Ηλεία

Παναγιώτης Λάττας: «Μεγάλο αναπτυξιακό έργο οι δασικοί χάρτες»

Σε κύρωση του 84,4% των αναρτημένων εκτάσεων στην Ηλεία, προχώρησε την περασμένη Πέμπτη ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος. Πρόκειται για εκτάσεις για τις οποίες δεν είχαν υποβληθεί αιτήσεις εξαγορών ή αντιρρήσεων. Για το ζήτημα αυτό πήρε θέση ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, που θέλησε να βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει τα θετικά του συστήματος αυτού.

Όσον αφορά το νομό μας συγκεκριμένα, αναμένεται να οδηγηθούν προς κύρωση 873.213 μη δασικά στρέμματα και 930.864 δασικά. Σύμφωνα με υπολογισμούς που πραγματοποίησε η  αποκεντρωμένη διοίκηση, αναμένεται να κυρωθούν περίπου 1.804.000 από τη συνολική έκταση των αναρτημένων που είναι 2.137.578 στρέμματα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εκτός ανάρτησης έχουν μείνει 399.155 στρέμματα, ενώ εκκρεμεί και η εξέταση 8.542 αντιρρήσεων. Παράλληλα, ο κ. Φάμελος ανέφερε πως το 13% της έκτασης του νομού μας είναι η κατηγορία που ήταν αναδασωτέα και τώρα είναι ΑΑ, δηλαδή Άλλη Χρήση. Ουσιαστικά, κατά πάσα πιθανότητα πολλοί την καταλαβαίνουν ως αγροτική, που σημαίνει ότι για μια δεκαετία υπήρχε υστέρηση και αδικία για την περιοχή της Ηλείας. Αγρότες καλλιεργούσαν νομίμως και πιθανά αμφισβητούνταν η επιδότησή τους μέσα σε περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε ένα ευρύτερο περίγραμμα ως αναδασωτέες, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν είχε εφαρμόσει ένα προς ένα στα αγροτεμάχια την εξέταση αν πριν την πυρκαγιά ήταν νόμιμα αγροτική ή όχι έκταση. Πλέον τα ζητήματα αυτά εξετάστηκαν και λύθηκαν όπως ανέφερε ο κ. Φάμελος, ενώ πρόσθεσε πως στην Ηλεία ένα ποσοστό σχεδόν 2% είναι στην κατηγορία εξαγορά ή αλλαγή χρήσης, δηλαδή καλλιεργούνταν σε παλαιότερη, είτε ιδιωτικού χαρακτήρα είτε δημοσίου, δασική έκταση εν γένει.

Στο σοβαρό ζήτημα της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών στο νομό μας, αναφέρθηκε ο  Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, που χαρακτήρισε τη διαδικασία ως μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο: «Έχουμε μερική κύρωση, περίπου το 31,9% της Ελλάδος. Στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι το 2020 να φτάσει στο 100%. Στο νομό μας έχουμε μερική κύρωση των εκτάσεων, εκτός από αυτές που έχουν κάνει αντιρρήσεις ή αιτήματα για εξαγορές. Η κύρωση του δασικού χάρτη είναι μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο. Με τους δασικούς χάρτες, παύουν οι πολίτες να έρχονται σε επαφή με τη δασική υπηρεσία και να βγάζουν τις λεγόμενες πράξεις χαρακτηρισμού, να τις δημοσιεύουν στην εφημερίδα, να περνάνε τρεις μήνες και να βγαίνει τελεσιδικία, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να τυπώσουν απευθείας την περιοχή τους και να δουν τους κωδικούς που είναι πάνω και με ένα απλό χαρτί να έχει οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο, άδεια οικοδομής, πωλήσεις, ανταλλαγές και μεταβολές. Ουσιαστικά, σταματάει η γραφειοκρατία και δε χάνεται χρόνος με τοπογραφικά, μηχανικούς, δημοσιεύσεις πράξεων χαρακτηρισμού και αναμονή για τελεσιδικία. Πλέον μπορεί καθένας να γνωρίζει από πριν τι πρόκειται να αγοράσει ή πουλήσει».  Παρ’ όλα αυτά, σημαντικό είναι και το ζήτημα των εκτάσεων που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και για τις οποίες ο κ. Λάττας συμπλήρωσε: «Έχουμε δυο κατηγορίες εκκρεμοτήτων. Μια εκκρεμότητα είναι οι αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί, όπου θα ξεκινήσει η εκδίκασή τους από το τέλος Ιανουαρίου, με τις επιτροπές να έχουν ήδη βγει. Κάθε κομμάτι που θα ολοκληρώνεται, θα ενημερώνεται ο δασικός χάρτης και θα κυρώνεται και αυτό. Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό των εξαγορών, των αιτημάτων δηλαδή των πολιτών προκειμένου να εξαγοράσουν εκτάσεις που ήταν δάση το 1945 και σήμερα καλλιεργούνται γεωργικώς».

Όλη η επικαιρότητα