Παλαμήδι: Ανεβαίνοντας το ενετικό «στολίδι» του Ναυπλίου σκαλί-σκαλί

Share

Το πιο αντιπροσωπευτικό μνημείο της πόλης του Ναυπλίου συμβολίζει τη φυσιογνωμία και την ιστορία της. Ίσως το πιο όμορφο ενετικό κάστρο στην Ελλάδα χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ενώ το μέγεθός του μαρτυρούσε τη σημασία που είχε η πόλη για τους Ενετούς.

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ένας από τους προμαχώνες του μετατράπηκε σε φυλακή. Συμβολικά μια νύχτα του Νοεμβρίου του 1822 οι εξεγερμένοι Έλληνες όρμησαν μέσα στο κάστρο για να το καταλάβουν, δίνοντάς του έτσι ισχυρή, συμβολική σημασία. Το Παλαμήδι έγινε συνώνυμο με την επιστροφή του Ναυπλίου σε ελληνικά χέρια και με την κεντρική θέση που έμελε να καταλάβει η πόλη ως πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

Far beyond the architecture, and the sheer size of the castle-like fortification, what you’ll remember most are the panoramic views of Nafplio and the gulf beyond

Σήμερα το Ναύπλιο, μόλις 2 ώρες με αυτοκίνητο από την Αθήνα, ανήκει στους top προορισμούς για ρομαντικές αποδράσεις Σαββατοκύριακου. Για να ζήσεις ολοκληρωμένη την εμπειρία του Ναυπλίου, επιβάλλεται να επισκεφθείς το κάστρο που από τα 216μ. προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη και τον Αργολικό κόλπο. Ιδανικά θα τολμήσεις να ανέβεις τα 999 σκαλοπάτια (σύμφωνα με τους θρύλους). Στην πραγματικότητα 857 οδηγούν στο κάστρο και πάνω από 1.000 στην κορυφή του λόφου.

The first thing that strikes you is the impressive engineering – eight interconnecting bastions, meaning that if one fell the others could be secured and come to its support
No visit in Nafplio is complete without exploring its landmark castle

Στο Παλαμήδι ξεχωρίζουν δύο προμαχώνες: ο Μιλτιάδης, όπου αργότερα φυλακίστηκε ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατηγορούμενος για προδοσία, και ο Άγιος Ανδρέας, που επίσης χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή. Μέσα στον προμαχώνα υπάρχει θολωτή, κυλινδρική εκκλησία, όπου εορταζόταν η γιορτή του Αγ. Ανδρέα, στη μνήμη της λειτουργίας που έγινε όταν κατέλαβαν το Παλαμήδι οι Έλληνες τερματίζοντας την Οθωμανική κυριαρχία.

Αυτό όμως που θα σου μείνει αξέχαστο στο Παλαμήδι, πέρα από την αρχιτεκτονική και το μέγεθος του κάστρου, είναι η πανοραμική θέα του Ναυπλίου και του Αργολικού κόλπου, που θα απολαύσεις αν το επισκεφθείς.

Πηγή: discovergreece.com