Ηλεία

«Παναγιούσικα»: Για τη Μικρά Ασία από 10 έως 15 Αυγούστου

Τα «Παναγιούσικα 2022» ξεκινούν από 10 έως 15 Αυγούστου με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για την Μικρά Ασία και τον μεγάλο ξεριζωμό, διεξάγει ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης το διάστημα από 10 έως 15 Αυγούστου.

Για το πλούσιο πρόγραμμα από τα «Παναγιούσικα 2022» όπως ονομάζονται, μίλησε στην εφ. Πατρίς, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου, Αντώνης Σοφιανός, ο οποίος ανέφερε ότι οι φετινές εκδηλώσεις γίνονται και με αφορμή από τα 100 χρόνια της Μικρασιάτικης Καταστροφής και έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο.

Το πρόγραμμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου για τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ξεκινάει στις 10 Αυγούστου 2022 ημέρα Τετάρτη με θέατρο Σκιών με τίτλο «Ο Απαγχονισμός του Γρηγορίου του Πέμπτου» για τα παιδιά. Στις 11 Αυγούστου θα έχει προβολή ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη». Την Παρασκευή 12 Αυγούστου μετά την εκδήλωση που υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου θα διεξαχθεί μουσικοθεατρική παράσταση «Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω» με την συμμετοχή του θιάσου Παράξενοι Ταξιδιώτες. Είναι μια παράσταση αφιερωμένη στην Μικρά Ασία και στον προσφυγισμό ενώ την συγκεκριμένη εκδήλωση την συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο.

Το Σάββατο 13 Αυγούστου διεξάγεται εκδήλωση με τίτλο «100 Χρόνια Κάτω Παναγιά», με το πρώτο μέρος να περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, ομιλίες από ιστορικούς και άτομα καταγόμενα από την Κάτω Παναγιά, όπως ο ιστορικός Παναγιώτης Μίτης που θα μιλήσει με θέμα τις οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στο χωριό το 1924. Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νατάσσα Ράλλη και θα υπάρχουν ακόμα δύο ομιλίες από κατοίκους της Κάτω Παναγιάς ενώ σημαντική στιγμή θα αποτελέσει η τελετή αδελφοποίησης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Γλύφας Δήμου Πηνειού «Η Αγία Μαρίνα».

Την παραμονή 14 Αυγούστου συνεχίζεται το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης «100 χρόνια Κάτω Παναγιά» με ομιλίες καθηγητών, σχετικά με την Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συναυλία με τον Απόστολο Βαλαρούτσο και την συμμετοχή της Ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Επίσης θα τραγουδήσει και η Ασπασία Στρατηγού.

Ανήμερα 15 Αυγούστου οι εκδηλώσεις «Παναγιούσικα 2022» ολοκληρώνονται με πατροπαράδοτο λαϊκό γλέντι με καλλιτέχνες όπως είναι ο Θοδωρής Κοτονιάς, η Σαββέρια Μαργιολά και το μουσικό σχήμα Μπρατίμια.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι κατά την διάρκεια των πενθήμερων εκδηλώσεων θα λειτουργούν στο χώρο έκθεση φωτογραφίας και έκθεση βιβλίου σχετικά με τη Μικρά Ασία και με την Κάτω Παναγιά.

«Ευχαριστούμε τους χορηγούς που συνέτρεξαν και συντρέχουν για να μας καλύψουν τα έξοδα των εκδηλώσεων γιατί φέτος τα Παναγιούσικα 2022 έχουν πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων με αφορμή από τα 100 χρόνια από την Μικρασιάτικη Καταστροφή. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε όλο τον κόσμο που θέλει να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις αυτές στην όμορφη Κάτω Παναγιά Κυλλήνης. Ευχόμαστε καλό πολιτιστικό καλοκαίρι», ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης, Αντώνης Σοφιανός.

Όλη η επικαιρότητα