Εκπαίδευση Ηλεία

Πανελλαδικές 2020: Για καλά διαβασμένους τα θέματα της Βιολογίας – Κατανοητά αυτά της Κοινωνιολογίας

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κανελλόπουλος / Παναγιώτης Πεντάζος

Με τα μαθήματα της Βιολογίας (Ο.Π. Σπουδών Υγείας) και της Κοινωνιολογίας (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), συνεχίστηκαν χθες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ με το νέο και το παλαιό σύστημα.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους υποψηφίους,  το μάθημα της Βιολογίας ήταν για καλά διαβασμένους μαθητές, ενώ το 4ο ζήτημα μπορεί να δυσκόλεψε τους υποψηφίους αν και σε γενικές γραμμές τα θέματα κρίθηκαν βατά.
Σε ό,τι αφορά στην Κοινωνιολογία, σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια τα θέματα κρίθηκαν σαφή ενώ κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης. Όσοι είχαν μελετήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μπορεί να επιτύχουν υψηλές βαθμολογίες.

Λάθος θέματα στη Βιολογία καθυστέρησαν τις εξετάσεις

Λάθος θέματα δόθηκαν στο μάθημα της Βιολογίας στους υποψηφίους του παλαιού συστήματος με τα Εσπερινά Λύκεια, τα οποία αποσύρθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, ενώ είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για όλους τους υποψηφίους.

Τα λάθος θέματα αφορούν σε 2 υποερωτήματα που αφορούν, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας 35 με 36 άτομα που έδωσαν βιολογία με το παλαιό σύστημα.

Τα συγκεριμένα υποερωτήματα που αποσύρθηκαν δεν αντικαταστάθηκαν από άλλα και κατά συνέπεια, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής η βαθμολογία θα εξαχθεί μόνο με βάση τα υπόλοιπα θέματα.

Τι ακολουθεί για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

Την επόμενη εβδομάδα, θα ακολουθήσει η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Νάσος Μπαρτζιώτης

«Παγίδες υπήρχαν μόνο στην έκθεση και ειδικά στο τελευταίο θέμα»

«Σήμερα τα θέματα στην Κοινωνιολογία ήταν λίγα και αρκετά εύκολα μπορώ να πω, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τα θέματα στα αρχαία ήταν για διαβασμένους, στην έκθεση είχαμε ένα προβληματάκι στη διατύπωση του τελευταίου ερωτήματος, αλλά νομίζω ότι το διαχειριστήκαμε όπως έπρεπε. Πιστεύω ότι τα θέματα και στην έκθεση και στα αρχαία ήταν εύκολα για έναν καλά διαβασμένο και σήμερα μπορούσε να γράψει και ένας πιο μέτριος μαθητής. Παγίδες υπήρχαν μόνο στην έκθεση και ειδικά στο τελευταίο θέμα, στα αρχαία ειδικά στο γνωστό κείμενο, το άγνωστο ήταν απλό, σήμερα δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποια παγίδα στην κοινωνιολογία».

Ελένη Ζαπάντη

«Δεν μπορώ να πω ότι δυσκολευτήκαμε»

«Η Κοινωνιολογία ήταν εύκολο μάθημα , οι διατυπώσεις ήταν λίγες και απευθύνονταν σε μέτρια και καλά διαβασμένους μαθητές. Δεν μπορώ να πω ότι δυσκολευτήκαμε ή ότι υπήρχε κάποιο κείμενο που ήθελε ιδιαίτερη προσοχή. Ακόμη και οι συνδυαστικές ήταν απλές και δεν ήθελαν αυξημένη κριτική ικανότητα».

Κατερίνα Αγγελόπουλου

«Όποιος έχει διαβάσει έγραψε πολύ καλά»

«Τα σημερινά θέματα πιστεύω ότι ήταν εύκολα, όποιος έχει διαβάσει νομίζω ότι θα έχει γράψει πάρα πολύ καλά, δεν υπήρχαν τίποτα παγίδες, ήταν βατά θέματα, κατανοητά και σχετικά λίγα. Δεν νομίζω ότι υπήρξε κάποιο θέμα που να μας δυσκόλεψε και να ήθελε πολύ σκέψη».

Ασπασία Δογκάκη

«Κάποια από τα θέματα ήταν αναμενόμενα»

«Σήμερα εξεταστήκαμε στην κοινωνιολογία, είναι στην θεωρητική κατεύθυνση και θεωρώ ότι τα θέματα ήταν βατά και κάποια από αυτά θεωρούνταν αναμενόμενα. Προσωπικά για μένα τα θεωρώ αναμενόμενα, γιατί μας τα είχαν επισημάνει στο φροντιστήριο και θεωρώ ότι ήταν καλά. Μόνο στο σωστό ή λάθος, το τελευταίο, το θεώρησα λίγο περίεργο, αλλά κατά τ’ άλλα τα υπόλοιπα θέματα νομίζω ότι ήταν μία χαρά στα θέματα».

Ανδριάνα Μαχαίρα

«Τα παιδιά που ήταν διαβασμένα έγραψαν καλά»

«Πιστεύω ότι τα θέματα σήμερα στην βιολογία ήταν βατά, υπήρχαν βέβαια κάποιες εκπλήξεις γενικότερα, κάποια περίεργα θέματα, αλλά ένας καλά διαβασμένος μαθητής μπορούσε να τα ξέρει. Παγίδες γενικά δεν πιστεύω ότι υπήρξαν στα θέματα και όλα τα παιδιά τα οποία ήταν διαβασμένα μπορούν να έχουνε γράψει για ένα καλό βαθμό».

Κορομάντζου π. Ήρα βιολόγος πρότυπο φροντιστηριακό κέντρο ΑΝΟΔΟΣ Σχόλιο για τα θέματα της Bιoλογίας

«Για τους υποψηφίους με το παλιό σύστημα ήταν πολύ πιο απαιτητικά»

«Σήμερα οι υποψήφιοι θετικής κατεύθυνσης διαγωνίστηκαν στο μάθημα βιολογίας. Για τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα, υπήρχε ταυτόχρονη εξέταση και στη βιολογία γενικής παιδείας και στη βιολογία κατεύθυνσης. Το πρωτότυπο ήταν ότι τα θέματα κάλυπταν αρκετές ερωτήσεις με αμιγή θεωρία, ενώ υπήρχε κατανομή 30% της βαθμολογίας στο μάθημα γενικής και 70% στο μάθημα κατεύθυνσης. Τα θέματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απαιτητικά στη λεπτομέρεια, για μαθητές καλά προετοιμασμένους, με βαθιά γνώση και εμπέδωση της ύλης και συνάμα αρκετά εκτενές διαγώνισμα για την κάλυψη της τρίωρης εξέτασης.

Παραδοσιακά το πρώτο θέμα ήταν πολλαπλής επιλογής ερωτήσεις, το δεύτερο θέμα και το τρίτο θέμα περιείχε ερωτήσεις θεωρίας και ασκήσεις από το τμήμα της γενικής παιδείας, ενώ το τέταρτο θέμα είχε συνδυασμό τριών κεφαλαίων κατεύθυνσης που παραδοσιακά εξετάζονται κάθε χρόνο.
Για τους υποψηφίους με το παλιό σύστημα των θέματα βιολογίας κατεύθυνσης ήταν πολύ πιο απαιτητικά από τα περσινά, καθότι υπήρχε ένα θέμα που πρώτη φορά μπήκε στις εξετάσεις, και σίγουρα απαιτούσε πολύ λεπτομερή ανάλυση και εξήγηση. Σαφώς υπήρχαν και ερωτήματα κοινα και στις δύο ομάδες θεμάτων. Συμπερασματικά τα θέματα ήταν απαιτητικά μεν αλλά σαφώς διατυπωμένα και κλιμακούμενης δυσκολίας. Ευχόμεθα καλή επιτυχία και καλή συνέχεια και στα υπόλοιπα μαθήματα».

Γιώργος Αναστασόπουλος Φιλόλογος 

Φροντιστήριο ΜΕ “ΘΕΜΕΛΙΟ” Σχόλιο για τα θέματα της Κοινωνιολογίας

«Τα θέματα κάλυπταν ένα μεγάλο εύρος της ύλης»

Τα θέματα τα οποία αντιμετώπισαν σήμερα οι υποψήφιοι στην Κοινωνιολογία μπορούν να χαρακτηριστούν απλά, κατανοητά χωρίς ασάφειες και ιδιαίτερες δυσκολίες για τους σωστά προετοιμασμένους μαθητές.

Κάλυπταν ένα μεγάλο εύρος της ύλης από τα κεφάλαια και απαιτούσαν αφαιρετική ικανότητα.

Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου δεν είχαν κάποια παγίδα, το θέμα Β ήταν σαφές, ενώ τα θέματα Γ και Δ απαιτούσε γνώσεις για τους θεμελιωτές της Κοινωνιολογίας για ζητήματα από διάφορα κεφάλαια της ύλης.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια σε όλους και καλά αποτελέσματα!

Γιώργος Αναστασόπουλος Φιλόλογος 

Φροντιστήριο ΜΕ “ΘΕΜΕΛΙΟ” Σχόλιο για τα θέματα της Bιoλογίας

«Είχαν μεγάλο όγκο και διαβαθμισμένη δυσκολία»

Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι έχουν ως χαρακτηριστικά το μεγάλο όγκο και τη διαβαθμισμένη δυσκολία. Ιδιαίτερα το 4ο θέμα απαιτούσε καλή κριτική ικανότητα και αναλυτική τεκμηρίωση. Εύκολα μπορεί κάποιος να περάσει τη βάση αλλά μόνο οι σωστά προετοιμασμένοι μαθητές θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν!

Ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλά αποτελέσματα σε όλους!

Λέντζιου Έφη Φροντιστήριο ΑΝΟΔΟΣ Σχόλιο για τα θέματα της Κοινωνιολογίας

«Τα θέματα ήταν σαφή»

«Σήμερα οι μαθητές διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας Προσανατολισμού, ένα μάθημα που εξετάζεται για πρώτη φορά με το νέο σύστημα.

Τα θέματα ήταν σαφή και στις απαιτήσεις τους θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές με σχετική άνεση.

Οι ερωτήσεις της πρώτης ομάδας, δηλαδή οι ερωτήσεις σωστού – λάθους και πολλαπλής επιλογής, ήταν κατανοητές και δεν δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την κατανόησή τους.

Η δεύτερη ομάδα θεμάτων εστίαζε σε θέματα σύντομης ανάπτυξης από τις δύο πρώτες ενότητες του σχολικού εγχειριδίου, ενώ η τρίτη ομάδα αφορούσε αποκλειστικά το τελευταίο κεφάλαιο της ύλης που σχετίζεται με την πολιτική συμπεριφορά και την πολιτική αλλοτρίωση.

Τέλος, η τέταρτη ομάδα απαιτούσε πολύ καλή γνώση των θεωρητικών προσεγγίσεων των θεμελιωτών της Κοινωνιολογίας Βέμπερ και Ντυρκέμ αλλά και κριτική ικανότητα από τους μαθητές για την επιλογή του κατάλληλου χωρίου από το σχολικό εγχειρίδιο».

Κατερίνα Παναγοπούλου Φιλόλογος Φροντιστήριο ΟΡΟΣΗΜΟ-ΘΑΛΗΣ Σχόλιο για τα θέματα της Κοινωνιολογίας

«Τα θέματα χαρακτηρίζονται χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις»

«Τρίτο κατά σειρά μάθημα η κοινωνιολογία για τους μαθητές προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών, ένα μάθημα το οποίο για πρώτη φορά εξετάζεται  στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Τα θέματα χαρακτηρίζονται χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, ωστόσο προορίζονταν για πολύ καλά  προετοιμασμένους  μαθητές. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι  κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις κλειστού τύπου και σύντομης ανάπτυξης  στην πρώτη ομάδα,  ενώ στην δεύτερη ομάδα   να απαντήσουν  σε συνδυαστικές ερωτήσεις. Συμπερασματικά, οι ερωτήσεις  διακρίνονταν από  σαφήνεια.

Οι καθηγητές των φροντιστηρίων  Ορόσημο-Θαλής εύχονται  δύναμη και επιτυχία σε όλους τους μαθητές».

Κοινωνιολογία για… αριστερούς και Βιολογία για διαβασμένους!

Μια «ήσυχη» εξεταστική ημέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων της Αμαλιάδας, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στην Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Κυρίως στην Κοινωνιολογία υπήρχε η δυνατότητα επίτευξης καλού βαθμού και από μέτρια προετοιμασία, ενώ στην Βιολογία απαιτούνταν μεγαλύτερη προετοιμασία και προσοχή κυρίως στο τέταρτο θέμα.

Η μαθήτρια του 2ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας Βασιλική Παπαγεωργίου  που έγραφε Κοινωνιολογία δήλωσε: «Ήταν αρκετά εύκολα θέματα. Δεν είχαν δυσκολίες, ήταν ξεκάθαρα αυτά που ζητούσαν και θεωρώ ότι ακόμα και παιδιά που είχαν κάνει ένα μέτριο διάβασμα, θα μπορούσαν να γράψουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γεωργία Χρυσανθοπούλου που επίσης διαγωνίστηκε στην  Κοινωνιολογία: «Ήταν σχετικά εύκολα. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι έγραψαν καλά. Όποιος είχε διαβάσει συστηματικά, μπορούσε να γράψει πολύ καλά».

Στην  Βιολογία διαγωνίστηκε ο υποψήφιος από το 2ο Λύκειο Ηλίας Λιακόπουλος: «Μέχρι το Γ θέμα ήταν βατά προς εύκολα θα έλεγα. Στο Δ4 υπήρχε μια λεπτομέρεια που πιστεύω ότι πολλοί δεν θα την γράψουν, κι εγώ τελευταία στιγμή την κατάλαβα και επειδή είχα προετοιμαστεί.

Καλά ήταν τα θέματα, αλλά σίγουρα ήθελαν πολύ καλή προετοιμασία και προσοχή»

Ικανοποιημένη από τα θέματα στην Κοινωνιολογία δήλωσε η Παναγιώτα Αρβανίτη: «Καλά ήταν τα θέματα. Σίγουρα έπρεπε να έχουμε διαβάσει καλά γιατί ήταν θεωρία, αλλά δεν έβαλαν κάτι το περίεργο. Ήταν θέματα βατά και το βασικό ότι οι ερωτήσεις ήταν κατανοητές».

«Τα θέματα ήταν καλά. Είχαν κάποιες μικρές «παγίδες» σε κάποια σημεία. Έπρεπε να είσαι καλά διαβασμένος, ειδικά στην θεωρία. Σε γενικές γραμμές ήταν καλά», δήλωσε ο Κων/νος Καραγιάννης που έγραφε Βιολογία.

Όλη η επικαιρότητα