Παγκόσμια Ημέρα Ρομά: Σε άνοδο η αθιγγανοφοβία

Κάθε 8 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, σε ανάμνηση της πρώτης διεθνούς συνάντησης το 1971 στο Λονδίνο, που έβαλε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους

Παγκόσμια Ημέρα Ρομά η 8η Απριλίου, που σε άλλη περίπτωση, αν δεν υπήρχε η πανδημία κορωνοϊού, θα γιορταζόταν με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, καθώς στις 8 Απριλίου 1971 στο Λονδίνο έγινε το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, που έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.

Οι Ρομά, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, χωρίς κρατική υπόσταση και με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μία νέα άνοδο της αθθιγγανοφοβίας, όπως αναφέρει στο μήνυμά της η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά (ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ).

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ επισημαίνει ότι είναι μακρύς ο δρόμος προς την ουσιαστική αναγνώριση και την εφαρμογή των δικαιωμάτων των Ελλήνων Τσιγγάνων.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο κίνδυνος της σημερινής πανδημίας είναι μεγάλος για όλο τον κόσμο και πως η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ μάχεται τον ιό με όσα μέσα διαθέτει στο πλευρό της κοινότητας και της Πολιτείας, ενημερώνοντας τα μέλη της, καταγράφοντας ανάγκες και προτείνοντας προς τους αρμόδιους φορείς δράσεις και λήψη μέτρων.

Επίσης, επισημαίνει «τον κίνδυνο ενός άλλου φονικού “ιού”, του ρατσισμού και ειδικότερα του αντιτσιγγανισμού, που ευθύνεται για πάμπολλα εγκλήματα σε βάρος αθώων, ακόμα και παιδιών».

Να σημειωθεί ότι η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ φιλοδοξεί, για τα πενήντα χρόνια από το πρώτο συνέδριο του Λονδίνου, να φιλοξενήσει vέο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2021.

Ο ύμνος των Ρομά

Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Jarko Jovanović, ποιητή Ρομά από την πρώην Γιουγκοσλαβία, του οποίου μέλη της οικογενείας έχασαν τη ζωή τους στο Άουσβιτς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μουσική του ύμνου ονόματι Gelem, που σημαίνει «Πήγα», βασίζεται σε παραδοσιακή μελωδία των Ρομά.

Οι στίχοι του Gelem

Πήγα, περπάτησα σε δρόμους μακρινούς,
Συνάντησα Ρομά. ευτυχισμένους.
Ω! Ρομά, από πού προέρχεστε,
Με τις χαρούμενες σκηνές στο δρόμο;
Ω! Ρομά, ω νιάτα των Ρομά!

Κάποτε είχα μια οικογένεια μεγάλη,
Η Μαύρη Λεγεώνα των Ναζί τη δολοφόνησε…
Ελάτε μαζί μου, Ρομά από όλο τον κόσμο,
Για τους Ρομά έχουν ανοίξει δρόμοι…
Τώρα είναι η ώρα, σηκωθείτε Ρομά,
Θα ανεβούμε ψηλά- αρκεί να δράσουμε
Ω! Ρομά, ω νιάτα των Ρομά!

Άνοιξε, Θεέ, πόρτες λευκές στον ουρανό
Έτσι να δω, πού είναι οι άνθρωπoί μου;
Επιστρέψτε, περιηγηθείτε στους δρόμους
Περπατήστε με ευτυχισμένους Ρομά
Ω! Ρομά, ω νειάτα των Ρομά!

Σήκω Ρομά! Τώρα είναι η ώρα
Ελάτε μαζί μου, Ρομά από όλο τον κόσμο
Σκούρο μου πρόσωπο,
Μαύρα μου μάτια,
Σας θέλω σαν τα σταφύλια τα γλυκά
Ω! Ρομά, ω νιάτα των Ρομά!

via