Χωρίς κατηγορία

Πακιστανικό αεροσκάφος μπήκε στο FIR Αθηνών – Σε πλήρη εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος 2019»

Ακούστε το άρθρο

Ένα πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών τύπου P-3 Orion, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε την Τρίτη 12/11 στο FIR Αθηνών. Όπως μετέδωσε το news.gr, το αεροσκάφος μπήκε στο FIR Αθηνών ανατολικά του Καστελόριζου, μετά συνέχισε στο FIR Λευκωσίας και κατόπιν επέστρεψε στην βάση του ακολουθώντας την ίδια πορεία αντίστροφα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με αεροσκάφος αυτής της χώρας, καθώς μέχρι σήμερα με εξαίρεση τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και γενικότερα των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας που δεν καταθέτουν σχέδιο πτήσης ή το κάνουν σπάνια, στο πλαίσιο τακτικής, όλες οι άλλες χώρες το πράττουν καθώς αν μη τι άλλο έχει να κάνει και με την ασφάλεια των πτήσεων στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ακόμα στοιχείο που προστίθεται στον προβληματισμό με την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που την Τρίτη είχε ως αποτέλεσμα και 4 σκληρές αερομαχίες.

Σε πλήρη εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος 2019» – 4 σκληρές αερομαχίες χθες στο Αιγαίο

Χθες στο Αιγαίο η Τουρκία έστειλε συνολικά 10 μαχητικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα 8 F-16 και 2 F-4E καθώς επίσης και 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 που σημείωσαν 37 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 12 παραβάσεις των Κανόνων Πτήσης στο FIR Αθηνών πετώντας χωρίς να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης.

Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια τα αεροσκάφη αυτά βρήκαν απέναντί τους ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.

Η πτήση του έγινε στο πλαίσιο της άσκησης «Ανατολική Μεσόγειος 2019» που διενεργούν οι Τούρκοι σε όλη την περιοχή έχοντας ενεργοποιήσει για αυτό τον σκοπό, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, πάνω από 48 πλοία και 4.700 άτομα σε προσωπικό.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας την χαρακτηρίζει ως την μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα καθώς σε αυτή συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και άλλες 15 χώρες.

Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση αυτή είναι και η Ελλάδα με την φρεγάτα Αδρίας, που σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου άμυνας έλαβε μέρος σε σενάριο άμυνας ενάντια σε αεροπορική επίθεση από 4 τουρκικά F-16 μαζί με άλλα 5 τουρκικά πολεμικά πλοία και άλλες τρεις φρεγάτες από Καναδά, Ισπανία και Βουλγαρία. Να σημειωθεί πως η ελληνική φρεγάτα συμμετέχει στην άσκηση αυτή, με ΝΑΤΟικό καπέλο και για όσο αυτή δεν παραβιάζει ελληνικά συμφέροντα, δικαιώματα και κυριαρχία.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί αυτή την άσκηση προκειμένου να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς την βλέπει ως μέσω προετοιμασίας της Τουρκικής Ναυτικής Δύναμης, TURMARFOR. Να θυμίσουμε πως στην παρούσα φάση υπάρχουν στην Μεσόγειο οι SPANISHMARFOR (Ισπανία), ITMARFOR (Ιταλία), FRMARFO (Γαλλία).

Πρόκειται για στρατηγεία που διατηρεί το ΝΑΤΟ με αντίστοιχες ναυτικές δυνάμεις προκειμένου να εκδηλώνει ταχείες αντιδράσεις σε περίπτωση ανάγκης.

via

Όλη η επικαιρότητα