Παγκόσμια Ημέρα Ρομά: Αφιέρωμα στον «Μπαλαμό» Γιώργο Κάτσαρη (VIDEO)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Έθνος των Ρομά το patrisnews.com θυμάται τον  Γιώργο Κάτσαρη που πρωτοερμήνευσε το διάσημο τραγούδι «Μπαλαμός – Το τραγούδι των γύφτων».

Ο Γιώργος Κάτσαρης με καταγωγή από τη Μέλισσα Καρδίτσας , έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες, το πρωί της 16ης Μαρτίου του 2020, σε ηλικία 62 χρόνων, νικημένος από τον καρκίνο.

Ο άνθρωπος πίσω από «Το τραγούδι των γύφτων»

Ο Γιώργος Κάτσαρης παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του ένας ιδιαίτερα αγαπητός, σεμνός και προσιτός άνθρωπος, χοροδιδάσκαλος και δάσκαλος μουσικής, που αγαπούσε την ελληνική παράδοση. Μάλιστα ακόμη και την δεκαετία του 90΄ όταν τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονταν επάνω του, εκείνος απέφευγε διακριτικά τις συνεντεύξεις…

Το τραγούδι «Μπαλαμός» σε στίχους και μουσική του Διονύση Τσακνή, που έγινε γνωστό και ως «Το τραγούδι των γύφτων», τον έκαναν από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα αγαπητό στους Ρομά , για αυτό και εκείνος στις δημόσιες εμφανίσεις του αναδείκνυε τα ήθη και τα έθιμά τους.

Στη γλώσσα των Ρομά «μπαλαμός» αποκαλείται οποιοσδήποτε δεν είναι τσιγγάνος.

Το ομώνυμο Videoclip:

Από τότε αρκετοί αξιόλογοι καλλιτέχνες έχουν ερμηνεύσει κατά καιρούς με το δικό τους τρόπο το γνωστό τραγούδι .

Το παραπάνω άρθρο αφιερώνεται από τον συντάκτη του, στους παιδικούς φίλους και γείτονές του στα Λιόσια. Ιδιαίτερα στα αδέλφια του τον Σπύρο που κάθονταν μαζί στο ίδιο θρανίο στο σχολείο, στον Παναγιώτη που πήγαιναν μαζί μπάλα και τον παιδικό του φίλο Κώστα που διασκέδαζαν παρέα με πολλά τσιγγάνικα ακούσματα.