Οικονομία

«Πάγος» από Βερολίνο στο ελληνικό σχέδιο για Σύνοδο Κορυφής

Ακούστε το άρθρο

Στην πάγια θέση του πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει «μάλλον στα μέσα του 2018», εμμένει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, λίγες μόνο ώρες μετά τις χθεσινές «αισιόδοξες» δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Βερολίνο ενόψει του αυριανού Eurogroup, ο οποίος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «την Πέμπτη θα τα καταφέρουμε, θα το δείτε».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ, ερωτηθείς για το κατά πόσο αναμένεται θετική απόφαση στο αυριανό Eurogroup, επισήμανε πως «έχουμε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται» στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο 2016. Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως «δεν υπάρχει μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους».

«Αν και ποια μέτρα για το χρέος θα είναι πράγματι αναγκαία θα μπορέσει να γίνει μόλις μετά την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», δήλαδη «μάλλον στα μέσα του 2018».

Σε απάντηση της σημερινής δήλωσης Ελληνα κυβερνητικού αξιωματούχου πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αύριο λύση, το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Βαϊσγκέρμπερ σημείωσε πως ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Πηγή: Καθημερινή

Όλη η επικαιρότητα