Ηλεία

ΠΑΜΕ Ηλείας: Κάλεσμα αντίστασης στο τσάκισμα εργασίας και εισοδήματος

Ακούστε το άρθρο

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της Τετάρτης (10:30 Πλατεία 25ης Μαρτίου, Πύργος) και στο συλλαλητήριο της Πέμπτης (19:30 Πλατεία 25ης Μαρτίου, Πύργος) απηύθυναν χθες εκπρόσωποι σωματείων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ ενόψει της αυριανής ψήφισης των μέτρων στη Βουλή από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους δανειστές για την αξιολόγηση, σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν.Ηλείας, Άγγελος Μπούζης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τον χαρακτήρα των νέων μέτρων και επισήμανε την αναγκαιότητα συσπείρωσης των λαϊκών στρωμάτων για να μην καταργηθούν κοινωνικές κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν ύστερα από δεκαετίες αγώνων και θυσιών.

«Τα νέα αντεργατικά μέτρα είναι η εκτέλεση σε ό,τι έχει απομείνει , δολοφονούν τα δικαιώματα τόσων χρόνων αγώνων. Επεκτείνουν την κατάργηση κλαδικών συμβάσεων εργασίας, κάτι που σημαίνει πιο μικρά μεροκάματα, πιο άθλιο κατώτερο μισθό και θα γίνει απαράδεκτος διαχωρισμός παλιών και νέων εργαζομένων. Απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις και φέρνουν το λοκάουτ. Για αυτό καλούμε όλους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, κ.ά., για να βάλουμε φρένο στη συνεχιζόμενη εξαθλίωση, να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απώλειών μας και να αγωνιστούμε για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της ζωής μας», τόνισε ο κ.Μπούζης, προσθέτοντας ότι πέρα από το εργασιακό, πλήττεται βάναυσα το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων.

«Κανένας δεν ξεφεύγει από τη νέα λεηλασία του λαϊκου εισοδήματος με το νέο αφορολόγητο, ακόμη και από αυτούς που αμείβονται με 406 ευρώ το μήνα. Τσακίζουν κι άλλο τις συντάξεις, αφού κλέβουν μέχρι και δύο συντάξεις το χρόνο από τους συνταξιούχους, καταργούν την κυριακάτικη αργία και μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε δούλο των πολυεθνικών. Τσακίζουν και τα ψίχουλα των επιδομάτων ανεργίας, γίνεται σφαγή και στα επιδόματα προστασίας των εργαζομένων και προχωρούν στην καρατόμηση όσων επιδομάτων απέμειναν για την υγεία και την πρόνοια και τα φάρμακα», είπε χαρακτηρισικά ο κ.Μπούζης, καυτηριάζοντας και την προσπάθεια αλλαγής της νομοθεσίας στον συνδικαλιστικό νόμο.

«Θέλουν να βάλουν στο γύψο και τη συνδικαλιστική δράση και να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων της εργατικής τάξης. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να περάσει η νέα επέλαση στη ζωή μας με τον αγώνα μας να αντιπαλέψουμε το νέο πακέτο μέτρων του 4ου μνημονίου που διαμορφώνει μόνιμες ανατροπές για τις επόμενες γενιές. Τα αντίμετρα είναι μια σκέτη κοροϊδία. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, πατάει στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Πρόκειται για ανάπτυξη αμύθητων κερδών για τους λίγους, για την οποία η κυβέρνηση μπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπούζης, κατηγορώντας εκ νέου τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πύργου για νοθεία στις τελευταίες εκλογές και για συμπόρευση με την εργοδοσία εις βάρος των εργαζομένων.

Σάλπισμα αντίστασης στο 4ο Μνημόνιο

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας, Νίκος Καραμάνης, στάθηκε στην ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία, ώστε να δυναμώσει το πνεύμα αγωνιστικότητας και αλληλεγγύης με στόχο την αντίσταση στα νέα μέτρα.
«Τα νέα μέτρα υποθηκεύουν τη ζωή μας για τα επόμενα χρόνια. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν και να βάλουν στη άκρη τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του Εργατικού Κέντρου Πύργου που όλο το προηγούμενο διάστημα σφύριζαν αδιάφορα στα ζητήματα που έβαζαν τα σωματεία όπως οι απολύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα. Είδαμε και την και την Πρωτομαγιά ότι μαζεύτηκαν πέντε άτομα που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα διατηρήσουν τις καρέκλες τους», δήλωσε ο κ.Καραμάνης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και περιχώρων, Παναγιώτης Γιάνναρος, κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, προκειμένου να υψωθεί φωνή αντίδρασης απέναντι στο τσάκισμα των συντάξεων και των επιδομάτων.

«Τσακίζουν ό,τι έχει απομείνει σε μισθούς, συντάξεις και πρόνοια, που είχαμςε κερδίσει με τους αγώνες μας. Στέλνουν στα τάρταρα μισθωτους και συνταξιούχους. Δεν υποκύπτουμε στη μοιρολατρία και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνιας μας για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής», υπογράμμισε ο κ.Γιάνναρος.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης δήλωσε ότι οι αγρότες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ με προσυγκέντρωση στον ΟΣΕ με τα αγροτικά μηχανήματα και πρόσθσε ότι αγρότες θίγονται το ίδιο με τους ανέργους, τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. «Έχουμε δεχθεί ολομέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση και την ΕΕ, ο μόνος τρόπος για να το αντιπαλέψουμε είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής της Ένωσης Διοικητικού Οικονομικού Προσωπικού ΔΕΗ Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα