Ελλάδα Οικονομία

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ – ΕΕΤΑΑ: Υποχρεωτικές οι φορολογικές δηλώσεις 2023 για τα voucher και η ηλικιακή αλλαγή

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων θα δοθούν 100.000 voucher για παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ από την ΕΕΤΑΑ και περίπου 60.000 voucher για κΔΑΠ.
Ακούστε το άρθρο

Για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Σπύρος Σπυρίδων στο 989 Alpha Radio και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Μπέσκο.

Τόνισε πως τα αποτελέσματα για τα voucher παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ θα έχουν βγει έως τα τέλη Ιουλίου προκειμένου οι γονείς να έχουν ένα μήνα περιθώριο να βρουν θέση. Επιπλέον, για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα ανέφερε πως, όλοι οι γονείς θα πρέπει να έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις έτσι ώστε να κάνουν την αίτησή τους στην ΕΕΤΑΑ για voucher.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε ο κ. Σπυρίδων στη μεγάλη αλλαγή που συντελείται φέτος στους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ καθώς, όπως είπε, για πρώτη φορά δεν ισχύει η υποχρέωση για την εισόδο των παιδιών στο πρόγραμμα η ηλικία των 2,5 ετών αρκεί, την συγκεκριμένη ηλικία να την έχουν συμπληρώσει μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων θα δοθούν 100.000 voucher για παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ από την ΕΕΤΑΑ και περίπου 60.000 voucher για κΔΑΠ.

Όπως έχει αναφέρει αποκλειστικά το Dnews οι αιτήσεις εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουνίου ώστε τέλος Ιουλίου να έχουν βγει τα οριστικά αποτελέσματα των δικαιούχων. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια και τη μοριοδότηση που ίσχυαν πέρσι.

Για το πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών μέσω της επιδότησης θέσεων σε παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία, για την έγγραφή τους σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ), για την περίοδο 2023-2024 η αίτηση υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του παιδιού ή ατόμου με αναπηρία που δύνανται να ωφεληθούν της δράσης, που είναι:

– Γονέας παιδιού βρεφικής, προσχολικής, σχολικής ηλικίας, εφήβου και ατόμου με αναπηρία, σύμφωνα με τις περιπτώσεις που περιγράφονται στο Αρθρο. 3, παρ.1, σημεία α) έως δ) της παρούσας.

– Ατομο, το οποίο έχει με δικαστική απόφαση την επιμέλεια του παιδιού ή και άτομο που βρίσκεται σε χηρεία.

– Άτομο, το οποίο έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης ή ασκεί επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση ή είναι ανάδοχος γονέας με ενεργή αναδοχή στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών.

Δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας, φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών ή/και ΑμεΑ, οι οποίες λειτουργούν νομίμως, δύνανται να είναι μόνο:

– Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί.

– Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Ν.Σ.Ο.Φ).

– Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.).

– Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.ΑμεΑ.)

Αιτήσεις

Για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ παιδικοί σταθμοί 2023-24, θα πρέπει να γίνει η αίτηση μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Η εφαρμογή θα είναι προσβάσιμη και από κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ.

Τα οικονομικά κριτήρια έχουν ως εξής:

Α. Δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher έχουν τα παιδιά οικογενειών με ετήσιο εισόδημα του 2021:

έως 27.000 ευρώ έως δύο παιδιά.
έως 30.000 ευρώ για τρία παιδιά.
έως 33.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά, και έως 36.000 ευρώ από πέντε παιδιά και άνω.

Β. Για τις κατηγορίες δομών Α1, Α2, Β1 και Β2 προβλέπεται voucher εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2021 είναι:

έως 33.000 ευρώ έως δύο παιδιά.
έως 36.000 ευρώ για τρία παιδιά.
έως 39.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά, και έως 42.000 ευρώ από πέντε παιδιά και άνω.

Τα δικαιολογητικά συμμετοχής που θα αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση των αιτούντων, τα οποία είτε θα αντληθούν αυτόματα με διεπαφές από τα Πληροφοριακά Συστήματα του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είτε θα επισυνάπτονται (up load) κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, θα εξειδικεύονται με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ.

Λαμβάνεται υπόψη και υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο (2) γονέων [μερών/συζύγων] ή του γονέα σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, καθώς και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, θα προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (Εκκαθαριστικό του Σημείωμα) του Υπ. Οικονομικών του φορολογικού έτους 2022 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2022 – 31/12/2022). Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το δηλωθέν και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, όπως αυτά αποτυπώνονται στο πεδίο Δ.1. του Εκκαθαριστικού Σημειώματος. Η μη υποβολή φορολογικής δήλωσης των αιτουσών/αιτούντων καθώς και του ετέρου μέλους σε περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για το 2021, συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.

Όλη η επικαιρότητα