Πολιτική

Πάμε σε εκλογές; Κορυφαία κομματικά στελέχη μιλούν στην εφ. «Πατρίς»

Θα «ξεφύγει» από τα ανοιχτά ...μέτωπα με πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση; Ή θα αποφασίσει να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της και θα έχουμε εκλογές το καλοκαίρι του 2023;
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να … εξορκίζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών και να τονίζει κατηγορηματικά ότι οι κάλπες θα στηθούν το καλοκαίρι του 2023, οπότε και λήγει η τετραετής θητεία της, όμως τα μεγάλα «μέτωπα» που είναι ακόμη ανοιχτά ή απειλούν να ανοίξουν το προσεχές χρονικό διάστημα, ίσως να τη φέρουν σε δύσκολη θέση και να την οδηγήσουν στο να ζητήσει εκ νέου την λαϊκή ετυμηγορία, έτσι ώστε να πάρει πολύτιμο χρόνο για την υλοποίηση του προγράμματός της και της πολιτικής της.

Πολλοί μιλούν για εκλογές μέσα στο καλοκαίρι του 2022, ίσως και πριν τη συμπλήρωση της τριετίας, αλλά σίγουρα πολλά θα εξαρτηθούν, από την έκβαση των … μαχών που δίνει η κυβέρνηση, με την πανδημία του κορωνοϊού και το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας που πλήττει σχεδόν το σύνολο των ελληνικών οικογενειών. Επίσης ίσως να μετρήσουν … αρνητικά και η αδυναμία της να χειριστεί τις ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν την χώρα και φυσικά ο φόβος δύσκολων γεωπολιτικών εξελίξεων που είναι έτοιμες να …σκάσουν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η εφ. «Πατρίς» ζήτησε την άποψη των κορυφαίων κομματικών στελεχών των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων στην Ηλεία, στο αν πρέπει να περιμένουμε σύντομα πρόωρες εκλογές ή εάν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εξαντλήσει την τετραετία.

Θα έχουμε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2022, ή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία για την οποία την ψήφισε ο ελληνικός λαός;

Χρήστος Γαβράς- Πρόεδρος ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) Ηλείας: «Η καταψήφιση μιας ανεδαφικής πρόταση μομφής μίλησε από μόνη της»

«Η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που έγινε συντριπτικά στη Βουλή και έδειξε για μία φορά από μόνη της, πόσο μακριά αλλά και πόσο ανεύθυνα βρίσκεται και χειρίζεται αντίστοιχα τα μεγάλα προβλήματα ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλά από μόνη της για το χρόνο των επόμενων εκλογών.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιθέτως με όσα προσπαθεί να παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας και οι εκτός πραγματικότητας βουλευτές του, έχει λειτουργήσει με σοβαρότητα και συνέπεια, έχοντας αντιμετωπίσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μεγάλα προβλήματα και με πρωτόγνωρα σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηριστικά.

Γιατί, πέρα της οικονομικής κρίσης, έπρεπε να διαχειριστεί μπροστά της κρίσιμα

ζητήματα όπως η Πανδημία και οι αντοχές στη δημόσια υγεία και τα φαινόμενα ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, τις πλημμύρες και τον παγετό αργότερα.

Προς όλα αυτά έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και έκανε επίμονες προσπάθειες, θέτοντας πάνω από όλα το στόχο της ανθρώπινης ζωής, με την προστασία των πολιτών. Όταν την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχανε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αποσπασματικά και μικροπολιτικά τέτοιου είδους κρίσεις, αγνοώντας κάθε φορά την σπουδαιότητα των στιγμών.

Αναμφίβολα ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και το γνωρίζει. Ακόμα και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν τη σταθερότητα κορυφής για τη Νέα Δημοκρατία και την περαιτέρω μεγαλύτερη ‘’ψαλίδα’’ σε σχέση με το κόμμα του κ. Τσίπρα, που όχι μόνο προβληματίζει για την απόσταση των ποσοστών, αλλά αρχίζει να ανησυχεί ακόμα και για τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις του λαού βλέποντας το ΚΙΝΑΛ μία ανάσα κοντά του.

Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που έγινε επί της ουσίας και η πρόταση μομφής. Λόγος που θα κρατούσε έστω και για λίγο τον ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό προσκήνιο πριν τη νέα κατάρρευσή του.

Φυσικά και η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται και δεν έχει καμία απολύτως αφορμή για να ανησυχεί ακόμα και αν αύριο το πρωί γίνουν οι εκλογές. Οι πολιτικοί ωστόσο χειρισμοί της και η εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού θα τη φέρουν ξανά νικήτρια μέσα από τις κάλπες, αφού θα έχει ήδη ολοκληρώσει κανονικά την πρώτη της θητεία!».

Τάκης Φλεβοτόμος- Συντονιστής της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: «Θεωρώ ότι πολύ σύντομα τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα την οδηγήσουν σε πρόωρες κάλπες»

«Θα πρέπει αρχικά να δούμε, τι είναι εκείνο που οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Νέας Δημοκρατίας. Αρχικά οι λανθασμένοι όπως αποδείχτηκε από την πράξη χειρισμοί, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο θέμα της πρόσφατης κακοκαιρίας που είχε σαν επακόλουθο εκατοντάδες πολίτες για ώρες να εγκλωβιστούν στους δρόμους. Η κυβέρνηση επέρριψε ευθύνες αποκλειστικά και μόνο στην Αττική Οδό και προσπάθησε να διασκευάσει τις εντυπώσεις με ‘’συγνώμη’’, αλλά και με αποζημιώσεις 2000€ προς κάθε εγκλωβισμένο όχημα, κρύβοντας ‘’κάτω από το χαλί’’ τις δικές της ευθύνες, για τους κλειστούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Δεν είναι όμως, μόνο οι λάθος χειρισμοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δυστυχώς ακόμα και οι ίδιοι οι πολίτες διαπιστώνουν τραγικές ελλείψεις και λάθη και στην διαχείριση της Πανδημίας. Οδηγηθήκαμε σε δύο lockdown όταν στην χώρα μας τα κρούσματα ήταν ελάχιστα και φτάσαμε στο σημείο σήμερα να αριθμούμε περισσότερους από 100 νεκρούς την ημέρα, δηλαδή περισσότερους από 700 νεκρούς την εβδομάδα!

Την ίδια στιγμή οι πολίτες στενάζουν κάτω από την δίνη της οικονομικής κρίσης, καλούνται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για βασικά είδη διατροφής, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία αδυνατούν να διαχειριστούν τους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας που φτάνουν στα σπίτια τους.
Η κατάσταση έχει ήδη εκτροχιαστεί και για μία ακόμα φορά το ‘’μάρμαρο’’ καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας, ο απλός πολίτης και ο συνταξιούχος.
Η καταψήφιση της πρότασης μομφής λοιπόν δεν κάνει λιγότερο επιτακτική την ανάγκη εκλογών. Θα πρέπει να στηθούν κάλπες ακόμα και σήμερα. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα την οδηγήσουν σε πρόωρες κάλπες, κάτι που τώρα προσπαθεί πεισματικά να αποφύγει».

Βασίλης Μανδαράκης- Αναπληρωτής γραμματέας ΚΙΝΑΛ Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι, με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εν μέσω Πανδημίας»

«Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ όπως γνωρίζεται ψήφισε υπέρ της πρόταση δυσπιστίας, όπως είχε υποχρέωση σαν κόμμα της αντιπολίτευσης και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Δεν συγκυβερνά ούτε έχει δώσει ψήφο ανοχής στις πολιτικές της κυβέρνηση της ΝΔ! Απεναντίας έχει σοβαρές διαφωνίες!
Επίσης είναι κάθετα αντίθετο, με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εν μέσω Πανδημίας, με τον ιό να καλπάζει και με εκατοντάδες θύματα.
Διαχωρίζει έτσι την θέση του από τον επικίνδυνο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε δεν έχει συμφωνήσει σε κοινή, ανεύθυνη, αντιπολίτευση μαζί του.
Δεν ρώτησαν το ΚΙΝΑΛ, ούτε η ΝΔ για την αποτυχημένη αναποτελεσματική κυβερνητική πολιτική της (πανδημία, καιρικά φαινόμενα, ακρίβεια κλπ), ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεπίτρεπτη λαϊκίστικη (διχαστική επικίνδυνη χαοτική κλπ), αντιπολιτευτική τακτική του.

Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι διαφωνεί για διαφορετικούς λόγους και με τον ένα και με τον άλλον.

Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον κ. Ανδρουλάκη προκρίνει να ασκεί, με πολιτικό πολιτισμό και μετριοπάθεια, σοσιαλδημοκρατική προγραμματική ουσιαστική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, χωρίς κραυγές και διχασμούς.
Προτάσσει την αυτόνομη πολιτική παρουσία, επομένως η στάση του δεν είναι καθόλου αντιφατική, όπως του προσάπτουν –συγχρονισμένα- και οι μεν και οι δε.
Απεναντίας ασκεί τα κοινοβουλευτικά θεσμικά του δικαιώματα, χωρίς να γίνεται συμπλήρωμα κανενός!

Σε μια διαδικασία μάλιστα που χάριν εντυπωσιασμού και άνευ ουσιαστικού διακυβεύματος, προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τρομαγμένος από την καθήλωση των ποσοστών του. Μπορεί επομένως χωρίς δίλλημα, να καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ και να διαχωρίζει την θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να προβάλλει με τις προτάσεις του τον δικό του αναντικατάστατο αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην αναποτελεσματική κυβερνητική πολιτική.
Το μέλημα του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είναι να πολιτεύεται με ευθύνη για το συμφέρον της χώρας!

Οι πολίτες του το αναγνωρίζουν αυτό και του δίνουν αυξημένα δημοσκοπικά ποσοστά, προς το παρόν.

Επομένως δεν έχει λόγους να φοβάται τις πρόωρες εκλογές, όμως για λόγους αρχής και προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω πανδημίας δεν τις προτείνει.
Θεσμικά μόνο η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει τις πρόωρες εκλογές, αλλά θα είναι ανεύθυνο από μέρους της.
Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο με τις καλύτερες προοπτικές όποτε και αν γίνουν οι εκλογές!».

Χρήστος Γιάνναρος- Γραμματέας της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ και μέσα στο κοινοβούλιο αλλά και καθημερινά στις αγωνιστικές διεκδικήσεις του λαού. Αντιπαλεύει την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ και που ακολούθησαν απαρέγκλιτα οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν ΚΚΕ λέμε ότι πρόταση μομφής στην κυβερνητική πολιτική γίνεται αυτές τις μέρες με τα αγροτικά Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, έγινε την ώρα της συνεδρίασης για την πρόταση μομφής έξω από το κοινοβούλιο με το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Η πραγματική μομφή πρέπει και μπορεί να γίνει μόνο από τον ίδιο τον λαό, γιατί το παιχνίδι είναι στημένο μέσα στη Βουλή.
Πίσω από τον ντόρο που σηκώνουν κάθε φορά με εναλλαγή ρόλων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, με τις προτάσεις δυσπιστίας, βρίσκεται η στρατηγική τους σύμπλευση στην πιο βαθιά απάνθρωπη πολιτική τους, με διαρκή μνημόνια και κόφτες, αντιλαϊκά μέτρα, ευρωπαϊκά εξάμηνα, για να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες.

Η μομφή του ΚΚΕ αφορά το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει πάνω στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πιο πριν εκείνη του ΠΑΣΟΚ, που οδηγούν καθημερινά κυριολεκτικά στην αύξηση της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της εργατικής τάξης. Αφορά την ανεργία, το πλήρες σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων, το κύμα της ακρίβειας, τη βία, την καταστολή και τους απεργοκτόνους νόμους, με μεγαλύτερο θύμα τη νεολαία.

Άλλωστε αυτά που ζήσαμε το καλοκαίρι στον νομό μας με τις καταστροφικές πυρκαγιές και όλα αυτά που βιώνει η λαϊκή οικογένεια καθημερινά επιβεβαιώνει το σύνθημα του ΚΚΕ που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες στην Ηλεία και στην Εύβοια ότι ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ. Και με αυτό το σύνθημα πρέπει να πάει ο λαός και στην κάλπη όποτε και να γίνουν οι εκλογές είτε μέσα στο 2022 είτε την επόμενη χρονιά και να ρίξει μαύρο στην πολιτική που του μαυρίζει καθημερινά τη ζωή».

Το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου

Το μήνυμα ότι μέσα στο 2022 δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για κάλπες μεταφέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς – σε όλους τους τόνους και από κάθε επίπεδο στην πρωθυπουργική ομάδα. Το ενδεχόμενο, ωστόσο, η κυβέρνηση να βρεθεί εγκλωβισμένη σε έναν πολύμηνο κύκλο εκλογολογίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μια τελματώδη κατάσταση την κρατική μηχανή, απασχολεί έντονα το κυβερνητικό επιτελείο. Μπροστά σε ένα τέτοιο σκηνικό, πληροφορίες εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό αποφασισμένο να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις που θα έβαζαν τέλος στην εκλογολογία και θα οριοθετούσαν χωρίς αμφισβητήσεις τον εκλογικό ορίζοντα.

Έρχονται συνεχή εκλογικά χρόνια

Με την έλευση, λοιπόν, του 2022 ουσιαστικά η χώρα εισήλθε έτσι και αλλιώς στο κατώφλι των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, όπου θα δοκιμασθούν οι πολιτικές αντοχές των κομμάτων, αλλά και οι αντοχές των πολιτικών αρχηγών. Ο πρώτος, λοιπόν χρόνος αναμένεται να αρχίσει με το πέρας της πανδημίας. Ο δεύτερος χρόνος είναι το 2023 με τις βουλευτικές (ίσως διπλές εκλογές λόγω απλής αναλογικής) περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Το 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και το 2025 η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή η ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Εδώ όμως υπάρχει μια σημαντική παράμετρος, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου πολύ υπολογίζει: Στο τέλος του 2022 και στις αρχές του 2023 η κυβέρνηση αναμένει ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλη η επικαιρότητα