Ηλεία

Παγκόσμια ημέρα στα… χαρακώματα γιορτάζουν οι εκπαιδευτικοί

Μαίνεται ο «πόλεμος» υπ. Παιδείας και εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση
Ακούστε το άρθρο

 Διαφορετική από τις προηγούμενες είναι η σημερινή παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών που  καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO αφού ο «πόλεμος» με το υπ. Παιδείας για την αξιολόγηση μαίνεται αφού μετά την προσφυγή του υπουργείου Παιδείας στο Πρωτοδικείο, το οποίο κήρυξε «παράνομη» την απεργία, το ΔΣ της ΔΟΕ προσφεύγει στο Εφετείο για την ακύρωσή της, ενώ παράλληλα ζήτησε από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει και εκείνη την απεργία αποχή.

Ήδη την  συνέχιση της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση ανακοίνωσε ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμων Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας ενώ ανακοίνωση στήριξης εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Ηλείας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΠΥΡΓΟΥ – ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: «Συνεχίζουμε δυναμικά την απεργία- αποχή»

«Έπειτα από έναν μήνα άθλιων εκφοβισμών και απειλών για πειθαρχικές κυρώσεις δια στόματος του Γενικού Γραμματέα και του Προέδρου του Ι.Ε.Π. κατά των εκπαιδευτικών, η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., με τις αποφάσεις και τις πράξεις της ομολόγησε την ήττα της, επιλέγοντας να βάλει απέναντι το σύνολο των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών.

Με απόλυτη περιφρόνηση σε κάθε θεσμική διαδικασία και δεοντολογία, η κυρία Υπουργός έσυρε στο δικαστήριο τις τέσσερις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Παραδέχτηκε έτσι, αφενός τη συντριπτική συμμετοχή στην απεργία αποχή και, αφετέρου, ότι οι απειλές της ήταν κενές περιεχομένου. Η διαδικασία ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ανέδειξε όλη την ένδεια των επιχειρημάτων της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. που αφορούσαν στην: ανάγκη ύπαρξης «προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης απόδοσης» την ώρα που όλοι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο σχολείο, ανάγκη προκήρυξης της απεργίας από τη Γενική Συνέλευση, όταν το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει εκ του καταστατικού του τη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας ενώ είχε και σχετική εξουσιοδότηση από την τελευταία Γενική Συνέλευση, υποχρέωση προσφυγής στον ΟΜΕΔ που εκ του νόμου δεν έχει και οδήγησαν σε μια απόφαση που «αναγνωρίζει» ως… παράνομη την απεργία αποχή.

Η πικρή αλήθεια για την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. είναι ότι, παρά την άσκηση πιέσεων εκ μέρους της, το Δικαστήριο με την απόφασή του απέρριψε, το αίτημά της περί απαγόρευσης της συνέχισης της απεργίας ενώ, φυσικά, δεν την έκρινε καταχρηστική.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μετά από αυτήν την απόφαση προσφεύγει στο Εφετείο για την ακύρωσή της, ενώ παράλληλα ζήτησε από την Α.Δ.Ε..Δ.Υ., την υπερκείμενη τριτοβάθμια οργάνωση, να κηρύξει και εκείνη την απεργία αποχή. Επομένως, συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στην απεργία αποχή, τουλάχιστον μέχρι την απόφαση του Εφετείου, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματά μας. Αποφασίζουμε συλλογικά τα επόμενα βήματά μας, τονίζοντας πως καμιά συνέπεια δεν υπάρχει με την έως τώρα συμμετοχή στην απεργία- αποχή.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουν να πορεύονται τον δρόμο του αγώνα για τη θωράκιση του δημόσιου σχολείου, μέχρι να βάλουμε τέλος στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την τρομοκρατία που ασκείται στους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε τους Διευθυντές/ντριες και Προϊσταμένους/ες να μην διαχωρίσουν τη θέση τους και να συστρατευθούν με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους απέναντι σε όσα με απειλές και εκβιασμούς προσπαθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να επιβάλλει.

ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ «Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους και τα σχολεία που τάσσονται με την απεργία αποχή!»

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες συναδέλφους μας που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο συλλογικό κάλεσμα της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ και συμμετείχαν στη μεγάλη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, υπερασπίζοντας το δημόσιο σχολείο, τα εργασιακά δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας.

Για την Ηλεία, η ανταπόκριση των συναδέλφων στην υλοποίηση των αποφάσεων του κλάδου ήταν πολύ μεγάλη. Αναφέρουμε πως από τα 39 σχολεία της Β’ βαθμιας στα οποία ορίσθηκαν συνεδριάσεις Συλλόγων Διδασκόντων, τα 33 τάχθηκαν μαζικά με την απεργία αποχή της ΟΛΜΕ από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Η πολιτική ήττα της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αποδείχθηκε περίτρανα με την προσφυγή εναντίον των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών. Όποιος δεν μπορεί να πείσει τρέχει στα δικαστήρια!

Ταυτόχρονα επιχειρεί για μια ακόμη φορά να δημιουργήσει την εντύπωση του τετελεσμένου για να διασπείρει τον πανικό και να αναγκάσει τα σχολεία από τη Δευτέρα να πάρουν πίσω τη συμμετοχή τους στην απεργία αποχή και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και τον προγραμματισμό, στην «πλατφόρμα του ΙΕΠ που παραμένει ανοικτή». Όπως είναι γνωστό η απόφαση του δικαστηρίου που έβγαλε παράνομη την απεργία αποχή των εκπαιδευτικών δεν είναι άμεσα εκτελεστή. Σύμφωνα με τη Νομική Σύμβουλο της ΔΟΕ Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα: «Με βάση τα παραπάνω, είναι επιτρεπτή η συνέχιση της απεργίας αποχής έως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο, επί της υπ’ αρ. 534/2021 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αφού η εκδοθείσα απόφαση δεν κηρύχθηκε ούτε άλλωστε θα μπορούσε να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή».

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου καθώς αυτή δεν είναι άμεσα εκτελεστή. Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναγνωρίσθηκε το τεκμήριο της νομιμότητας των απεργιακών κινητοποιήσεων, υπό την έννοια ότι μέχρι μια απεργιακή κινητοποίηση να κριθεί αμετακλήτως ως παράνομη από το αρμόδιο δικαστήριο θεωρείται νόμιμη, με συνέπεια, στο ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα (από την κήρυξη της απεργίας μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση) να μη μπορεί να επέλθει σε βάρος των απεργών οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία. Ως εκ τούτου, μέχρι την τελεσίδικη και αμετάκλητη κρίση της απεργίας αποχής ως παράνομης, καμία απολύτως συνέπεια δεν υπάρχει για τους/τις απεργούς.

Είναι δεδομένο ότι αν το ΥΠΑΙΘ επιβάλλει οποιαδήποτε παράνομη ποινή σε απεργούς, η ΟΛΜΕ θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες, συνδικαλιστικές και νομικές, ενέργειες. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας σας καλεί σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό μέγαρο στον Πύργο την ημέρα εκδίκασης της έφεσης.

Όλη η επικαιρότητα