Αθλητισμός Ηλεία

Παγκόσμιο Κέντρο Ολυμπιακής παιδείας στην Αρχαία Ολυμπία

Ακούστε το άρθρο

• Αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας – Το έργο θα αλλάξει ολόκληρη τη φυσιογνωμία της ΔΟΑ
• Τον Ιούλιο του 2021 όλοι οι «αθάνατοι» στην Ολυμπία

Δυστυχώς στην Ελλάδα γεννήσαμε τις Ολυμπιακές αξίες αλλά ξεχάσαμε να τις διδάσκουμε και τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι είναι η αξία της αριστείας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της φιλίας, του ευ αγωνίζεσθαι, αρετές που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία είναι το παγκόσμιο κέντρο του Ολυμπισμού για τον πολιτισμό και την παιδεία και η απόφαση αναβάθμισής της σε Παγκόσμιο Κέντρο Ολυμπιακής Παιδείας, από τη ΔΟΕ και την ΕΟΕ θα την τοποθετήσουν στην θέση που της αρμόζει.


Παγκόσμιο Κέντρο Ολυμπιακής Παιδείας θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία, οι οποίες θα αναβαθμιστούν άμεσα. Την απόφαση αυτή έχουν λάβει και ήδη δρομολογήσει από κοινού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία και η ΕΟΕ. Για την πρόθεσή τους αυτή ενημέρωσαν τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος και ο γενικός γραμματέας της, Μανώλης Κολυμπάδης στην διάρκεια συνάντησής τους.

Για το θέμα μίλησε στην Εφημ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος: «Στη κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων μας, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, το πρόγραμμα διάδοσης του Ολυμπιακού Πνεύματος μέσα από ειδικές δράσεις και πρωτότυπες ιδέες, που θα επιτρέπουν την καλύτερη κατανόησή του από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ο ρόλος της ΔΟΑ είναι η διάδοση των ιδεωδών του Ολυμπισμού σε παγκόσμια κλίμακα με την ενίσχυση και καθοδήγηση των κατά τόπους Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών, με την προώθηση διαδικασιών που θα βοηθήσουν στη σωστή εκπαίδευση του Ολυμπισμού και στην εφαρμογή κάθε πρόσφορου μέσου για τη διάδοση των ιδεών αυτών».
«Η Ολυμπιακή Παιδεία αποτελεί για μας, ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο. Το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για την εξάπλωση των Ολυμπιακών Αξιών είναι οι εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία» τόνισε ο κ. Καπράλος και συνέχισε : «γι’ αυτό και αποδεχτήκαμε την πρόταση που αφορά στην επένδυση ενός σημαντικού ποσού για εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων που αφορούν τόσο το κτιριακό όσο και τις υποδομές»

Το πλάνο εργασιών είναι υπό διαμόρφωση και τον Οκτώβριο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΑ θα κληθεί να εγκρίνει την πρόταση και να αποφασίσει για την χρηματοδότηση. Το έργο αυτό θα αλλάξει ολόκληρη τη φυσιογνωμία της ΔΟΑ

Οι εργασίες –όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καπράλος- θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στις 12 Μαρτίου και θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τον Ιούνιο του 2021.
«Όπως γνωρίζετε τον Ιούνιο του 2021 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Σύνοδος της ΔΟΕ για την εκλογή του νέου προέδρου. Πρόθεσή μας είναι να επισκεφθούν όλοι οι μετέχοντες την Αρχαία Ολυμπία και να φιλοξενηθούν στον ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Ακαδημίας. Στόχος μας είναι να γνωρίσουν τις αξίες και τον πολιτισμό που μετέδωσαν σε όλους τους λαούς, οι αρχαίοι μας πρόγονοι και να αγαπήσουν την Αρχαία Ολυμπία. Υπάρχουν μέλη της ΔΟΑ που δεν έχουν επισκεφθεί τον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε» ανέφερε ο κ. Καπράλος και κλείνοντας τόνισε « αντιλαμβάνεσθε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Αρχαία Ολυμπία αλλά και για την Ηλεία γενικότερα».

Το στιγμιότυπο από την συνάντηση που είχε Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο και τον γενικό γραμματέα της, Μανώλη Κολυμπάδη.

Για το θέμα μίλησε στην Εφημ. «Πατρίς» και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης: «μου μεταφέρθηκε μία πολύ σημαντική πρόταση για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Αρχαία Ολυμπία και την ανακήρυξή της σε Παγκόσμιο Κέντρο Ολυμπιακής Παιδείας, κάτι που με βρίσκει σύμφωνο και όπως τους δήλωσα θα συνεργαστώ μαζί τους για την υλοποίησή της» τόνισε και συνέχισε: «Εγώ είμαι άνθρωπος του αποτελέσματος, δεν θέλω να μιλώ αλλά να πράττω, κάτι το οποίο πιστεύω ότι επιζητά η ελληνική κοινωνία και σε αυτή την προσπάθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της ΕΟΕ θα είμαι αρωγός στο βαθμό που μου αναλογεί»

Όλη η επικαιρότητα