Κόσμος

Παναγία των Παρισίων: Τα αίτια της πυρκαγιάς και τι διασώθηκε (vid+pics)

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα Remy Heitz, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η φωτιά προκλήθηκε από εμπρησμό

Από τις πρώτες στιγμές της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (15/4) στην Παναγία των Παρισίων, πολλοί σκέφτηκαν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Μάλιστα αυτή η αίσθηση έγινε εντονότερη όταν πολλοί τζιχαντιστές πανηγύρισαν την καταστροφή του μεγαλοπρεπούς ναού καθώς την θεώρησαν ως νίκη του Ισλάμ.
Σύμφωνα όμως με τον Γάλλο εισαγγελέα Remy Heitz, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η φωτιά προκλήθηκε από εμπρησμό. Ο εισαγγελέας του Παρισιού ανέφερε το πρωί της Τρίτης (16/4) πως κατά πάσα πιθανότητα «πρόκειται για ατύχημα». Επίσης τόνισε πως αυτή τη στιγμή 50 άνθρωποι συμμετέχουν στην έρευνα για να βρεθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Remy Heitz ο συναγερμός πυρός ήχησε για πρώτη φορά στις 18:20 ώρα Γαλλίας (19:20 Ελλάδος) και υπήρξε η αίσθηση ότι επρόκειτο για λάθος. Στις 18:43 ο συναγερμός χτύπησε για δεύτερη φορά και ο πυρήνας της φωτιάς εντοπίστηκε.

Ο απολογισμός

Η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας, κατέκαιγε την Παναγία των Παρισίων για 8,5 ώρες πριν τελικά σβηστεί προκαλώντας παγκόσμιο σοκ και θρήνο.Η φωτιά δεν έσβησε νωρίτερα διότι οι αρχές δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν νερό για να πολεμήσουν τις φλόγες καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος το νερό να αυξήσει το βάρος των νευρώσεων του ναού και εκείνος να καταρρεύσει.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού έδειξαν ότι οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Επιπλέον το ιστορικό κωδωνοστάσιο του Γοτθικού ναού κατέρρευσε μπροστά στα μάτια των σοκαρισμένων θεατών. Ωστόσο το γεγονός ότι ο ναός τελικά διασώθηκε, αλλά και πολλά ιστορικά κειμήλια δεν κάηκαν χάρη στην προσπάθεια των πυροσβεστών, «χρυσώνουν κάπως το χάπι» της τεράστιας απώλειας.

Μερικά από τα πολύτιμα έργα που σώθηκαν από την πυρκαγιά είναι το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού που για τους Καθολικού είναι εκείνο που τοποθετήθηκε στον Ιησού κατά τη σταύρωση αλλά και ο χιτώνας του Λουδοβίκου Θ΄ της Γαλλίας, ο οποίος πιστεύεται ότι έφερε το στεφάνι στην Γαλλία. Επιπλέον η φωτιά δεν έφτασε στoυς πύργους στους οποίους φυλάσσονται οι πελώριες, ιστορικές καμπάνες του ναού, οπότε και εκείνες είναι ασφαλείς. Όσον αφορά τα εντυπωσιακά βιτρώ του ναού δεν φαίνεται να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, όμως ακόμα δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν έξω από την εκκλησία.

ap_19106418809834.jpg
ap_38479976712.jpg

Η επόμενη μέρα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, πως «πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία όμως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν», ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Μαζί θα ξαναχτίσουμε τον καθεδρικό ναό», μια προσπάθεια που σύμφωνα με το CNN International μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες και φυσικά πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, πριν ξεκινήσει η αποκατάσταση του ηλικίας 850 χρόνων ναού, θα πρέπει πρώτα να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην προκληθούν περαιτέρω ζημιές από το νερό που χρησιμοποίησαν οι πυροσβέστες και από τα κατάλοιπα της φωτιάς.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως δεν είναι απαραίτητο ότι ο στόχος της αποκατάστασης θα είναι η ακριβής αναπαράσταση του ναού καθώς οι νέες ιδέες και τεχνολογίες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα κατεστραμμένα κτίρια επανασχεδιάζονται.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί από την παγκόσμια κοινότητα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με τον ιδιοκτήτη του οίκου μόδας Gucci Φρανσουά Ανρί – Πινό να έχει δωρίσει 100 εκατ. Ο δήμος του Παρισιού έχει ανακοινώσει πως θα προσφέρει ακόμα 50 εκατομμύρια ενώ συνεχώς νέες δωρεές εμφανίζονται από όλον τον κόσμο.

Στις ΗΠΑ η French Heritage Society ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρανο για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει σε ιστότοπους όπως το GoFundMe και το Just Giving.

Πηγές: ethnos.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα