Αφιερώματα Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου: Το χθες, το τώρα και το αύριο των Ελληνικών Ταχυδρομείων

Γράμμα… ηλεκτρονικά, ρούχα… ταχυδρομικά!
Ακούστε το άρθρο

H Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου (World Post Day) γιορτάζεται από τα ταχυδρομεία όλου του κόσμου, κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της ίδρυσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, το 1874. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ταχυδρομείων είναι «Καινοτομούμε για να ανακάμψουμε»!

Μία από τις πρώτες δημόσιες υπηρεσίες που αναπτύχτηκε διεθνώς, πιο νωρίς και από την υγεία ή την παιδεία, ήταν τα Ταχυδρομεία. Η επικοινωνία ήταν το πρώτο πράγμα που έλειπε α

πό ανθρώπους και επιχειρήσεις, κυρίως εμπόρους και διακινητές προϊόντων… Το 1909 εγκαινιάστηκε η αγροτική ταχυδρομική υπηρεσία. Και για δεκαετίες ο αγροτικός διανομέας, καβάλα στο άλογο ή το μουλάρι, ήταν το μοναδικό μέσο επικοινωνίας της ελληνικής υπαίθρου με τον υπόλοιπο κόσμο.

Από τότε, κι ακόμη πιο παλιά, από το 1828 όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας ίδρυσε το «Ταχυδρομείον Γενικόν», έγιναν και άλλαξαν πολλά στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τη μακροβιότερη ελληνική εταιρεία. Πλέον η εποχή που ο ταχυδρόμος ήταν ο άνθρωπος της κάθε γειτονιάς, σε ήξερε με το μικρό σου όνομα και υπομονετικά περίμενε να του ανοίξεις την πόρτα για να λάβεις την αλληλογραφία, πέρασε ανεπιστρεπτί. Τα γράμματα είναι πλέον ελάχιστα. Στον αντίποδα τα δέματα είναι χιλιάδες.

Το γράμμα είναι πλέον ρομαντικό «είδος» προς εξαφάνιση. Ό,τι έχει να ειπωθεί λέγεται μέσω τηλεφώνου και skype και ότι είναι να γραφεί, γράφεται (και καταστρέφεται κιόλας) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το facebook.

Οι μόνοι που τώρα θυμούνται το γραμματοκιβώτιο σας, είναι οι λογαριασμοί! Πάνε και οι καρτ ποστάλ, ας είναι καλά το MMS! Πιστές στη αλληλογραφία παραμένουν ίσως μόνο οι δημόσιες υπηρεσίες. Και μπορεί το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, η εταιρεία ή ο βουλευτής να μη σας στέλνουν πλέον γράμματα ή ευχές, οι δημόσιες υπηρεσίες όμως δε σας ξεχνούν ποτέ!

Το γράμμα το περίμεναν με λαχτάρα…

Μια όχι πολύ μακρινή εποχή, μέχρι και 20-25 χρόνια πριν, που δεν υπήρχαν μέιλ και κινητά τηλέφωνα, οι άνθρωποι αλληλογραφούσαν. Θυμάμαι κι εμένα κάθε φορά που έμπαινα στο σπίτι να ρίχνω με λαχτάρα μια ματιά στο κουτί της αλληλογραφίας. Κι αν υπήρχε γράμμα, ήταν σχεδόν ιερό.

Το άνοιγες προσεκτικά, το διάβαζες δύο, τρεις και τέσσερις φορές. Οι εραστές αντάλλασσαν επιστολές πάθους, οι συγγενείς ευχές, οι φίλοι από τον στρατό γράφανε για τα καψώνια τους και τις εξόδους τους.

«Η αλληλογραφία αποτελεί και σήμερα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς των Ελληνικών Ταχυδρομείων, αλλά δεν έχει και μεγάλη σχέση με αυτή του παρελθόντος» λέει στην εφ.«Πατρίς» η Βίκυ Ματζιάρη υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛΤΑ και εξηγεί: «Η προσωπική αλληλογραφία είναι αλήθεια ότι φθίνει. Όμως εξελίσσεται όλο και περισσότερο η αλληλογραφία που έχει να κάνει με τις σχέσεις του πολίτη με το κράτος και τις επιχειρήσεις, δηλαδή τράπεζες, ΔΕΚΟ κ.λπ., των επιχειρήσεων μεταξύ τους αλλά και η προώθηση προϊόντων μέσω mail marketing».

Τώρα η κίνηση στα ΕΛΤΑ αφορά κυρίως το ηλεκτρονικό εμπόριο που κάνει θραύση. Ηλεκτρονικά αγοράζονται από πίπες τσιγάρων μέχρι εσώρουχα. Άλλα αντικείμενα που προτιμούνται, από το εξωτερικό κυρίως, μέσω internet, είναι ηλεκτρονικά εξαρτήματα, εξαρτήματα υπολογιστών, είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ δεν παρουσιάζονται επιστροφές μόνο σπανίως, και αφορούν λάθος νούμερο.

Αυτό που παρουσιάζει σήμερα μεγάλη ανάπτυξη είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο και ο Όμιλος ΕΛΤΑ διατηρεί υψηλό μερίδιο στη διακίνηση αυτών των δεμάτων και μικροδεμάτων» μας λέει η κ. Ματζιάρη.

Και ρομπότ στη διαλογή

Σε ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού έχουν προχωρήσει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), προσπαθώντας να βελτιώσουν τις υπηρεσίας τους και το έργο των εργαζόμενων. Στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι υπάρχει ένας μικρός «στρατός» από έξυπνα ρομπότ που ξεχωρίζει την αλληλογραφία.

Πρόκειται για 55 κίτρινα τετράτροχα ρομπότ –τύπου AMR- που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και – όπως αναφέρει το Reuters – συμβάλουν καθοριστικά στην διαλογή της αλληλογραφίας των ΕΛΤΑ, μιας διαδικασίας παραδοσιακά ιδιαίτερα χρονοβόρας. Τα αυτόνομα τετράτροχα έχουν αναλάβει έως και το 80% της συνολικής διαλογής και μπορούν να διαχειριστούν έως και 168.000 δέματα -μέγιστου βάρους 15 kg – την ημέρα.

Όλη η επικαιρότητα