Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας – Όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στην αγάπη

Share

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, και αποτελεί μια υπενθύμιση προς όλους μας, ότι όλοι είμαστε ίσοι. Όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στην αγάπη.

Επελέγη σαν ημέρα, η 17η Μαΐου, επειδή αυτή την ημέρα του 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο όρος «ομοφοβία» ή «ομοφυλοφοβία» («homophobia») επινοήθηκε την δεκαετία του εξήντα από τον αμερικανό ψυχολόγο Τζορτζ Γουάινμπεργκ.

Ας δούμε τι προκαλεί το αίσθημα της ομοφοβίας και πως θα την αντιμετωπίσουμε.

Τι προκαλεί το αίσθημα της ομοφοβίας;

Η κοινωνία

Ζούμε σε μία κοινωνία, η οποία από την γέννησή μας και κατά την διάρκεια της ζωής μας, καθιστά «φυσιολογική» και «θεμιτή» την μοναδική ύπαρξη της ετεροφυλίας έναντι της ομοφυλοφιλίας. Πολλές φορές, οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό από την συνήθεια, επομένως είμαστε εξοικειωμένοι στην θέαση ετερόφυλων ζευγαριών και ανθρώπων. Από την άλλη κοινωνικά έχουμε συνηθίσει να φοβόμαστε το διαφορετικό.

Η πατριαρχία

Η έννοια της πατριαρχίας, δεν έχει εξαλειφθεί παρά το γεγονός ότι  διανύουμε τον 21ο αιώνα. Η αντίληψη ότι οι άνδρες είναι ισχυρότεροι από τις γυναίκες, επικρατεί σε σημαντικό βαθμό ακόμα και σήμερα. Πέρα όμως από αυτό, η πατριαρχία δίνει την εντύπωση και την εικόνα του ισχυρού και αρρενωπού άνδρα, δημιουργώντας αφενός την ανασφάλεια σε ανθρώπους με όχι και τόσο αρρενωπή φιγούρα, αφετέρου ενοχοποιώντας την οποιαδήποτε μη στερεότυπη ανδρική μορφή.

Πως θα αντιμετωπίσουμε το αίσθημα ομοφοβίας;

Το σχολείο

Το σχολικό περιβάλλον ανέκαθεν έχει αναλάβει την ευθύνη να μεταλαμπαδεύει γνώσεις και αξίες στους μαθητές. Επομένως, είναι πολύ σημαντική η συμβολή του σχολείου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μέσα από τους εκπαιδευτικούς οι μαθητές θα μάθουν για το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας και πόσο αρνητικές διαστάσεις μπορεί να λάβει η ομοφοβία, αντίστοιχα. Το σχολείο οφείλει να υπενθυμίζει και να κάνει κατανοητό το γεγονός πως η ομοφυλοφιλία είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και άκρως προσωπικό θέμα. Πρέπει να προλαμβάνει καταστάσεις τύπου bullying και να αποτελέσει έναν χώρο προστασίας και ασφάλειας.

Η οικογένεια

Οι γονείς ομοφυλόφιλων παιδιών θα ήταν καλό να ενημερωθούν σωστά επί του θέματος. Έτσι ώστε να καταφέρουν να είναι υποστηρικτικοί απέναντι στα παιδιά τους. Πρέπει να τους διακατέχει ένα πνεύμα γόνιμου διαλόγου, καθώς και να δείχνουν μεγάλη κατανόηση. Παράλληλα, πρέπει να καταστήσουν σαφές το γεγονός ότι αυτή η διαφορετικότητα στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό είναι προσωπική τους επιλογή και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την αγάπη που τρέφουν προς αυτά.

Πηγή: hernews.gr