Ηλεία

«…Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» – Εντυπωσιακή εκδήλωση από το Γυμνάσιο Χαβαρίου

«… Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» ήταν ο τίτλος και το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Χαβαρίου του δήμου Ήλιδας για την λήξη του σχολικού έτους.

Μία εξαιρετική εκδήλωση στην διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που επίσης τιτλοφορείται «…πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» και υλοποιήθηκε κατά την διάρκεια του σχολείου έτους από την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον μαθηματικό Γιάννη Γιαννόπουλο, τον φυσικό Ανδρέα Αποστολόπουλο και την καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας Κωνσταντία Κουτσμανή.

Το προαύλιο του σχολείου, κάτω από την θερινή νύχτα, φιλοξένησε την εκδήλωση και τα δρώμενα των μαθητών οι οποίοι απέσπασαν θερμό χειροκρότημα από το πλήθος του κόσμου που έδωσε το ‘παρών’ επιβραβεύοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η σημασία των προγραμμάτων

Το κοινό καλωσόρισε η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Μπαϊλού, η οποία τόνισε τη σπουδαιότητα του ρόλου και του έργου που επιτελείται στο σχολείο, ως φορέας εκπαίδευσης και παιδείας και πως τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, καλλιεργούν τη φαντασία, προάγουν τη δημιουργικότητα των μαθητών και διαμορφώνουν σκεπτόμενους και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Αμέσως μετά την σκυτάλη πήραν οι μαθητές και κατά την διάρκεια του πρώτου μέρους της εκδήλωσης παρουσίασαν αναφορές για τη Σελήνη στη μυθολογία και στη λαϊκή παράδοση, το Φεγγάρι ως πηγή έμπνευσης στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική, στη μουσική, στον κινηματογράφο.

Παράλληλα, έδωσαν πληροφορίες στο κοινό για τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων και τις φάσεις της Σελήνης και στην συνέχεια προβλήθηκε ενδιαφέρον οπτικό υλικό της ΝΑΣΑ από τις αποστολές  στη Σελήνη και πώς κατακτήθηκε από τον άνθρωπο με το πρόγραμμα «Απόλλων».

Επί της ουσίας οι μαθητές κατάφεραν συνοπτικά να παρουσιάσουν όλο το εύρος της δουλειάς που έκαναν κατά την διάρκεια του σχολικού έτους.

Μουσικό ταξίδι

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης κυρίαρχο ρόλο είχε η ορχήστρα, η οποία κατενθουσίασε το κοινό με τις μουσικές επιδόσεις της. Την ορχήστρα αποτελούσαν η πρώην μαθήτρια του σχολείου Χαρά Γκρίλλα, ο καθηγητής Γιάννης Γιαννόπουλος και οι δάσκαλοι Κώστας Κουτρουμάνος και Παύλος Σερβίνης. Την ορχήστρα συνόδευσε η χορωδία των μαθητών του σχολείου και όλοι μαζί κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα με ελληνικά και ξένα τραγούδια που είχαν θέμα τους το φεγγάρι και απέσπασαν το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Πριν την λήξη της εκδήλωσης έγινε η απονομή αναμνηστικών στους μαθητές της Γ΄ τάξης, που αποφοίτησαν από το σχολείο, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου καθώς επίσης και η απονομή διπλώματος για συμμετοχή σε σχολικούς αθλητικούς αγώνες.

Στον χώρο εκτέθηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις της περιβαλλοντικής ομάδας ομάδας.

Να σημειωθεί επίσης ότι στο πλαίσιο της δημιουργικής γραφής οι μαθητές του σχολείου δημιούργησαν τη δική τους συλλογή με τίτλο:  “Πάμε μια βόλτα στα φεγγάρια τους…”(ποιητικά σεργιανίσματα) που επιμελήθηκε η Φιλόλογος Παναγιώτα Μπιλίρη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς, ενώ προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά σε όλους και αντάλλαξαν ευχές για καλό καλοκαίρι.

Όλη η επικαιρότητα