Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης: Η «Π» στις κοινωνικές δομές της Ηλείας

Share

Συχνά στον πολιτικό λόγο χρησιμοποιείται κατά τα τελευταία χρόνια η Κοινωνική Δικαιοσύνη ως ουσιώδες πρόταγμα των σύγχρονων κοινωνιών.

Ποια είναι όμως, άραγε, η έννοια αυτού του ελκυστικού και κάπως ασαφούς όρου;

Συνήθης απάντηση είναι ότι μέσω της Κοινωνικής Δικαιοσύνης καταπολεμούνται οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, άρα ότι πρόκειται για μια έννοια που αφορά (και ευνοεί) κυρίως τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας. Μια κοινωνία δεν αρκεί να μεριμνά για την προστασία των ευάλωτων ομάδων της – πρωταρχικό έργο της είναι, επίσης, να διασφαλίζει την αξιοκρατική ισότητα των ευκαιριών σε μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο.

20 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης σήμερα… (καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007).

Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή κοινωνία.

Κάθε αρχή και δύσκολη …

* Τι λέει η έκθεση αξιολόγησης της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας στην Ηλεία
*Ικανοποιητική η λειτουργία τους αλλά όχι επαρκής – Μπορούν και καλύτερα….
* Τρία από τα εφτά όσον αφορά την υλοποίησης Δράσεων κινούνται σε μηδενικό επίπεδο

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας στην Ηλεία καθώς και σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα με βάση την έκθεση αξιολόγησης της πορείας της λειτουργίας των κοινωνικών δομών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδος 2014-2020 η οποία έχει παραδοθεί στην ΠΔΕ.

Εκείνο που παρατηρείται είναι ότι στα τρία από τα εφτά κέντρα κοινότητας Ηλείας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της υλοποίησης των δράσεων κινούνται σε μηδενικό επίπεδο. Αναφορικά με τη στελέχωση, οι ελλείψεις που εντοπίζονται σχετικά με τις υποχρεωτικές ειδικότητες αφορούν επτά (7) από τα δεκαεννιά (19) Κέντρα Κοινότητας της Δυτικής Ελλάδος και έχουν να κάνουν με την απουσία ψυχολόγου13 στις δομές αυτές.

Σχετικά με τα Παραρτήματα Ρομά και τις ειδικότητες που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Διαμεσολαβητής Ρομά και Παιδαγωγός ειδικευμένος στη διαπολιτισμική εκπαίδευση), από τα οχτώ (8) Κέντρα Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά σε ένα (1) καταγράφηκε η απουσία Διαμεσολαβητή Ρομά και σε άλλο ένα (1), η απουσία παιδαγωγού.

Σχετικά με το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών που εδρεύει στην Περιφέρεια και αποτελεί παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, παρατηρείται πλήρης στελέχωση με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες. Επομένως οι βασικές ελλείψεις που καταγράφονται αφορούν την έλλειψη ψυχολόγων σε επτά (7) από τις δεκαεννιά (19) δομές 15 και η έλλειψη Διαμεσολαβητή Ρομά και Παιδαγωγού σε δύο από τα οχτώ (8) Παραρτήματα Ρομά αντίστοιχα. Ειδικότητες που καλύπτονται από εξωτερικούς συνεργάτες ή από άλλες υπηρεσίες του Δήμου, αφορούν στην πλειονότητα των Δομών, βοηθητικές εργασίες και Διαχείριση των Πράξεων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
Περίθαλψη και ευαισθητοποίηση

Δεδομένου ότι στη Δυτική Ελλάδα, ο πληθυσμός Ρομά είναι αρκετά μεγάλος και για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί Παραρτήματά Ρομά σε οχτώ (8)16 από τα δεκαεννιά (19) Κέντρα Κοινότητας.

Τα αιτήματα είναι σχετικά με, παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης μέσω Ιατρού, ενημέρωση για θέματα Δημόσιας Υγείας και πρόσβασης σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των ωφελούμενων για θέματα Δημόσιας Υγείας

Ο δείκτης που αφορά τον αριθμό υποστηριζόμενων δομών έχει επιτευχθεί κατά 100%.

Ο δείκτης που αφορά τον αριθμό των επωφελούμενων έχει υπερκαλυφθεί σε ποσοστό 412,40%.

Στα στοιχεία των ωφελούμενων των Κ.Κ. (στοιχεία έως Δεκέμβριο 2019) από το σύστημα ΗΔΙΚΑ ο αριθμός των καταγεγραμμένων ατόμων για το συγκεκριμένο Κ.Κ. είναι: 380 (ποσοστό επίτευξης: 39,6%).

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ – ΚΡΕΣΤΕΝΑ
«Ζήτηση» 531%

Ο δείκτης 05502 που αφορά τον αριθμό υποστηριζόμενων δομών έχει επιτευχθεί κατά 100%.

Ο δείκτης 05503 έχει υπερκαλυφθεί σε ποσοστό 531,00%.

Στα στοιχεία των ωφελούμενων των Κ.Κ. (στοιχεία έως Δεκέμβριο 2019) από το σύστημα ΗΔΙΚΑ ο αριθμός των καταγεγραμμένων ατόμων για το συγκεκριμένο Κ.Κ. είναι: 439 (ποσοστό επίτευξης: 439%). Ο δείκτης αποτελεσμάτων 05504 έχει επιτευχθεί κατά 100% και λαμβάνει την τιμή 1.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ
Προγράμματα Πρόνοιας και Κοινωνικής ένταξης

Ο δείκτης 05502 που αφορά τον αριθμό υποστηριζόμενων δομών έχει επιτευχθεί κατά 100%. Ο δείκτης 05503 έχει υπερκαλυφθεί σε ποσοστό 112,16%. Στα στοιχεία των ωφελούμενων των Κ.Κ. (στοιχεία έως Δεκέμβριο 2019) από το σύστημα ΗΔΙΚΑ ο αριθμός των καταγεγραμμένων ατόμων για το συγκεκριμένο Κ.Κ. είναι: 755 (ποσοστό επίτευξης: 40,8%).

Στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πηνειού ως διευρυμένες υπηρεσίες καταγράφηκαν η πληροφόρηση ή/και παραπομπή σε προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης και η υποστήριξη ένταξης στα παραπάνω προγράμματα όπως στον Πυλώνα Υπηρεσιών Β ως διευρυμένες υπηρεσίες καταγράφηκαν όπως και παραπομπή σε άλλες δομές και υπηρεσίες απασχόλησης

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Απασχόληση και Προγράμματα Νέας Γενιάς

Ο δείκτης 05502 έχει επιτευχθεί κατά 100%.
Ο δείκτης 05503 έχει υπερκαλυφθεί σε ποσοστό 131,60%.
Στα στοιχεία των ωφελούμενων των Κ.Κ. (στοιχεία έως Δεκέμβριο 2019) από το σύστημα ΗΔΙΚΑ ο αριθμός των καταγεγραμμένων ατόμων για το συγκεκριμένο Κ.Κ. είναι: 1048 (ποσοστό επίτευξης: 104,8%).

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΉΛΙΔΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ
Σημαντικός ο ρόλος του

Ο δείκτης 05502 έχει επιτευχθεί κατά 100%.
Ο δείκτης 05503 έχει υπερκαλυφθεί σε ποσοστό 199,80%.
Στα στοιχεία των ωφελούμενων των Κ.Κ. (στοιχεία έως Δεκέμβριο 2019) από το σύστημα ΗΔΙΚΑ ο αριθμός των καταγεγραμμένων ατόμων για το συγκεκριμένο Κ.Κ. είναι: 919 (ποσοστό επίτευξης: 91,9%).
Ο ρόλος του Κέντρου Κοινότητας στην επίτευξη της Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά (Ε.Σ.Ρ) είναι πολύ σημαντικός καθώς μέσω των υπηρεσιών του δημιουργούνται κάποιες προϋποθέσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, Ελλήνων και αλλοδαπών, που διαβιούν νόμιμα στη χώρα.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΩ
Επιμορφωτικές δράσεις

Ο δείκτης 05502 έχει επιτευχθεί κατά 100%.
Ο δείκτης 05503 έχει υπερκαλυφθεί σε ποσοστό 152,41%.

Στα στοιχεία των ωφελούμενων των Κ.Κ. (στοιχεία έως Δεκέμβριο 2019) από το σύστημα ΗΔΙΚΑ ο αριθμός των καταγεγραμμένων ατόμων για το συγκεκριμένο Κ.Κ. είναι: 814 (ποσοστό επίτευξης: 140,3%).
Στο εν λόγω Κέντρο Κοινότητας, μεταξύ υλοποιήθηκαν δράσεις συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας, η συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης καθώς και διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη, ειδικότερα (αλλά όχι αποκλειστικά) για μαθητές ΑμεΑ, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Ρομά και Δικαιούχους Διεθνούς Προστασίας.

Παράρτημα ΚΕΜ Ανδραβίδας – Κυλλήνης
Για την κοινωνική ένταξη μεταναστών

Το παράρτημα ΚΕΜ αφορά την κοινωνική ένταξη μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στον Δήμο.

Ο στόχος της δομής είναι η παροχή υπηρεσιών όπως, υποδοχή – ενημέρωση – υποστήριξη, συνεργασία με υπηρεσίες και δομές (παραπομπές κτλ), παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης. Παράλληλα το παράρτημα ΚΕΜ στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών όπως, ενημέρωση εξυπηρέτηση συμβουλευτική στήριξη για θέματα ένταξης των μεταναστών, συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες δομές, αγορά εργασίας κ.λ.π

Ο δείκτης 05502 έχει επιτευχθεί κατά 100%.

Ο δείκτης 05503 έχει υπερκαλυφθεί σε ποσοστό 491,17%.

Στα στοιχεία των ωφελούμενων των Κ.Κ. (στοιχεία έως Δεκέμβριο 2019) από το σύστημα ΗΔΙΚΑ ο αριθμός των καταγεγραμμένων ατόμων για το συγκεκριμένο Κ.Κ. είναι: 1.033 (ποσοστό επίτευξης: 172,2%).