Ηλεία

«Παγωμένη» η αγορά της Ηλείας

Εκπτώσεις – Απογοητευτικές οι πρώτες μέρες – 50% κάτω ο τζίρος
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξεκίνησε καλά η εκπτωτική περίοδος για το λιανεμπόριο απογοητεύοντας τους εμπόρους, καθώς λίγο πριν την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον προσδοκούσαν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα ήταν πολύ κοντά. Εξάλλου το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 5,1%, ωστόσο οι τιμές των αγαθών παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση έως και 136%!

Πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ιστορικά στην εξέλιξη των τιμών και του πληθωρισμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, ενώ η αφετηρία των ανατιμήσεων είναι οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών αγαθών, του φυσικού αερίου, του ρεύματος και του πετρελαίου.

Όπως προειδοποιούν στελέχη της αγοράς, τα χειρότερα έρχονται, καθώς στους πρώτους μήνες του 2022, αναμένεται να αποτυπωθούν στα ράφια οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διακίνηση και στην πώληση των αγαθών.

Αυξήσεις – φωτιά

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου κατέγραψε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος πληθωρισμός του 2021 διαμορφώθηκε στο 1,2% έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε το 2020. Η χαμηλή ετήσια επίδοση οφείλεται στον αρνητικό πληθωρισμό που είχε καταγραφεί στο πρώτο πεντάμηνο του 2021.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 αυξήθηκε κατά 135,7%. και ακολουθούν:

Ηλεκτρισμός 45,0%
Πετρέλαιο θέρμανσης 34,1%
Καύσιμα και λιπαντικά 21,7%
Αρνί και κατσίκι 19,7%
Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 19,6%
Άλλα βρώσιμα έλαια 17,1%
Ελαιόλαδο 17,0%
Πατάτες 14,2%
Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα 11,5%
Υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 7,8%
Αυτοκίνητα καινούρια 7,7%
Ζυμαρικά 7,6%
Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία 7,3%
Ψάρια νωπά 6,7%
Πουλερικά 6,6%
Παρασκευάσματα με βάση το κρέας 6,6%
Οικιακές υπηρεσίες 5,7%
Τυριά 5,5%
Φρούτα νωπά 5,5%
Λαχανικά νωπά 5,5%
Ψωμί 4,9%

Απογοητευτική η κίνηση στον Πύργο

Εδώ και αρκετές ημέρες, από την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η αγοραστική δύναμη στα μαγαζιά του Πύργου ήταν απογοητευτική, με τους επαγγελματίες να βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν αδιάθετα, τη στιγμή μάλιστα που νέα μέτρα για την εξάπλωση της Covid-19 έκαναν το προηγούμενο διάστημα, την εμφάνισή τους στην εστίαση. Όπως επεσήμαναν έμποροι στην εφ.«Πατρίς», τα νέα αυτά μέτρα παρά το γεγονός ότι δεν τους πλήττουν άμεσα, φέρνουν δυσχέρειες και στον δικό τους κλάδο, αφού ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει στην αγορά εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων. Λίγες ημέρες μετά, με το νέο έτος και την έλευση των χειμερινών εκπτώσεων, η εικόνα στην αγορά δεν έχει αλλάξει σημαντικά καθώς και τώρα, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των εκπτώσεων η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται. Επίσης, πολλοί επαγγελματίες εκτιμούν ότι μόλις περάσει ο χειμώνας, τότε η αγορά θα δει κάποια ανάκαμψη.

Για κανέναν επαγγελματία ή καταναλωτή, δεν έχει επέλθει η κανονικότητα και αυτό, είναι κάτι που φαίνεται στην αγορά, στην οποία παρά το γεγονός πως υπάρχει μια μικρή κινητικότητα, όσοι αγοράζουν επιλέγουν να πάρουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Δεν… «κινείται» ούτε η Αμαλιάδα!

Υπό του… μηδενός, για να χρησιμοποιήσουμε χειμωνιάτικη ορολογία, κινείται η αγοραστική κίνηση και στην Αμαλιάδα. Όπως άλλωστε, προδιαγράφονταν η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων δεν επεφύλασσε και μεγάλες προσδοκίες για τους καταστηματάρχες. Μια εκπτωτική περίοδος, που «έρχεται» μετά δεκαήμερα προσφορών και εορταστική περίοδο, με το καταναλωτικό κοινό και τότε να μην καταφέρνει να ανταποκριθεί ακόμα και στην κάλυψη των αναγκών… Παρά τις αρκετά καλές εκπτώσεις που κάνουν τα καταστήματα στην Αμαλιάδα, είναι εμφανής η αύξηση στις τιμές, αφού οι ανατιμήσεις αποτελούν τροχοπέδη σε οποιαδήποτε «έρευνα αγοράς», πέραν της προσπάθειας κάλυψης των βασικών αναγκών της καθημερινότητας…

Η πανδημία βάζει λουκέτα

Εκτός όμως από την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο λιανεμπόριο, ακόμα μια επίπτωση έρχεται για τους επαγγελματίες και αυτή δεν είναι άλλη, από την οικονομική κρίση. Όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα της εφ. «Πατρίς», η έλλειψη πελατών, οδηγεί τα μαγαζιά σε αναστολή εργασίας μέχρι να περάσει η πανδημία, καθώς αρκετοί επαγγελματίες, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Αυτή η εικόνα παρατηρείται κυρίως στην εστίαση που έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου της με την έναρξη των μέτρων και τις καραντίνες του προηγούμενου διαστήματος.

Κώστας Ντεβενέζος, Κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων Ντεβενέζος Πύργος

«Δυστυχώς δεν έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Ο κόσμος είναι εμβολιασμένος μεν αλλά ο φόβος που υπάρχει δεν επιτρέπει κανενός είδους συναλλαγή με το είδος μας, το λιανικό εμπόριο. Θεωρώ πως πρέπει να μας στηρίξει η Κυβέρνηση».

Νίκος Τσίτσος, Κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων Tsitsos Men Clothe’s Πύργος

«Δυστυχώς υπάρχει ένα μούδιασμα στην αγορά και πλέον αναμένουμε να περάσει ο χειμώνας για να δούμε τι θα γίνει, γιατί τα κρούσματα αυξάνονται και δύσκολα θα κυκλοφορήσει ο κόσμος μέσα στο χειμώνα».

Μέλτης Βασιλακόπουλος, Κατάστημα παιδικών υποδημάτων Crocodilino Πύργος

«Οι επιπτώσεις των πολλών κρουσμάτων του προηγούμενου διαστήματος και μέχρι σήμερα φαίνονται στην αγορά. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος και δεν κυκλοφορεί».

Νίκος Σιαψάλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

«Η αγορά είναι «νεκρή». Δεν υπάρχει κίνηση. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Υπάρχει ακρίβεια, αλλά οι συνάδελφοι έχουν βάλει παρά τα προβλήματα γενναίες εκπτώσεις ώστε ο κόσμος να μπορέσει να ψωνίσει και να δουλέψουν και τα ίδια τα μαγαζιά, που διέρχονται την μεγαλύτερη κρίση. Καλό είναι, ο κόσμος να κάνει μια έρευνα στην αγορά της Αμαλιάδας, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν πραγματικές εκπτώσεις, αν και όπως για όλους μας, οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Οι ανατιμήσεις, έχουν προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα σε κάθε κλάδο. Και όλη αυτή η κατάσταση είναι «αλυσίδα». Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση…».

Ευγενία Σιδηροκαστρίτη, Inside Fashion, Αμαλιάδα

«Η κίνηση αυτή την εβδομάδα είναι κάπως χαλαρή. Σίγουρα, δεν είναι όπως τις γιορτές των Χριστουγέννων, παρά τις εκπτώσεις που έχουν ξεκινήσει. Είναι λογικό όλο αυτό. Είναι δύσκολα στην αγορά και αυτή την περίοδο, όπως και για όλο τον κόσμο. Ευελπιστούμε να πάνε λίγο καλύτερα τα πράγματα. Υπάρχει αύξηση σε όλα τα είδη, σε κάθε τι και δυστυχώς αυτή η επιβάρυνση που έρχεται και σε εμάς, είναι σημαντική και για τον κόσμο».

Πέτρος Τεφάνης, Αμαλιάδα

«Η κίνηση είναι σαφώς υποτονική αυτή την πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Έχουν προϋπάρξει εκπτώσεις, όπως με τα δεκαήμερα κλπ, αλλά και η εορταστική περίοδος και κάπου ο κόσμος είναι έτσι κι αλλιώς συγκρατημένος. Βέβαια, και οι ανατιμήσεις παίζουν το δικό τους ρόλο. Ότι έχει σχέση με ανατίμηση επηρεάζει και εμάς ως προς την προμήθεια των προϊόντων και βέβαια τον καταναλωτή. Όλα είναι «αλυσίδα». Εάν ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα ώστε αρχικά να καλύψει τα πάγια έξοδά του, πως θα μπορέσει να διαθέσει χρήματα και στην αγορά;»

Μάντυ Περδίκη, Κατάστημα Μάντυ, Αμαλιάδα

«Δυστυχώς, η αγορά έχει «παγώσει». Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες, τα χρήματα δεν φτάνουν για τον κόσμο και δυστυχώς χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Το βλέπουμε και τώρα, που έχουν ξεκινήσει οι εκπτώσεις και η αγορά δυστυχώς δεν κινείται».

Όλη η επικαιρότητα