Πολιτική

Παλεύει ο Καμμένος να κρατήσει ομάδα στη βουλή -Τι θα γίνει με τον Τέρενς

Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι έχουν μείνει μόνο τρεις ημέρες προκειμένου ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του στον πρώτο επιλαχόντα Τέρενς Κουίκ, η Βουλή τηρεί  σιγή ιχθύος και δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της τι θα γίνει με τον Πάνο Καμμένο.

Ο Νίκος Βούτσης δεν έχει ξεκαθαρίσει για το πως προτίθεται να ερμηνεύσει το άρθρο 15 του κανονισμού που αναφέρει ότι «ο ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή». Και μάλλον δύσκολα ο Νίκος Βούτσης θα έκανε προσπάθειες να παραβεί τον κανονισμό της βουλής από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τον έχει κατηγορήσει ότι σχεδιάζει να του διαλύσει το κόμμα, ενώ τοποθετήθηκε εναντίον του γιού του για σχέσεις με τον τρομοκράτη Κουφοντίνα.

Την ίδια ώρα ο Πανος Καμμένος απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι αιτία πολέμου η απώλεια του κόμματός του  σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και προβαίνει καθημερινά σε εχθρικές για την κυβέρνηση δηλώσεις. Την ίδια ώρα χαράζει και τη γραμμή  άμυνας που θα ακολουθήσει όσον αφορά τον κανονισμό της βουλής, με δική του διασταλτική ερμηνεία ως προς το άρθρο 15.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η προϋπόθεση  για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας  το οποίο προήλθε απόι εκλογές δεν είναι απλώς η ύπαρξη πέντε βουλευτών αλλά και η απαίτηση  οι πέντε να έχουν εκλεγεί με το συγκεκριμένο  κόμμα. Οι ΑΝ.ΕΛ αναμένεται να υποστηρίξουν ότι ακόμα και ετυμολογικά ο όρος συγκρότηση αναφέρεται μόνο στον αρχικό σχηματισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δεν δεσμεύει τις επόμενες εξελίξεις. Ως εκ τούτου -υποστηρίζουν στελέχη των ΑΝ.ΕΛ- δεν τίθεται κανένα θέμα διάλυσης της Κ.Ο ανεξαρτήτως του τι θα πράξει  ο κ. Παπαχριστόπουλος και  στη συνεχεια ο κ. Κουίκ.

Όμως η αποδοχή μιας τέτοιας ερμηνείας θα είχε συνέπειες και για το Ποτάμι το οποίο πριν από λίγες μέρες διαλύθηκε ως κοινοβουλευτική ομάδα. Η ερμηνεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αν γίνει δεκτή,  θα πρέπει να άρει τη διάλυση της Κ.Ο του Ποταμιού και να επιτρέψει και στον Σταύρο Θεοδωράκη να επανασυστήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ο Κουίκ πιέζεται από τον Τσίπρα;

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησαν και σενάρια για την στάση που θα κρατήσει ο Τέρενς Κουίκ από τη στιγμή που θα πάρει την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Τα σενάρια αυτά λένε ότι θα πιεστεί από τον πρωθυπουργό προκειμένου να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο (Ελένη Σκλαβενίτη, 4η στη λίστα του ψηφοδελτίου του Σεπτεμβρίου 2015), έτσι ώστε να μην τεθεί θέμα διάλυσης των ΑΝΕΛ.

Έξ αντικειμένου τα σενάρια αυτά στερούνται λογικής, ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές, καθώς η ψήφος του Θανάση Παπαχριστόπουλου είναι η 151η ψήφος με την οποία η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Εάν ο Τέρενς Κουίκ παραδώσει την έδρα του, αυτή θα έρθει στα χέρια των ΑΝΕΛ  που θα μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή  να απειλούν την κυβέρνηση με κατάρρευση της δεδηλωμένης.

Επιπροσθέτως συνομιλητές  του Τέρενς Κουίκ διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι προτίθεται να παραδώσει την έδρα του. Η απάντηση που δίνει στους συνομιλητές του ο υφυπουργός εξωτερικών είναι πως μόλις ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί και εκείνος κληθεί να ορκιστεί ως ο επόμενος βουλευτής, αμέσως μετά την ορκωμοσία, θα ανεξαρτητοποιηθεί και η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα διαλυθεί.

Πηγή: iefimerida.gr

Όλη η επικαιρότητα