίσκεται κοντά στον ισχυρό πυλώνα της οικογένειας.Ο Δήμος στέκεται στο πλευρό κάθε γυναίκας η οποία μπορεί να βρεθεί σε ευάλωτη θέση οικονομικά, ψυχολογικά και κοινωνικά.

Εμπιστευόμαστε και δίνουμε στις γυναίκες τις ευκαιρίες που τους αξίζουν και στους αγώνες τους να κάνουν πράξη τα όνειρά τους!

Είμαστε δίπλα τους και όχι απέναντί τους!».

Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

«Ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης στις κακοποιημένες γυναίκες»

Σε μια εποχή που όλοι έχουμε συγκλονιστεί από γεγονότα που έχουν συμβεί τόσο στην χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο με θύματα γυναίκες, είναι ακόμα πιο ισχυρό το μήνυμα του εορτασμού για την ημέρα της γυναίκας. Για την κάθε γυναίκα αυτού του κόσμου που πάλεψε για τα δικαιώματά της,για την ισότητα των δυο φύλων, για να ανατρέψει στερεότυπα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Για την κάθε γυναίκα που είναι θύμα έμφυλης βίας,που μπορεί να κάνει το σώμα της ότι θέλει, που δεν έχει δικαίωμα κανείς να ασελγήσει πάνω της ή να λερώσει την ψυχή της.

Είναι η μάνα,η κόρη,η αδελφή,η φίλη,η σύζυγος,οι γυναίκες στην ζωή μας, ίσες απέναντι σε ίσους. Αυτή πρέπει να είναι η κοινωνία. Χωρίς διακρίσεις,χωρίς αποκλεισμούς.

Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης στις κακοποιημένες γυναίκες,είμαστε δίπλα τους σε ότι χρειαστούν,τους λέμε να μην φοβούνται,να μην δειλιάζουν. Να συμμετέχουν,να οργανώνονται, να έχουν ίσα δικαιώματα στην εργασία,στο σπίτι,στην κοινωνική και πολιτική ζωή».

Τριανταφυλλιά Νιάρχου, πρόεδρος  Πολιτιστικού Σύλλογος Καλίδονας “Σάρενα”

«Οι μεγαλύτερες ανθρώπινες ιδέες και αλλαγές ξεκινούσαν πάντα από τις μειοψηφίες!»

«Ομολογώ πως φέτος αναλογιζόμενη πόσες γυναίκες στη χώρα μας έπεσαν θύματα κακοποίησης, βιασμών, και φόνων με έκανε να προβληματιστώ βαθιά για την κοινωνία στην οποία ζούμε, αναπτυσσόμαστε και διατρέφουμε τα παιδιά μας, τις μελλοντικές γυναίκες και τους μελλοντικούς άνδρες αυτού του τόπου…. Οι βιασμοί, οι φόνοι, οι κακοποιήσεις. δεν είναι απλά ένα λάθος του συστήματος. Είναι γέννημα της ίδιας της κοινωνίας… Ο κυριότερος δε λόγος; Η μεγάλη της αδιαφορία… Βλέπουν μπρος στα μάτια τους συγκεκριμένα περιστατικά κακοποίησης, ακούν σαν καλοί γείτονες τις φωνές απόγνωσής τους, στα καφενεία σχολιάζουν και καταδικάζουν την αγριότητα… Παρόλα αυτά κανείς δεν επεμβαίνει να σταματήσει τον πόνο αυτών των γυναικών… είναι απλοί θεατές… Όταν όμως γίνει το κακό τοποθετούμαι πολύ άνετα λουλούδια στη μνήμη τους…… Ήρθε η στιγμή κοινωνία να αλλάξει τη νοοτροπία της…Να μάθει να μιλά, να μάθει να καταδικάζει, να μάθει να προστατεύει με δραστικές λύσεις. Να παίρνει θάρρος και να απευθύνεται στις αρμόδιες αρχές. Και αν δεν βγάλει αποτέλεσμα να επιμένει, να επιμένει μέχρι να καταφέρει να σώσει ζωές και ψυχές! Η Γιορτή της γυναίκας είναι  ημέρα μνήμης  για τα δικαιώματα  των γυναικών. Για φέτος  ας είναι η ημέρα αυτή  ένα μνημόσυνο για κάθε γυναίκα που άφησε την πνοή της, προσπαθώντας να σώσει την αξιοπρέπειά της, την τιμή της , την επιλογή της για μια δίκαιη ζωή. Είσαι γυναίκα! Οφείλεις να βροντοφωνάζεις την αξία σου! Μπορεί να σε θεωρούν μειοψηφία, αλλά μην ξεχνάς! Οι μεγαλύτερες ανθρώπινες ιδέες και αλλαγές ξεκινούσαν πάντα από τις μειοψηφίες…!»

Γιάννης Καρβέλης, διοικητής 6ης ΥΠΕ

«Ημέρα υπενθύμισης και ανασυγκρότησης»

«Ο χώρος της Υγείας αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο δράσης και εξέλιξης της γυναίκας, καθώς σε αυτόν βρίσκονται  γυναίκες που έχουν ανέλθει επαγγελματικά σε υψηλόβαθμες θέσεις π.χ. διευθυντικές θέσεις, έδρες πανεπιστημίου κτλ. Είναι ένας χώρος που μπορεί μια γυναίκα να κατακτήσει  αξιώματα, τίτλους, στόχους και επιτεύγματα. Να ξεπεράσει ανισότητες και να διεκδικήσει δικαιώματα, τηρώντας τις υποχρεώσεις της.

Ο χώρος της Υγείας είναι μια μικρογραφία της σύγχρονης κοινωνίας. Κάθε γυναίκα επαγγελματίας υγείας δρα μέσα στον επαγγελματικό της στίβο όπως και στην απλή, καθημερινή ζωή της. Εργάζεται, μάχεται, διεκδικεί, δοκιμάζει, οργανώνει, διοικεί, καθοδηγεί, φροντίζει, περιθάλπτει, νοιάζεται. Έχει ρόλους που την καθορίζουν και της αναγνωρίζονται. Έχει ευθύνες που προκύπτουν από τις κοινωνικές πιέσεις και ανταποκρίνεται άριστα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών. Όπως άριστα ανταποκρίθηκε κάθε εργαζόμενη υγείας στις πιέσεις που προκλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξαιτίας της πανδημίας».

Αμαλία Βούλγαρη – Πολονύφη, πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων

«Πλάι-πλάι για μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης»

«Την ημέρα αυτή τιμούμε τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά δίνοντας μικρές ή μεγάλες μάχες και συνεχίζουν να χαμογελούν, τις γυναίκες που αδικήθηκαν κι όμως συνεχίζουν να διεκδικούν και τα καταφέρνουν, τις γυναίκες που μέσα απόκληρους αγώνες επιβίωσης κράτησαν όρθια την οικογένεια, τις θρησκευτικές αξίες, τα ήθη και έθιμα.

Ως γυναίκα που μάχομαι καθημερινά στην ελληνική κοινωνία, εύχομαι σε όλες τις γυναίκες να συνεχίσουν να πορεύονται και να αγωνίζονται με πάθος και τόλμη και να συνεχίσουν να ομορφαίνουν τον κόσμο.

Τέλος, με σύμβολο τη σημερινή επέτειο, θέλω να εκφράσω την πεποίθηση ότι η γυναίκα και ο άνδρας επιβάλλεται να βαδίζουν πλάι – πλάι χτίζοντας μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να εξαλείψουμε νοοτροπίες και στερεότυπα του παρελθόντος».

Ο Δήμος Ζαχάρως για την ημέρα της γυναίκας

Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στη ΓΥΝΑΙΚΑ. Τη Μητέρα, την Κόρη, την Σύζυγο, την Εργαζόμενη, τη Φίλη, η Γυναίκα Πρόσφυγα, τη Γυναίκα ΑΜΕΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου και γιορτάζεται περισσότερο από έναν αιώνα. Ο εορτασμός της έχει στόχο να υπενθυμίζει πως οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες σε όλους τους τομείς. Στον καθημερινό αγώνα της ζωής, στην οικογένεια και στην κοινωνία, οι γυναίκες συμμετείχαν και συμμετέχουν εξίσου με τους άντρες. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: «Η πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ισότητας, ηθικής και κοινής λογικής».

Η εξέλιξη της πανδημίας και στο Δήμο μας δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των γυναικών, που αναβάλλονται για τον ερχόμενο μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση του covid19 θα είναι καλύτερη. Ωστόσο, οι δραστήριοι σύλλογοι Γυναικών του Δήμου Ζαχάρως και Ν. Φιγαλείας έχουν προγραμματίσει χοροεσπερίδες για να γιορτάσουν την ημέρα της Γυναίκας.

Κώστας Τζιούμης: «Χρόνια πολλά στις γυναίκες που καθημερινά, παλεύουν, αγωνίζονται, πονούν, ελπίζουν, στις γυναίκες δημιουργούς της ζωής»

Δυνατό μήνυμα από έξι αθλήτριες του Παναθηναϊκού Α.Ο.

Εύα Χαντάβα, Λολίτα Λύμουρα, Ιωάννα Χρονοπούλου, Μαρία Μιχαλοπούλου, Χαρά Δημητρίου και Αναστασία Μαρινάκου

Ο αθλητισμός είναι η ζωή τους. H βολεϊμπολίστρια Εύα Χαντάβα, οι μπασκετμπολίστριες Λολίτα Λύμουρα, Ιωάννα Χρονοπούλου και Μαρία Μιχαλοπούλου, η ποδοσφαιρίστρια Χαρά Δημητρίου και η αθλήτρια του στίβου Αναστασία Μαρινάκου, περνούν καθημερινά πολλές ώρες στα γήπεδα, όπου δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και καταφέρνουν να ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους. Στο πλευρό τους, σε κάθε τους προσπάθεια, έχουν τον ΟΠΑΠ, Μεγάλο Χορηγό του Παναθηναϊκού Α.Ο.

Εκπροσωπώντας τη θηλυκή πλευρά του αθλητισμού, οι έξι αθλήτριες του Παναθηναϊκού Α.Ο.,  που διακρίνονται για την αγωνιστικότητα και την επιμονή τους, στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας.

Έξι γλυπτά της γλύπτριας κ. Ιωάννας Παρασκευά δίνουν ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας. Παρουσίαση της εναλλακτικής εικαστικής έκθεσης ανήμερα της Παγκόσμιας μέρας της γυναίκας από το Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας παρουσίασε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης τη διαδραστική εναλλακτική έκθεση/δρώμενο «@iamnotadoll_ project», μια πρωτοβουλία της κ. Ιωάννας Παρασκευά – γλύπτριας / Conceptual Fine Art Creator με στόχο να παρακινήσει κυρίως τους νέους να υιοθετήσουν την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων με την εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών.

“Σήμερα, όπως επισήμανε ο κ. Λυμπέρης, είναι η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και στην Χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η κακοποίηση των γυναικών και η έμφυλη βία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο , που νομίζω ότι είναι επίκαιρο όσο ποτέ, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή τη έκθεση των γλυπτών της γλύπτριας κ. Ιωάννας Παρασκευά, τα οποία είναι φτιαγμένα σε μέγεθος κούκλας ακριβώς για να σηματοδοτήσουν πως οι γυναίκες δεν είναι κούκλες, αλλά ισότιμα και ισάξια μέλη της κοινωνίας των ανθρώπων. Επομένως θα πρέπει όλοι μας, με όλη μας τη δύναμη να καταδικάζουμε στην πράξη όλα αυτά τα συμβάντα και στις γυναίκες και τα παιδιά.  Πολύ σύντομα θα φιλοξενήσουμε αυτά τα γλυπτά, που με μοναδικό τρόπο μιλούν στη ψυχή μας και μας ωθούν στο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων».

Η όλη δράση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, αναγνωρίζοντας τη σημασία των τεχνών για την προώθηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη παγκόσμια κοινότητα, στήριξε από την αρχή το όλο εγχείρημα, ώστε να καταστεί γνωστό σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικά για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας ο κ. Κοροβέσης τόνισε: «Σήμερα τιμάμε την Γυναίκα μάνα, κόρη, σύντροφο, εργαζόμενη η παρουσία και η δράση της οποίας αποτελούν κινητήριο δύναμη της οικογένειας και της κοινωνίας μας όλης. Της οφείλουμε όλοι μας πολλά και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα καταφέρνει πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες και με λιγότερες ευκαιρίες από άλλους. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!».

Πρόκειται για έξι γλυπτά με μορφές φιλικές για τους νέους αλλά συγκλονιστικά σκληρές για τους πιο μεγάλους σε ηλικία που γνωρίζουν. Τα γλυπτά αυτά έχουν δημιουργηθεί με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών περί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG5). Εχουν δε την ιδιαιτερότητα να αλληλεπιδρούν έντονα με τον παρατηρητή, και ενώ αναπαριστούν πολύ έντονα τις φρικαλεότητες που εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, πετυχαίνουν να το κάνουν με τόσο «φιλικό» και σύγχρονο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τον ζωτικής σημασίας σκοπό που δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση των νέων μας. Η τέχνη μιλά μια γλώσσα που όλοι μπορούν να κατανοήσουν και έχει τη δύναμη να παρακινήσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους πέρα από χώρες, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Η πλατφόρμα στα social media (Instagram, facebook: @iamnotadoll_project ήδη φιλοξενεί δράσεις και απόψεις σημαντικών ανθρώπων από το χώρο των τεχνών και των επιστημών, αλλά κυρίως νέων που γίνονται Πρεσβευτές της κίνησης αυτής. Ενώ η ιστοσελίδα www.iamnotadollproject.com φιλοξενεί εικόνες και περιγραφές των γλυπτών ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Βασίλης Καψής σε συνεργασία με την κ. Ιωάννα Παρασκευά, ολοκληρώνουν το σχεδιασμό των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία β΄θμιας και γ’θμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας, ώστε αυτό το καλλιτεχνικό διαδραστικό δρώμενο να παρέχει μια τεράστια ευκαιρία στις κοινωνίες να ευθυγραμμίσουν περαιτέρω τις στρατηγικές και τις δραστηριότητές τους με τις παγκόσμιες προτεραιότητες, ενσωματώνοντας την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας αλλά και της εταιρικής βιωσιμότητας, κλιμακώνοντας συστηματικά και στρατηγικά δράσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη διαβίωση των γυναικών/κοριτσιών.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ, ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΝΤΖΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Μια γυναίκα μας φέρνει σε αυτόν τον κόσμο,
Μας φροντίζει μέρα και νύχτα
Σε αυτήν χρωστάμε όσα είμαστε σήμερα
Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να ορκιστούμε,
ότι θα είμαστε πάντα με το μέρος της…

«Η σημερινή ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη γυναίκα μητέρα, τη γυναίκα σύζυγο, τη γυναίκα σύντροφο, τη γυναίκα εργαζόμενη, τη γυναίκα που δεν έχει ανάγκη κανενός προσδιορισμού πριν από το φύλο της.

Στην ηρωίδα γυναίκα της διπλανής πόρτας, που παρά τα στερεότυπα και τις κοινωνικές διακρίσεις, έχει καταφέρει να αλλάξει το ρου της ιστορίας και να αναδείξει τη δυναμική πλευρά των γυναικών και την πολυσήμαντη προσφορά της στην κοινωνία.

Στη γυναίκα εκείνη, που συνεχίζει να μάχεται για ισότητα, μια συμμετοχική ισότητα παντού, σε όλους τους χώρους, στην πολιτική, στους χώρους εργασίας και σε όλους τους ευρύτερους τομείς της κοινωνίας μας.

Φέτος, στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υποκλινόμαστε σε όλες τις γυναίκες, που δίνουν ακόμα τη μάχη κατά της πανδημίας, αφού αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, που απασχολούνται στις υπηρεσίες της υγειονομικής περίθαλψης.

Παράλληλα εκφράζουμε την αγάπη, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες της Ουκρανίας, που ζουν στον όλεθρο της Ρωσικής εισβολής».

Δήλωση Δ. Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δήλωσε τα εξής:

«Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια μέρα τιμής για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο και αναγνώρισης της καθημερινής τους προσπάθειας για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο αύριο. Την σημερινή ημέρα, η σκέψη μας είναι στις γυναίκες της Ουκρανίας, οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών έχουν μείνει να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, αλλά και σε όσες έχουν αναγκαστεί να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς υπό αντίξοες συνθήκες, αγωνιώντας για τους παιδιά και τους οικείους τους.

Η 8η Μαρτίου σηματοδοτεί ένα κάλεσμα σε έναν κόσμο ισότητας των φύλων, χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις, σε έναν κόσμο διαφορετικό, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Η Κυβέρνηση, με σειρά μέτρων, όπως το επίδομα γέννας, την επέκταση των γονικών αδειών και το θεσμό νταντάδες της γειτονιάς, στηρίζει εμπράκτως τις γυναίκες και διευκολύνει την εξισορρόπηση της καριέρας και της οικογένειας. Εντός του 2022 θα ξεκινήσει και η δραστηριοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας για τις γυναίκες, το οποίο θα συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού των κοριτσιών που στρέφονται σε σπουδές θετικών επιστημών.

Το τελευταίο δε διάστημα έχει παρατηρηθεί έξαρση της ενδοοικογενειακής και της έμφυλης βίας με τις γυναικοκτονίες να αυξάνονται. Μέσα στο 2021, σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, 5.805 θύματα έμφυλης βίας κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βια, σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό στη γραμμή SOS 15900. Η Κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής προστασίας των θυμάτων, αλλά και της ουσιαστικής τιμωρίας των δραστών, ενώ ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία εφαρμογής που θα επιτρέπει σε όποια γυναίκα είναι σε κίνδυνο να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Από την πλευρά μου, εργάζομαι συστηματικά για τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας ειδικά για τις γυναίκες, καθώς η οικονομική τους ενδυνάμωση και ανεξαρτησία είναι ουσιώδης για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της έμφυλης βίας, η οποία είναι σε έξαρση.

Στεκόμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά, ανταποκρινόμενες στους πολλαπλούς τους ρόλους, και ισορροπούν ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή».

#BreakTheBias. #InternationalWomensDay #IWD2022

Την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η κα Βουλευτής από κοινού με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Πυργιώτισσες», κα Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, και την κα Γαλήνη Μεταξά, από την Ουκρανία, αφιέρωσαν τη δράση τους στις γυναίκες της Ουκρανίας και συνέλεξαν είδη πρώτης ανάγκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και μέλη της Δημοτικής Αρχής, τιμώντας τους πολύχρονους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία και την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία, συμμετείχαν, σήμερα, Τρίτη 8 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 7 μ.μ. στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας και το Εργατικό Κέντρο με σύνθημα: «Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία ασπίδα προστασίας η πάλη για τη χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία».

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ.