Categories: Ηλεία

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ιδρύει κτηνιατρική σχολή στο Αγρίνιο – Με «άδεια χέρια» η Ηλεία

Share

Έντονες αντιδράσεις και το λαϊκό αίσθημα όλων των Ηλείων πολιτών, προκάλεσε η – υπό επεξεργασία – πρόθεση του πανεπιστημίου Πατρών να ιδρύσει νέα κτηνιατρική σχολή με έδρα το Αγρίνιο μέσα στην επόμενη πενταετία.

Την είδηση ανακοίνωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας ο οποίος δήλωσε πως:

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών θέτει το σχετικό αίτημα στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής και της χώρας γενικότερα και καλεί άπαντες να αγκαλιάσουν την πρόταση για ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής στην Αιτωλοακαρνανία» και πρόσθεσε:

«Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς μια ισχυρή και βιώσιμη Γεωπονική Σχολή. Είναι κάτι που το χρειάζεται η Αιτωλοακαρνανία. Το επόμενο βήμα και επιδίωξή μας για τα προσεχή χρόνια είναι η ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε βάθος 5ετίας».

Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

Την ώρα που η Ηλεία έχει μείνει με άδεια χέρια μετά το περιβόητο πλέον Προεδρικό Διάταγμα το οποίο στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, απομάκρυνε κακήν κακώς την Μουσειολογία από τον Πύργο και την Γεωπονία από την Αμαλιάδα, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα… της αδιαφορίας και της απαξίωσης ενός ολόκληρου νομού, αφού πέραν του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας, του πανεπιστημίου Πατρών και του πανεπιστήμιου Λευκωσίας για μεταπτυχιακά προγράμματα που δεν ξέρουμε πότε θα υλοποιηθούν, οποιαδήποτε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλέον αποτελεί μακρινό όνειρο.

Στροφή προς… πανεπιστήμιο Πελοποννήσου;

Μετά την οριστική απόφαση του πανεπιστημίου Πατρών να αφήσει εκτός ακαδημαϊκού χάρτη την Ηλείας, με τις «ευλογίες» του Υπουργείου Παιδείας , από αυτοδιοικητικούς κύκλους του Νομού συνεχίζονται οι προσπάθειες για να έρθουν  νέες σχολές, όμως ο προσανατολισμός τους σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» έχει αλλάξει.

Αφού οι προσπάθειες ένταξης της Ηλείας στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω… Πατρών απέβησαν άκαρπες, υπάρχουν συγκεκριμένη κύκλοι που προωθούν την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ένα ίδρυμα που ήδη είναι διακτινισμένο σε διάφορες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το πολυτεχνείου του εδρεύει στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Πύργου

Εν τω μεταξύ και μπροστά στις νέες εξελίξεις, ο Δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος σήμερα θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην οποία αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό έπειτα από τα δημοσιεύματα για την ίδρυση Κτηνιατρικής σχολής στην Αιτωλοακαρνανία από το πανεπιστήμιο Πατρών.

Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας

«Πρέπει να έχουμε «Μπάρμπα από την Κορώνη;»

«Ενώ μας κατηγορούσαν κάποιοι, κάποτε και κεντρικά μέσα των Αθηνών, μέσα που στελεχώνονται από ανθρώπους και στον τύπο και στην πολιτική του Κολεγίου Αθηνών και βλαχοδημάρχοους που ζητούν σχολές προκειμένου να πουλήσουν σουβλάκια και να νοικιάζουν διαμερίσματα, σήμερα βλέπουμε να γίνονται μεταρρυθμίσεις στην παιδεία οι οποίες ως πυρήνα και ως αρχή και τέλος έχουν το λεγόμενο “Μπάρμπα στην Κορώνη”. Δηλαδή όποιος υπουργός ή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παλαιότερα θέλει να πάει στον τόπο του μία σχολή, ανεξαρτήτως κριτηρίων, ανεξαρτήτως παραγωγικής διαδικασίας και παραγωγικών δεδομένων στην περιοχή, φυτεύει και μία σε πόλη όπως πήγε η δική μας Γεωργική Σχολή στο Μεσολόγγι. Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν τώρα ζητάει και το Αγρίνιο Κτηνιατρική Σχολή. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι η Αιτωλοακαρνανία δεν έχει κτηνοτροφία. Αλλά έτερον εκάτερον. Τελικά βαδίζουμε όποιος έχει Μπάρμπα στην Κορώνη να παίρνει και σχολή».