«Πακέτο ΔΕΘ»: Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων – Τι λένε οι πολίτες της Ηλείας

Share

Λίγες ημέρες έμειναν για τα αποκαλυπτήρια του πολυαναμενόμενου «πακέτου της ΔΕΘ», που θα ανακοινωθεί το προσεχές Σάββατο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει ενόψει δύσκολου χειμώνα στον ορίζοντα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει μία σειρά προτάσεων, πλήρως κοστολογημένων, από τις οποίες ο πρωθυπουργός θα κάνει τις επιλογές με βάση τις κυβερνητικές προτεραιότητες, αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Η δέσμη μέτρων δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» όμως υπάρχουν κάποια που φαίνεται ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να υλοποιηθούν:

• Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα νοικοκυριά, καθώς ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το πετρέλαιο θέρμανσης το φετινό χειμώνα
• η χορήγηση επιταγής ακρίβειας, πιθανότατα μέσα στον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και σε όσους ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
• η συνέχιση των επιδοτήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο
• η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους
• οι αυξήσεις συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023
• το λεγόμενο «φθηνό εισιτήριο», δηλαδή κάρτες απεριόριστων διαδρομών με χαμηλότερες τιμές από αυτές που έχουν σήμερα.

Το οικονομικό επιτελείο, επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμα ένας κύκλος επιδότησης καυσίμων Fuel Pass 3 για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Όπως αναφέρει το ertnews.gr, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα μέσα στην εβδομάδα, εντός, αλλά κυρίως εκτός συνόρων σε σχέση με το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό.

(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

Οι εξελίξεις που θα χαράξουν το πλαίσιο για το «πλέγμα μέτρων της ΔΕΘ»:

Την προσεχή Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, αναμένονται ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος της ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2022. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι αυτή θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, τηρουμένων των αναλογιών, και έτσι θα συντηρήσουν την πρόβλεψη ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022 θα είναι μία από την υψηλότερη στην Ευρωζώνη, στηριζόμενη κυρίως στον τουρισμό.

Δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ, για το ύψος του πληθωρισμού, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα σημειώσει για δεύτερο συνεχή μήνα αποκλιμάκωση. Ήδη μας έχει προϊδεάσει για αυτό η Eurostat, που ανακοίνωσε για τον Αύγουστο πληθωρισμό χαμηλότερο τον Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που δείχνουν να φρενάρουν το «τέρας» του πληθωρισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα θα έχουν μία σαφή εικόνα για την πορεία των δημοσίων εσόδων τον μήνα Αύγουστο. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να έχει διατηρηθεί η τάση υπέρβασης του στόχου και τον εν λόγω μήνα, διευρύνοντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχει ήδη έχει δημιουργηθεί.

Κομβικό στοιχείο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η επίδοση στον τουρισμό. Όλα δείχνουν ότι το ρεκόρ του 2019 με τα έσοδα στα 18,2 δισ., μπορεί να καταρριφθεί και ο πήχης μπορεί να μπει υψηλότερα. Αναμένεται να υπάρξει μία καλύτερη εικόνα εντός της εβδομάδος με ενσωμάτωση και των στοιχείων του Αυγούστου.

Την προσεχή Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για τον τρόπο τιθάσευσης του πληθωρισμού. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων 0,50-0,75%, ανάλογα με το πόσο ηχηρό μήνυμα θέλει να στείλει η Κεντρική Τράπεζα.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης των παρεμβάσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν αναμονή του σχεδίου για τη θέσπιση ευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές ενέργειας το οποίο παρουσιάζει η πρόεδρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 14 Σεπτεμβρίου. Επί του σχεδίου συνέρχονται την Παρασκευή 9 του μηνός οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα συνεδριάζει και ο ΟΠΕΚ+ (ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας) με αντικείμενο τη μείωση ή όχι της παραγωγής πετρελαίου κατά την τρέχουσα περίοδο, στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της G7 να εφαρμόσei ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό.

Δ.Ε.Θ. – αλλάξουν πολλά…

Οι πολίτες της Ηλείας ελπίζουν αλλά παράλληλα κρατούν και μικρό καλάθι ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Eπιμέλεια: Γ. Μικελόπουλος
georgemikel1989@gmail.com

Διατηρούν τις επιφυλάξεις τους τόσο για το κατά πόσο θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες, όσο και για το πόσο θα ανακουφίσουν τον κόσμο που ετοιμάζονται για τον δύσκολο χειμώνα.

Ιωάννα Παναγιωτοπούλου

«Η ακρίβεια είναι τόσο μεγάλη και έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, που θεωρώ πως ό,τι μέτρο και να παρθεί δεν θα είναι και τόσο καλό και ούτε και τα επιδόματα βοηθούν. Θα έπρεπε ήδη να έχουν μειωθεί οι φόροι. Μας φοβίζει όλους ο χειμώνας που θα έρθει αλλά ευελπιστούμε να γίνει κάτι καλό και ας είμαστε αισιόδοξοι».

Σταύρος Καλούδης

«Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μια βοήθεια στον κόσμο με επιδόματα, ενίσχυση της μεσαίας τάξης, μείωση της φορολογίας και του ρεύματος γιατί ο χειμώνας πανελλαδικά αλλά και σε όλη την Ευρώπη θα είναι δύσκολος λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου».

Αριστέα Γρίβα

«Σίγουρα θα βοηθήσουν τα επιδόματα γιατί αρκετά μεγάλη μερίδα του κόσμου αντιμετωπίζει δυσκολίες και σίγουρα θα αποτελέσει μια τονωτική ένεση. Δεν περιμένω κάτι περισσότερο από τη Δ.Ε.Θ. γιατί, θεωρώ πως ό,τι ήταν να δείξει το έχει δείξει (ο πρωθυπουργός), προσπαθεί αλλά δεν ξέρω από εκεί και πέρα τι άλλο μπορεί να κάνει».

Διονύσης Γκριτζέλας

«Σε ένα ποσοστό, τα επιδόματα βοηθούν όμως από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε κατά πόσο θα υλοποιηθούν γιατί έχουμε ακούσει πολλά κατά καιρούς και δυστυχώς δεν ισχύουν και στο τέλος δεν εξαργυρώνονται. Ίσως κάποια μέτρα να βοηθήσουν τον κόσμο γιατί υπάρχει μεγάλο κόστος στη ζωή».

Πολυξένη Δαλιάνη

«Θέλω να πιστεύω πως θα βγει κάτι καλό αλλά με επιφύλαξη. Τα επιδόματα είναι ένας σωστός τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας αλλά νομίζω ότι ο κόσμος δεν τα παίρνει τα επιδόματα, δεν έχει γίνει σωστή κατανομή».