Ηλεία Οικονομία

«Παγώνουν» (και) με τις τιμές για τη θέρμανση οι Ηλείοι…

Η πρώτη της θερμοκρασίας και το νέο κύμα κακοκαιρίας άδειασε τις τσέπες και τις οικονομίες των νοικοκυριών.
Ακούστε το άρθρο

Μοιρασμένο φαίνεται πως είναι το καταναλωτικό κοινό όσον αφορά την επιλογή θέρμανσης τις κρύες αυτές μέρες που οι θερμοκρασίες πέφτουν υπό του μηδενός, με το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι ακριβό αλλά να προτιμάται από τον κόσμο εξαιτίας των αυξήσεων στο ρεύμα.

Στροφή παρατηρείται και σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης, αφού επιτρέπουν στους πολίτες να κάνουν ευκολότερη διαχείριση στο ότι έχουν κάψει.

Στα βενζινάδικα και τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών παρατηρείται μία αυξημένη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα όπου η χώρα πλήττεται από την κακοκαιρία «Ελπίς», με τον κόσμο να προμηθεύεται ότι χρειάζεται προκειμένου να μπορεί να ζεσταθεί το διάστημα αυτό.

Πετρέλαιο VS Εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης

Από την μία έχουμε το καταναλωτικό κοινό που προτιμά να θερμαίνεται με το ακριβό –το τελευταίο διάστημα– πετρέλαιο θέρμανσης που ωστόσο αποτελεί αξιόπιστη πηγή θερμότητας, ενώ από την άλλη πλευρά αρκετοί είναι αυτοί που εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης προκειμένου να ελέγχουν καλύτερα τα έξοδα τους και να διατηρούν τα οικονομικά τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο στο καλύτερο επίπεδο.

Η πτώση θερμοκρασίας δίνει οξυγόνο στους βενζινοπώλες

Στην αυξημένη κίνηση των τελευταίων ημερών στον τομέα του πετρελαίου θέρμανσης εστίασαν οι περισσότεροι βενζινοπώλες, τονίζοντας όμως πως η αύξηση δεν είναι η αναμενόμενη για την εποχή. Επεσήμαναν πως αιτία για αυτό είναι η αυξημένη τιμή του πετρελαίου, ενώ εστίασαν και στις προτιμήσεις του κόσμου που κάνει  πάντα την καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή. Τέλος, στάθηκαν στη δύσκολη περίοδο που θα ακολουθήσει για τους επιχειρηματίες όλων των κλάδων.

Χρήστος Στεφανόπουλος – Πρόεδρος Βενζινοπωλών Ηλείας:

«Η κίνηση δεν είναι και τόσο καλή λόγω της αυξημένης τιμής και της αδιάκοπης ανόδου της. Ο κόσμος δεν αγοράζει πετρέλαιο όπως παλιά και οι ποσότητες είναι μικρές, προτιμώντας να μη γεμίζουν τα ντεπόζιτά τους. Φροντίζουν να διαθέτουν μικρά ποσά, προκειμένου να κάνουν την καλύτερη οικονομική διαχείριση. Τα κλιματιστικά δε βοηθούν τόσο στη θέρμανση του σπιτιού, παρά μόνο για να «σπάει» το κρύο. Η θερμοκρασία δεν παραμένει στον χώρο. Εκτιμώ πως η κίνηση είναι λιγότερη συγκριτικά με πέρυσι και αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση της τιμής. Οι πολυκατοικίες έχουν σταματήσει να παίρνουν πετρέλαιο κατά 90%».

Γιάννης Χατζής – Πρατήριο Υγρών Καυσίμων «Taxi Oil ΕΠΕ AEGEAN»:

«Οι θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ χαμηλές και ο κόσμος δειλά δειλά βάζει πετρέλαιο θέρμανσης, μιας και το ρεύμα έχει ακριβύνει. Παρότι αυξημένο, αποτελεί μια καλή και αξιόπιστη λύση για τη θέρμανση. Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη, έχουμε μια μείωση της κίνησης λόγω αύξησης των τιμών και περιμένουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Σίγουρα το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αυξημένο συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, με τις εναλλακτικές πηγές θερμότητας να μην τον συμφέρουν και αυτές οικονομικά».

Παναγιώτης Κωτσάκης – Πρατήριο Υγρών Καυσίμων «ΕΛΙΝ»:

«Η κίνηση είναι αυξημένη το τελευταίο διάστημα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Βέβαια και  οι αυξήσεις του ρεύματος δίνουν την ευκαιρία να αυξηθεί και η δουλειά του πετρελαίου θέρμανσης ακόμα και αν αυτό είναι ακριβό. Ο κόσμος κοιτάει την καλύτερη λύση που θα τον επιβαρύνει οικονομικά λιγότερο και θα του προσφέρει αυτό που ψάχνει αυτές τις μέρες και δεν είναι άλλο από τη ζεστασιά».

Ηρακλής Διονυσόπουλος – Πρατήριο Υγρών Καυσίμων «SHELL»:

«Παρατηρείται μια αύξηση της κίνησης αυτές τις μέρες όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό επακόλουθο της κακοκαιρίας. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν είναι κάτι εξωπραγματικό. Δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά και το θέμα είναι περισσότερο οικονομικό. Οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και άλλων εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης οδηγούν τον κόσμο στο ακριβό πετρέλαιο. Ο κόσμος ζυγίζει πλέον τις επιλογές του και ανάλογα με τους οικονομικούς πόρους που μπορεί να διαθέσει κάνει και την ανάλογη επιλογή».

Σε αναζήτηση νέων οικονομικών τρόπων θέρμανσης

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που κοιτούν νέους τρόπους θέρμανσης που θα τους βοηθήσουν να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για την οικία τους.

Προϊόντα με υγραέριο και πέλλετ φαίνεται πως είναι στην κορυφή των προτιμήσεων του καταναλωτή, ενώ και ο κλιματισμός διατηρεί ένα καλό επίπεδο πωλήσεων μιας και αποτελεί αξιόπιστη πηγή θερμότητας.

Ιωάννα Παρρά – Κατάστημα Ηλεκτρικών Ειδών «Παρράς»:

«Πράγματι το κρύο είναι τσουχτερό και ο κόσμος θέλει όσο το δυνατόν καλύτερη θέρμανση με μεγαλύτερη οικονομία, πράγμα που στις μέρες μας είναι λίγο δύσκολο. Πολύς κόσμος φέτος κατέληξε σε σόμπες υγραερίου, διότι είναι το μοναδικό μέσο που είναι λίγο οικονομικό και μπορεί να ελέγξει πόση κατανάλωση έχει. Επίσης για μεγαλύτερους χώρους προτίμησαν σόμπες πέλλετ , όπου και εκεί μπορούμε να ελέγχουμε την κατανάλωση ειδικά σε διαμερίσματα που μπορούν να μπουν πιο εύκολα. Έπειτα πολύ κίνηση είχαν και οι σόμπες χαλαζία και οι θερμοπομποί, ενώ κάναμε και πολλές αντικαταστάσεις σε παλιά και ενεργοβόρα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας ΑΑΑ+ που έχουν καλή και άμεση θέρμανση. Με βάση τα νούμερα της περσινής χρονιάς, το υγραέριο ήταν 80% αυξημένο και το πέλλετ 100%. Ο κόσμος θέλει πλέον να ελέγχει τι καταναλώνει, διότι με τις αυξήσεις δεν μπορεί να κάνει  καλή οικονομία. Άρα είναι προτιμότερο κάποιος να πάρει ένα τσουβάλι πέλλετ και να ξέρει πόσο θα κάψει ή να έχει να πληρώσει τη μπουκάλα υγραερίου».

Δώρα Καραφλού-Κατάστημα Ηλεκτρικών Ειδών «Καραφλός»:

«Η κίνηση τις τελευταίες μέρες που η θερμοκρασία έχει πέσει κατακόρυφα είναι αυξημένη, δίχως ωστόσο να επιλέγουν κάτι συγκεκριμένο και πηγαίνουν με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες. Κλιματιστικά και θερμαντικά, ξυλόσομπες και θερμοπομποί, είναι τα προϊόντα που μπορεί κανείς να δει στην επιχείρησή μας, όπου υπάρχουν και προσφορές λόγω εκπτώσεων και ο κόσμος δείχνει διάθεση να το εκμεταλλευτεί. Σίγουρα ο κλιματισμός είναι στις πρώτες επιλογές των πελατών, ωστόσο οι αγορές γίνονται ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός. Εκτιμώ όμως πως παρά τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, αποτελούν την πιο συμφέρουσα επιλογή για θέρμανση. Η τεχνολογία παράλληλα βοηθά μιας και είναι χαμηλής κατανάλωσης, ενώ όπως έχουμε πληροφορηθεί θα τα επιδοτήσουν και σίγουρα θα είναι καλή περίπτωση για τους περισσότερους».

Όλη η επικαιρότητα