Βιβλίο Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Οι λογαριασμοί που πρέπει να ακολουθήσετε στο instagram αν αγαπάτε τα βιβλία

Ακούστε το άρθρο

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου καθιερώθηκε αρχικά επειδή ήταν η ημερομηνία θανάτου του Μικέλ ντε Θερβάντες. Το 1995 καθιερώθηκε επίσημα από την UNESCO επειδή συμπίπτει με τον θάνατο κι ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Πέθαναν και οι δύο στις 23 Απριλίου του 1616 κι αυτό δίνει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στη μέρα που κάθε χρόνο γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με ξεχωριστό τρόπο.

Φέτος, όλες οι εκδηλώσεις έχουν αναβληθεί λόγω του κορωνοϊού καθώς και οι διεθνείς εκθέσεις βιβλίου της άνοιξης και του καλοκαιριού. Αυτό δεν σταματά τη δίψα των βιβλιόφιλων και φυσικά δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τους ανθρώπους που δουλεύουν στο χώρο του βιβλίου που βρίσκονται εκ των πραγμάτων σε πιο δυσχερή θέση από τους άλλους κλάδους.

Αυτό υπογράμμισε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μέσα από μια ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό της στο facebook. “Η φετινή παγκόσμια ημέρα του βιβλίου συμπίπτει με μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο. Μας λείπουν τα βιβλιοπωλεία, οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, οι εκθέσεις βιβλίου, όλοι αυτοί οι συναρπαστικοί χώροι που υποδέχονται και καλλιεργούν τις αναζητήσεις μας. Μας προβληματίζει η κρίση στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής και διανομής του βιβλίου. Μας λυπεί η μικρή εμβέλεια των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών μας, γιατί εν μέσω πανδημίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξαιρετική δίοδο συνάντησης του βιβλίου με τους αναγνώστες του, μέσω του δανεισμού. Μας ανησυχεί η βιωσιμότητα των εκδοτικών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρότερων, που συμβάλλουν στη ζωντάνια και την ποικιλομορφία του εκδοτικού τοπίου” έγραψε.

Το μήνυμά της το συνόδευσε με ένα απόσπασμα από το αγαπημένο της βιβλίο, το «Αδριανού Απομνημονεύματα» της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, από το οποίο κράτησε την εξής φράση: «Αναζήτησα την ελευθερία πιο πολύ από τη δύναμη, και τη δύναμη μόνο γιατί ως ένα σημείο ευνοεί την ελευθερία».

Η ίδια διατηρεί μια αισιόδοξη στάση απέναντι στα πράγματα και το κάνει ξεκάθαρο με τον τρόπο που κλείνει την ανάρτηση της: “Το βιβλίο, είτε στη φυσική είτε στην ψηφιακή του μορφή, μας κρατά συντροφιά και μας στηρίζει ψυχολογικά στις συνθήκες απομόνωσης που βιώνουμε όλοι μας. Διευρύνει τα όρια του σπιτιού μας, δίνει ρυθμό στον χρόνο. Επιβεβαιώνει τη θέση-κλειδί που κατέχει στη ζωή μας, ως μέσο πολιτισμού, μάθησης και απόλαυσης – με δυο λόγια ως μέσο ελευθερίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η θέση θα διατηρηθεί, ακλόνητη κι ακόμη περισσότερο ενισχυμένη, και μετά την υποχώρηση της πανδημίας. ”

Εμείς, για να τιμήσουμε αυτή τη μέρα συγκεντρώσαμε κάποιους από τους αγαπημένους μας λογαριασμούς στο instagram και φτιάξαμε μια λίστα για να τους ακολουθήσεις κι εσύ. Αν αγαπάς τα βιβλία, θα το κάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το @goodreads είναι μια διεθνής κοινότητα που ανθρώπων που αγαπούν τα βιβλία. Μπορείς να γίνεις μέλος της ηλεκτρονικά (μπαίνοντας στην σελίδα τους ή κατεβάζοντας το app στο κινητό σου) και να κάνεις φίλους που έχουν την ίδια αγάπη με εσένα, να γράφεις τς κριτικές σου για τα βιβλία που διάβασες, να διαβάζεις αυτές των άλλων, να παίρνεις μέρος σε challenges σχετικά με το διάβασμα και γενικά να μπεις στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης βιβλίων. Αν δεν θέλεις να πέσεις στα βαθιά, μπορείς απλά να ακολουθήσεις τον λογαριασμό στο instagram.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

!Today’s #GoodreadsSpotlight is Ali from @as_thornton! . 1. What’s your favorite book quote? My favorite quotes are all evocative of my favorite books. I am a complete sucker for love stories, and I can’t tell you how many times I read this quote from Miller’s “The Song of Achilles” just so I can tear up a bit and remember the wonderful story: “In the darkness, two shadows, reaching through the hopeless, heavy dusk. Their hands meet, and light spills in a flood like a hundred golden urns pouring out of the sun.” . 2. What was your last five-star review on Goodreads, and why? Story Genius by Lisa Cron. It’s a book on novel-writing, and it was phenomenal on pin-pointing what exactly makes readers go wild for a story. I’d recommend it to any aspiring novelist. . 3. If you could describe your #bookstagram in one word, what would it be? Colorful!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Goodreads (@goodreads) στις

Το @readitforward είναι ένας λογαριασμός που εκτός των άλλων θα σου φτιάξει τη διάθεση. Αν έχεις περισσότερο χρόνο να ξοδέψεις μπορείς να ακολουθήσεις τα links για να φτάσεις στο ομώνυμο Blog και να χαθείς στα αμέτρητα άρθρα που αφορούν τον κόσμο του βιβλίου. Στην ίδια λογική κινείται και το Book Riot που είναι από τα πολύ αγαπημένα μας διαδικτυακά spot για βιβλιόφιλους αλλά το account στο instagram έχει πιο επαγγελματική προσέγγιση. Ωστόσο, μπορείς αν θέλεις να του δώσεις μια ευκαιρία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

If you ask this question, you better be READY for a year-long conversation. #bookstagram #bookworm #readitforward #booknerds #booklover

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Read it Forward (@readitforward) στις

Η Katharine δεν είναι η μοναδική βιβλιόφιλη που έχει λογαριασμό στο instagram και ανεβάζει “ψαγμένα” post στο @readwithkat. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει στην καρδιά μας είναι ότι σε πολλά από αυτά κάνει photobomb o σκύλος της αλλά και το γεγονός ότι ονειρεύεται μια μέρα να ανοίξει το δικό της βιβλιοπωλείο. Ένα όνειρο που μοιραζόμαστε (σχεδόν) όλοι οι βιβλιόφιλοι.

View this post on Instagram

[@moodcastfragranceco #partner] 📚I’ve finally come to the conclusion that a mix of both a TBR and room for mood reading is what works best for me. It allows me space to change my mind while still participating in buddy reads and book clubs. So here’s my April stack! Who else wants to cancel the rest of the week and just be a homebody? 🙋🏻‍♀️ (This @moodcastfragranceco Homebody candle is fitting, eh?) . ✨ Circe is the April #readwithkat — let me know if you’re planning on reading with me! ✨ I Can’t Date Jesus is @thebooklyclub’s April pick. Are you reading along with us? ✨ A Thousand Mornings is the group read for @katiebiblio’s #poembypoem challenge for #nationalpoetrymonth. ✨ The other two are for a challenge I’m doing with @booknerdnative — we picked two books from our #unreadshelf and if we don’t read them in the month we pick them we have to donate them. I’m very eager to read both of them! . What are you excited to read in April?

A post shared by Katharine (@readwithkat) on

Το @bookbento είναι η χαρά της δημιουργικότητας. Η έμπνευση που μπορείς να πάρεις για τα δικά σου post είναι λόγος για να το ακολουθήσεις ακόμα κι αν δεν σε ενδιαφέρει να αλιεύσεις τις προτάσεις των βιβλίων.

Αν δεν θες απλά να διαβάζεις τα βιβλία αλλά και αυτά που λένε οι συγγραφείς στις συνεντεύξεις τους, τότε το @parisreview θα εκπληρώσει την επιθυμία σου. Το λογοτεχνικό περιοδικό μοιράζεται ποιήματα αλλά και αποσπάσματα από συνεντεύξεις που φιλοξένησε σε παλαιότερα τεύχη του. Η κυκλοφορία του μετρά από το 1953 και ακολουθώντας θα έχεις την ευκαιρία να διαβάσεις ολόκληρες τις συνεντεύξεις.

View this post on Instagram

“I am as American as April in Arizona,” Vladimir Nabokov, born on this day in 1899, told ‘The Paris Review‘ in his 1967 Art of Fiction interview. Follow the link in bio to read more.

A post shared by The Paris Review (@parisreview) on

Το Μικρό Καράβι είναι ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Χανιά της Κρήτης με ένα μεγάλο κοινό σε όλη την Ελλάδα και αυτό χάρη στον λογαριασμό του στο instagram. Αν θέλεις να διαβάζεις αποσπάσματα βιβλίων που έχουν πάντα ένα στοιχείο επικαιρότητας γιατί είναι προσεκτικά επιλεγμένα. Ακολούθησε το @mikro_karavi_bookstores και θα το διαπιστώσεις και μόνη σου.

View this post on Instagram

| Μιγκέλ ντε Θερβάντες | 29 Σεπτεμβρίου 1547 – 22 Απριλίου 1616 | Η ελευθερία, Σάντσο, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά που οι ουρανοί χάρισαν στους ανθρώπους• δεν της παραβγαίνουν μήτε οι θησαυροί που περικλείει η γη, ούτε οι θησαυροί που τα πέλαγα σκεπάζουν: Για την ελευθερία, όπως και για την τιμή, μπορεί κι έχει χρέος κανείς να δώσει ακόμα και τη ζωή του• αντίθετα, η σκλαβιά είναι το χειρότερο κακό που μπορεί να βρει τον άνθρωπο. Το λέω τούτο, Σάντσο, γιατί είδες τα δώρα και την καλοπέραση που είχαμε στον πύργο αυτό, κι όμως ενώ έτρωγα τα νόστιμα φαγητά στα κατάφορτα τραπέζια κι έπινα τα ολόδροσα ποτά, ωστόσο ένιωθα σάμπως να βασανιζόμουνα από πείνα και δίψα, γιατί δεν τ’ απολάμβανα με την ίδια ελευθερία που θα τα χαιρόμουνα αν ήτανε δικά μου• η υποχρέωση ν’ αναγνωρίσουμε το καλό και τις περιποιήσεις που μας κάνουν, είναι δεσμά που δεν αφήνουν ελεύθερο το πνεύμα. Καλότυχος εκείνος που ο ουρανός τού έδωσε ένα κομμάτι ψωμί, δίχως να το χρωστάει παρά μονάχα στον ουρανό. | Ο Δον Κιχώτης, β’ τ. | μτφρ.: Κ. Καρθαίου – Ιουλ. Ιατρίδου | εκδόσεις της Εστίας | | Στη φωτογραφία: σκίτσο του Πάμπλο Πικάσσο, 1953 | |

A post shared by Maria Polyraki (@mikro_karavi_bookstore) on

Δεν θα μπορούσε να λείπει από μία τέτοια λίστα ο λογαριασμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρών της καθώς μοιράζεται μέσα από το @national_library_of_greece φωτογραφίες από τις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και από τα παλιά της κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Φυσικά, δεν λείπουν αναφορές σε συγγραφείς με αφορμή την επέτειο του θανάτου ή της γέννησής τους. Μια ακόμα μικρή πηγή πληροφόρησης για τους βιβλιόφιλους.

View this post on Instagram

•Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου «Θα κοιτάζεις τη νύχτα τα αστέρια. Το δικό μου είναι πολύ μικρό, δεν μπορώ να σου δείξω πού βρίσκεται. Καλύτερα έτσι. Το αστέρι μου θα είναι για σένα ένα ανάμεσα σε όλα τα αστέρια. Έτσι, θα σ’αρέσει να κοιτάζεις όλα τα αστέρια». Ο Μικρός Πρίγκιπας, Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ . . . . ©️ @vassilisu2 #ΕΒΕ #ΕθνικήΒιβλιοθήκητηςΕλλάδος #NLG #NationalLibraryofGreece #internationalchildrensbookday #childrenlibrary #librariesforall #ibby #hanschristianandersen #library #libraries #book #bookstagram #librariesoftheworld #librariesofinstagram #photooftheday #quote #quoteoftheday #igers #ig_Greece #Athens #Greece #picoftheday #photography #NLGinspirations #snfcc #instagood #instadaily #booklovers #reading

A post shared by Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (@national_library_of_greece) on

Ο λογαριασμός του @littlebookstores ενώνει όλους τους ονειροπόλους στον χώρο του βιβλίου. Θα τον ακολουθήσεις γιατί θα σε ταξιδέψει σε όλα τα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας αλλά, όπως είδαμε και πρόσφατα, και του εξωτερικού. Έχει καθιερώσει μάλιστα την Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων που γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Απριλίου 2018.

Ένας ακόμα λογαριασμός που μοιράζεται αποσπάσματα από βιβλία και μπορεί να έχεις δει σε κάποιο από τα shares των φίλων σου είναι το @ianos_gr. Με πολύ ωραία αισθητική και πολλές φορές εμπνευσμένα από την επικαιρότητα τα post του θα σε κάνουν να θέλεις να διαβάσεις παραπάνω.

View this post on Instagram

#lountemis

A post shared by IANOS (@ianos_gr) on

Για το τέλος, κρατήσαμε έναν λογαριασμό που συνδυάζει το ταξίδι με το βιβλίο αφού θα σε πάει σε διάφορα σημεία του πλανήτη και στις πιο ωραίες βιβλιοθήκες που έχεις δει ποτέ! Το @prettybookplaces είναι ο τέλειος λογαριασμός αν θέλεις να έχεις στο feed σου βιβλία!

via

Όλη η επικαιρότητα