Κόσμος Οικολογία

Παναγία των Παρισίων: Ζωντανές μετά τη φωτιά οι 200.000 μέλισσες

Ακούστε το άρθρο

Περίπου 200.000 μέλισσες που κατοικούν στις τρεις κυψέλες που ανήκουν στην Παναγία των Παρισίων επιβίωσαν της πύρινης κόλασης που προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στον ιστορικό καθεδρικό ναό του Παρισιού.

«Οι μέλισσες είναι ζωντανές. Μέχρι σήμερα το πρωί, γύρω στις 11:00, δεν είχα κανένα νέο» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μελισσοκόμος Νικολά Ζεάν, ο οποίος ασχολείται με τις κυψέλες της Notre Dame που βρίσκονται στο σκευοφυλάκιο δίπλα στον καθεδρικό ναό.

«Στην αρχή, σκέφτηκα ότι οι τρεις κυψέλες είχαν καεί, δεν είχα καμία πληροφορία. Όμως, στη συνέχεια μπόρεσα να δω στις δορυφορικές εικόνες ότι δεν είχε συμβεί αυτό και ο εκπρόσωπος του καθεδρικού μου επιβεβαίωσε ότι έμπαιναν και έβγαιναν από τις κυψέλες» συνεχίζει ο ίδιος.

Ο Ναός της Παναγίας των Παρισίων φιλοξενεί τρεις κυψέλες στον πρώτο όροφο από το 2013. Κάθε κυψέλη έχει μέσα γύρω στις 60.000 μέλισσες.

Ο Ζεάν τόνισε πως οι κυψέλες δεν επηρεάστηκαν από τη φωτιά, καθώς βρίσκονταν περίπου 30 μέτρα κάτω από την κύρια στέγη που εξαπλώθηκε η πυρκαγιά. Παράλληλα, δήλωσε συγκινημένος που έλαβε μηνύματα και τηλεφωνήματα ανθρώπων όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς και με τις πρώτες ενδείξεις καπνού, οι μέλισσες «μπουκώνονται» μέλι και προστατεύουν τη βασίλισσά τους.

«Είμαι απίστευτα λυπημένος για την Παναγία των Παρισίων επειδή είναι ένα πανέμορφο κτίριο, και καθώς είμαι καθολικός σημαίνει πολλά για μένα. Αλλά ακούγοντας πως οι μέλισσες επέζησαν, αυτό είναι υπέροχο, μου έδωσε μεγάλη χαρά. Είναι ένα θαύμα» πρόσθεσε.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα