Κόσμος Περίεργα

Παγκόσμια πρωτοτυπία στην Παπούα Νέα Γουινέα: Θα έχει υπουργό για τον… καφέ

Τη δημιουργία υπουργείου για τον καφέ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας. Ο καφές αποτελεί πηγή εισοδήματος για το ένα τέταρτο του πληθυσμού της.
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας ανακοίνωσε το υπουργικό του συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο μερικά νέα πρόσωπα, αλλά και ορισμένες νέες θέσεις, μεταξύ των οποίων και έναν υπουργό για τον καφέ.

Η θέση αυτή -που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία- δείχνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να επεκτείνει βασικές γεωργικές βιομηχανίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζέιμς Μαράπε σύμφωνα με τον Guardian, ο οποίος επανεξελέγη νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά από εκλογές που επισκιάστηκαν από τη βία και καταγγελίες για νοθεία. Για πρώτη φορά ο Μαράπε όρισε επίσης υπουργό για το φοινικέλαιο.

“Οι διορισμοί εστιάζουν ειδικά στη γεωργία με πολύ σημαντικό τρόπο, για να δούμε την ανάπτυξη της γεωργίας στη χώρα”, δήλωσε την Τρίτη (23/8) κατά την ανακοίνωση του νέου 33μελούς υπουργικού συμβουλίου.

“Η γεωργία είναι ο τομέας όπου η κυβέρνηση μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο όσον αφορά τον πληθυσμό αυτής της χώρας, επειδή ο κύριος όγκος των ανθρώπων μας είναι αγρότες. Έχουμε γη και πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους μας να ασχοληθούν με τη γεωργική παραγωγή”.

Τα υπουργεία καφέ και φοινικέλαιου βρίσκονται πλάι στο κύριο υπουργείο γεωργίας, το οποίο διοικείται από τον βουλευτή της Goroka Aiye Tambua.

Υπουργός για τον καφέ είναι ένας νέος βουλευτής, ο Joe Kuli, από το Anglimp-South Waghi, στην κεντρική ορεινή περιοχή.

Ο καφές από την Παπούα Νέα Γουινέα έχει αναδειχθεί ως δημοφιλής εισαγωγή τα τελευταία χρόνια, με καφετέριες σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Ιαπωνία να σερβίρουν καφέ που παρασκευάζεται με κόκκους που καλλιεργούνται εκεί.

Ο Μαράπε δήλωσε ότι η βιομηχανία καφέ πρέπει να αναζωογονηθεί για να φέρει περισσότερα έσοδα από τις εξαγωγές. Ο Kuli κατανόησε την πρόκληση, είπε, επειδή κατάγεται από την κοιλάδα Wahgi της Jiwaka, η οποία κάποτε ήταν μια τεράστια φυτεία καφέ, αλλά πλέον έχει κατακλυστεί από θάμνους.

“Η αρμοδιότητα του υπουργού Kuli θα είναι ο καφές, ο καφές και ο καφές. Θέλω να πίνω καφέ που φτιάχνεται στη Γκορόκα, στο Όρος Χάγκεν, στη Λάε και σε άλλα μέρη της χώρας. Θέλω να δω να καλλιεργείται περισσότερος καφές για εξαγωγή στις κερδοφόρες αγορές του κόσμου”.

Πηγή εισοδήματος για σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους
Η παραγωγή καφέ στη χώρα κυριαρχείται από μικρούς αγρότες που εδρεύουν σε χωριά, οι οποίοι παράγουν σχεδόν το 85% της ετήσιας σοδειάς της χώρας. Αποτελεί πηγή εισοδήματος για σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους – περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού – σύμφωνα με το τμήμα γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Ο καφές είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γεωργικό προϊόν της χώρας μετά το φοινικέλαιο, αντιπροσωπεύοντας το 27% του συνόλου των γεωργικών εξαγωγών και το 6% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Francis Maneke, βουλευτής της Talasea, στη Δυτική Νέα Βρετανία, διορίστηκε νέος υπουργός φοινικέλαιου, υπεύθυνος για την καλλιέργεια των δέντρων από τα οποία μπορεί να παραχθεί φοινικέλαιο.

“Το φοινικέλαιο είναι το μεγαλύτερο γεωργικό προϊόν στην Παπούα Νέα Γουινέα, συνεισφέροντας περίπου το 40% – 1,2 δισεκατομμύρια Κ ετησίως – των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές στον γεωργικό τομέα”, δήλωσε ο Μαράπε.

“Έχουμε τόση γη που βρίσκεται σε αδράνεια και ο υπουργός Maneke θα αναλάβει να τη χρησιμοποιήσει για να αυξήσει την παραγωγή, καθώς και να βοηθήσει την υπάρχουσα βιομηχανία να αναπτυχθεί”, είπε.

Όλη η επικαιρότητα