Αρθρογραφία

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Ένα καλύτερο μέλλον για κάθε παιδί

Άρθρο του ΑΘ. Κατσίμπελη.

Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, ώστε αφενός να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να ασκηθεί πολιτική πίεση  να εξασφαλιστούν, αφετέρου,  οι πόροι  για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων.

Κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Εμείς στον Πύργο και την Ηλεία που καθημερινά βλέπουμε στους δρόμους και στα φανάρια ξυπόλυτα παιδιά οφείλουμε να μη μείνουμε στα λόγια της χθεσινής Ημέρας αλλά να συμβάλουμε όλοι στο να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο και να προστατευτούν τα δικαιώματα όλων των παιδιών.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού είχε ένα διαφορετικό θέμα. Φέτος, το θέμα είναι «Ένα καλύτερο αύριο για κάθε παιδί». Παιδιά και νέοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο έφεραν στο προσκήνιο θέματα που απασχολούν τη γενιά τους και καλούν τους ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Σε μία δύσκολη περίοδο, όπου ακόμα βιώνουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας, είναι κρισιμότερο από ποτέ να ακούσουμε τα παιδιά.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού διεξάγονται διάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο με την Unicef, την υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για την παροχή βοήθειας σε παιδιά σε περισσότερες από 190 χώρες, να έχει τον γενικό συντονισμό.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να τιμήσει τα παιδιά και να αναδείξει τα ζητήματα που προβληματίζουν τις νέες γενιές σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού έχει μεγάλη ιστορία και η ημερομηνία της διεξαγωγής της έχει και αυτή τη δική της σημασία.

Μία από τις πρώτες ημέρες αφιερωμένες στα παιδιά εμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Μασαχουσέτη και ήταν επινόηση ενός κληρικού. Σε διεθνές επίπεδο, η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού προτάθηκε για πρώτη φορά στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ευημερία των Παιδιών, το 1924. Το αποφασιστικό βήμα για την θεσμοθέτηση μιας Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένης στα παιδιά έγινε το 1959, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η ημερομηνία ήταν τότε 20 Νοεμβρίου 1959 και έτσι αυτή η μέρα επιλέχθηκε για να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.Είναι επίσης η ημερομηνία το 1989 όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Διακήρυξη αλλά και την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Όλοι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να γίνει η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού  βίωμα για τις κοινωνίες, τις κοινότητες και τα έθνη.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού προσφέρει στον καθένα μας μια ευκαιρία για να υπερασπιστούμε, να προωθήσουμε και να γιορτάσουμε τα δικαιώματα των παιδιών, με συζητήσεις και δράσεις που θα χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά.

Η πανδημία COVID-19 κατέδειξε πώς η ανισότητα επηρεάζει τα δικαιώματα κάθε παιδιού. Από την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση και την ψυχική υγεία, μέχρι τον τερματισμό του ρατσισμού και των διακρίσεων, τα παιδιά και οι νέοι υψώνουν τη φωνή τους για ζητήματα που έχουν σημασία για τη γενιά τους και ζητούν από τους ενήλικες να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ηγέτες να ακούσουν τις ιδέες και τις απαιτήσεις τους.

*Ο Αθανάσιος Κατσίμπελης είναι Δάσκαλος ΠΕ70-M.Ed, Νομικός ΠΕ78-M.Sc in Education management | Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Όλη η επικαιρότητα