Ηλεία

Παναγιώτα Αποστολοπούλου: 106 χρόνια ζωής γεμάτα χαρές και συγκινήσεις

Ο Θεός την αξίωσε να δει το πρώτο της δισέγγονο ιερέα και γι’ αυτό, η υπεραιωνόβια Παναγιώτα Αποστολοπούλου από το Τραγανό τον ευχαριστεί και τον δοξάζει κάθε μέρα, όπως και για όλες τις χαρές που έχει ζήσει μέχρι τα 106 της χρόνια. «Κάθε Λειτουργία που θα τελείς να είναι σαν την πρώτη και την τελευταία», συμβούλευσε τον πατ. Γεώργιο Κουτσοχρόνη, όταν ασπάστηκε στο χέρι του, στη χειροτονία του.

Είναι 106 ετών, κι από αυτά, τα 85 είναι χήρα. Όσο πόνο πήρε η κα Παναγιώτα, όταν στα 21 της χρόνια έμεινε χήρα, ο Θεός τον απάλυνε, αξιώνοντάς τη να δει τα δυο παιδιά της, τον Αντώνη και την Ειρήνη, να προκόβουν και να δημιουργούν ευτυχισμένες οικογένειες, χαρίζοντάς της 6 εγγόνια, κι αυτά με τη σειρά του 12 δισέγγονα και 2 τρισέγγονα. Και τα δάκρια της «έτρεχαν» ποτάμι από τη χαρά, κάθε φορά που κρατούσε στην αγκαλιά της μια νέα ζωή…

Αγωνίστρια ζωής

Δούλεψε σκληρά και αποσταμένα, καθαρίζοντας σπίτια για να μπορέσει να ζήσει τα παιδιά της και να τους δώσει τα εφόδια που έπρεπε για να πορευτούν στη ζωή. Και τα δυο σπούδασαν στην Πάτρα. Κομμωτική ο Αντώνης, Κομμωτική και Κοπτική-Ραπτική η Ειρήνη, που λίγα χρόνια μετά παντρεύτηκε στην Ώλενα, με την γιαγιά Παναγιώτα να ακολουθεί τον Αντώνη στη Γερμανία. Γύρισε πίσω γρήγορα, αφού της έλλειπε το σπίτι της και η «σειρά» της εδώ, στην Ελλάδα.

Άνθρωπος της Εκκλησίας, με βαθιά πίστη στο Θεό, η γιαγιά Παναγιώτα έχει το δικό της «στασίδι» στην εκκλησία που δε μένει ποτέ άδειο. Κάθε εβδομάδα ζυμώνει μόνο της το Πρόσφορο και δε λείπει ούτε από Εσπερινό ούτε από Θεία Λειτουργία. Πολύ κοντά στην Εκκλησία βρέθηκε από πολύ μικρός και ο πρώτος δισέγγονός της, ο Γιώργος, που ζει στην Ώλενα. Από 14 χρόνια του έγινε ψάλτης σε διάφορες ενορίες και εξέφρασε την επιθυμία να γίνει ιερέας.

Και στις δυο χειροτονίες

«Να δω τον Γιώργο μου Ιερέα και μετά ας φύγω σαν πουλάκι» είχε πει, και ο Θεός την αξίωσε και ζήσει κι αυτή την ευλογημένη στιγμή, αφού παραβρέθηκε και στις δυο χειροτονίες του δισέγγονού της.

Η πρώτη χειροτονία εις διάκονο, έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Αμαλιάδας, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανό στις 13 Ιανουαρίου, που μια ημέρα μετά, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, τον χειροτόνησε από διάκονο εις πρεσβύτερο, στην Παναγία Καθολική της Γαστούνης.

Εκτός από την γιαγιά Παναγιώτα που ήταν εκεί, στην πρώτη σειρά, συγκινημένη, παρόντες ήταν η σύζυγός του, πρεσβυτέρα Ανθούλα Παρασκευοπούλου, η 3 χρόνων κόρη τους Κυριακή – Ευφραιμία και η μόλις 5 μηνών – τότε – δεύτερη κορούλα της, οι γονείς του πατ. Γεώργιου, Γιάννης και Κυριακή, τα αδέλφια τους, συγγενείς αλλά και εφημέριοο από την ενορίες της περιοχής της Ωλένης και της Ολυμπίας.

«Να φύγω σαν πουλάκι»

Μέχρι σήμερα, είναι γερή σαν «ατσάλι», δεν έχει αρρωστήσει ποτέ και δεν έχει πιει ποτέ φάρμακα. Έχει «χορτάσει» χαρές και πια, όπως έχει πει στα παιδιά και στα εγγόνια της, δεν την πειράζει και να φύγει. Να φύγει σαν «πουλάκι»  – όπως λέει – έχοντας αφήσει  καλή Απολογία στο Θεό.

Όλη η επικαιρότητα