Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού: Οι ταινίες που πρέπει να έχεις δει μια φορά στη ζωή σου (TRAILERS)

Share

Πρόσφατα είδα ένα post για ένα αγόρι 4 ετών, που αποφάσισε να κουρευτεί όπως και ο κολλητός του ώστε να κάνει πλάκα στην δασκάλα τους και να μην μπορεί να τους ξεχωρίσει. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η ιστορία; Ότι το πιτσιρίκι ήταν λευκό και κατάξανθο ενώ ο κολλητός του μαύρος.

Όπως σημειώνει και η μαμά του Jax, το μίσος και η προκατάληψη είναι κάτι που μαθαίνουμε και όχι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε. Κανείς δεν γεννιέται ρατσιστής. Κανείς δεν γεννιέται έχοντας στο μυαλό του πως ό,τι είναι διαφορετικό είναι κακό, βρώμικο και πρέπει (ΠΡΕΠΕΙ) να εξαφανιστεί από προσώπου γης απλά γιατί δεν ταιριάζει με αυτά που έχουν οριστεί ως κοινωνικά αποδεκτά.

Ρατσισμός (ή φυλετισμός) είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, είτε από τον σεξουαλικό προσανατολισμό κλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη, ιταλ. (ράτσα/ razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός.

Οι φυλετικοί ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Ως εκ τούτου, με τη θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ακούσεις κάποιον να λέει ”εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…” στείλε αυτό το link, δώσ’του ένα dvd με κάποια από αυτές τις ταινίες. Εκπαίδευσέ τον, μίλησέ του και εξήγησε γιατί είναι λάθος να βγάζει συμπεράσματα για τους ανθρώπους και να τους περιθωριοποιεί γιατί έχουν διαφορετικό χρώμα επιδερμίδας, γιατί είναι gay, bisexual ή trans ή γιατί δεν πιστεύουν στον ίδιο θεό με εκείνους. Ίσως έτσι σταματήσουμε κάποια στιγμή να μιλάμε για αυτό το θέμα.

American History X

Ο Edward Norton σε ένα ρόλο που δεν θα σταματήσει να μας σοκάρει, να μας θυμώνει και να μας συγκινεί. Αυτή η ταινία 19 χρόνια μετά (!) δυστυχώς είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και η προβολή της θα έπρεπε να είναι μες στην ύλη.

To kill a Mockingbird

Το πολυβραβευμένο βιβλίο της Harper Lee μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1962 και η ιστορία του δικηγόρου Atticus Finch, που υπερασπίζεται έναν μαύρο άντρα σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματά τους δεν είχαν καμία σημασία θα σε καθηλώσει.

12 years a slave

Ένας ελεύθερος μαύρος μουσικός βρίσκεται ύστερα από μια πλεκτάνη στα χέρια ενός σαδιστή γαιοκτήμονα, που συμπεριφέρεται απαίσια στους σκλάβους. Η ιστορία που συγκίνησε κοινό και κριτικούς, είναι βασισμένη στο ημερολόγιο του Solomon Northup και αρκετοί από τους ήρωες της ταινίας ήταν άνθρωποι που συνάντησε στη ζωή του.

The Green Mile

Η ιστορία του ήρεμου γίγαντα Coffey, που κατηγορείται άδικα για το βιασμό και το φόνο δύο νεαρών κοριτσιών θα σε κάνει να πλαντάξεις μπροστά στην οθόνη.

The Help

Στο Μισσισίπη του 1960, μια κοπέλα επιστρέφει από το κολλέγιο και αποφασίζει να πάρει συνέντευξη από τις μαύρες γυναίκες, που βοηθάνε τόσα χρόνια στη συντήρηση των σπιτιών των πλούσιων λευκών οικογενειών. Η ιστορία είναι ταυτόχρονα χιουμοριστική, σοκαριστική και βαθιά συγκινητική καθώς βλέπεις πώς πραγματικά αισθάνονται αυτές οι γυναίκες και πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο ρατσισμός στην Αμερική.

Gran Torino

Ο Clint Eastwood, ένας ηθοποιός άρρηκτα συνδεδεμένος με την κουλτούρα της Αμερικής πρωταγωνίστησε σε μια ταινία που βασίστηκε στο ρατσισμό απέναντι στους Ασιάτες. Ο ήρωάς του, που πολέμησε στην Κορέα είναι ο κλασσικός ρατσιστής Αμερικάνος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ταινίας αντιλαμβάνεται πόσο λάθος είναι οι απόψεις του και βρίσκει τον εαυτό του να υπερασπίζεται την Hmong οικογένεια που μένει δίπλα του.

The Hurricane

Ο Rubin ”Hurricane” Carter, ο διάσημος boxer που κατηγορήθηκε άδικα για το φόνο 3 ανθρώπων στο New Jersey και είδε την καριέρα του να καταστρέφεται είναι μόλις ένας από τους δεκάδες μαύρους ανθρώπου που έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Selma

Η ιστορική πορεία που έγινε από την Selma στο Montgomery, ο αγώνας του Dr. Martin Luther King Jr. για ισότητα και οι προσπάθειες χιλιάδων μαύρων να αποκτήσουν το αυτονόητο- το δικαίωμα στην ψήφο. Αυτή η ταινία θα σε καθηλώσει και θα σε συγκινήσει.

Schindler’s List

”Η λίστα του Σίντλερ”, μια κλασσική ταινία του Steven Spielberg που μιλάει για τον Oskar Schindler, έναν Γερμανό που ανήκει στους Ναζί, ο οποίος κάνει σκοπό της ζωής του να βοηθήσει όσο περισσότερους Εβραίους μπορεί ώστε να ξεφύγουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

The believer

Πολύ πριν ο Ryan Gosling δείξει τις μουσικοχορευτικές ικανότητές του στο ”La La Land” τον είδαμε να υποδύεται έναν Εβραίο που ανήκει σε μια ομάδα νεό- ναζί. Η ταινία έχει βασιστεί στη ζωή του Daniel Burros, ενός άντρα που ήταν μέλος σε διάφορες ακροδεξιές ομάδα και αυτοκτόνησε όταν αποκαλύφτηκε ότι είναι Εβραίος.

Πηγή: Ladylike