Ηλεία Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών – Παγκόσμια Ημέρα Μαιών: «Εορτασμός» δίπλα σε ασθενείς και μητέρες στο Νοσοκομείο Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών στις 12 Μαΐου και η Παγκόσμια Ημέρα Μαίας στις 5 Μαΐου, βρήκε τους εργαζόμενους των δυο κλάδων του Νοσοκομείου Πύργου στο καθήκον, δίπλα στους ασθενείς και στις μητέρες, παρέχοντας την πολύτιμη φροντίδα που έχουν ανάγκη. Άλλωστε, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες και δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» χρόνου, για γιορτές και εκδηλώσεις. Τα χαμόγελα των ασθενών και μητέρων, ήταν το πιο σημαντικό δώρο και η καλύτερη επιβράβευση για την προσφορά τους.

Η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Πύργου Γωγώ Παπαδοπούλου και η Προϊσταμένη της Μαιευτικής Κλινικής Σοφία Γαλανοπούλου, μίλησαν στην εφημ. «Πατρίς» για τα μηνύματα των δυο Παγκόσμιων Ημερών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι τους και τις διεκδικήσει.

Ημέρα των Νοσηλευτών

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών αφιέρωσε τη φετινή Ημέρα Νοσηλευτών στο να υπενθυμίσει ότι «Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα» και ότι η φροντίδα υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμη και προσιτή σε όλους, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή τις συνθήκες. Και ο ρόλος των νοσηλευτών σε αυτό, είναι εξαιρετικά κομβικός. Το μήνυμα του φετινού εορτασμού, βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο Νοσοκομείο Πύργου, όπου η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού προσδιορίζεται στο 30-40%, και όπως εξήγησε η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Παπαδοπούλου «…οι αυξημένες ανάγκες στο Νοσοκομείο Πύργου, καλύπτονται με μεγάλη προσπάθεια και το φιλότιμο των νοσηλευτών. Διαφορετικά, δεν υπάρχει περίπτωση να ανταπεξέλθουμε». Ο όγκος εργασίας αλλά και το πρόσφατο και ξαφνικό «φευγιό» δυο νέων νοσηλευτριών του Νοσοκομείου, δεν επέτρεψε «εορτασμούς». Ωστόσο, το πρωί του Σαββάτου, η Νοσηλευτική Υπηρεσία ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλες τους νοσηλευτές-τριες με την ευχή να είναι πάντα δυνατή και να φροντίζουν τους ασθενείς που τόσο τους έχουν ανάγκη. Ωστόσο, η ημέρα ήταν αφορμή για να αναφερθούν στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. «Το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι υποτιμημένο και κακοπληρωμένο. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε για την καλύτερη πορεία του μέσα στην κοινωνία και την αναβάθμιση του. Μεταξύ των διεκδικήσεων είναι ο ενιαίος κλάδος για το νοσηλευτικό προσωπικό, με σαφή περιγραφή καθηκόντων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους οργανισμούς των Νοσοκομείων, με αντίστοιχη μισθολογική και εργασιακή εξέλιξη, η καθιέρωση εφημερίας νοσηλευτή με αποζημίωση αντίστοιχη του λοιπού επιστημονικού προσωπικού», σημειώνει η κα Παπαδοπούλου.

Ημέρα της Μαίας

«Η Μαία πρωτοστάτης της μαιευτικής φροντίδας» ήταν το σύνθημα του φετινού εορτασμού με την Επιτροπή Μαιών να θέτει ως πρωταρχικό στόχο την προσπάθεια διατήρησης της φυσιολογίας στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό, καθώς στις μέρες μας η ιατρικοποίηση τους, διατηρεί σε υψηλά ποσοστά τις καισαρικές τομές. «Οι μαίες διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και αναγνωρίζονται ως ο καταλληλότερος επαγγελματίας υγείας για τη φροντίδα εγκύου γυναίκας χαμηλού κινδύνου και την εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού.  Διατηρώντας την ορθή προσέγγιση κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, η μαία παρέχει ποιοτική φροντίδα βασισμένη στις ανάγκες της κάθε γυναίκας» σημειώνει η Προϊσταμένη της Μαιευτικής Κλινικής, κα Γαλανοπούλου, εξηγώντας πως η φυσιολογική διαδικασία του τοκετού μετατρέπεται σε ασθένεια μέσα από την ιατρικοποίηση, περιορίζοντας την ελευθερία των γυναικών να βιώσουν την γέννηση όπως αυτές θα επιθυμούσαν. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή των γιατρών, με τις επιστημονικές γνώσεις και την εμπειρίας τους, ειδικά στις περιπτώσεις επιπλοκών. «Σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνουμε το ρόλο και το έργο των γιατρών, αλλά ο ρόλος των γιατρών και των παιδιών είναι συμπληρωματικός», καταλήγει η κα Γαλανοπούλου.

Η φετινή Ημέρα Μαιών γιορτάστηκε στον…φυσικό της χώρο, μέσα στο νοσοκομείο και δίπλα στα μωρά και τις μητέρες, αφού το μειωμένο προσωπικό δεν έχει χρόνο για δράσεις και εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα. Με μεγάλη προσπάθεια καταφέρνουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της Μαιευτικής κλινικής. Ωστόσο, το καλύτερο δώρο, εξηγεί η ίδια, είναι η αγάπη, τα χαμόγελα και η αναγνώριση της προσφοράς από τις μητέρες. «Για εμάς, αυτό είναι η καλύτερη ανταμοιβή», εξηγεί τέλος η κα Γαλανοπούλου.

Όλη η επικαιρότητα