Εκπαίδευση

Πανελλαδικές 2020: Με γλώσσα και λογοτεχνία η πρεμιέρα – Τι είπαν οι μαθητές..

Ακούστε το άρθρο

Για το βιβλίο, τη γραφή και τον ελεύθερο χρόνο τα θέματα..

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό άρχισαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων της Χώρας του νέου και παλαιού συστήματος..

Συνολικά περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 77.970 θέσεις, η πλειονότητα εξετάζεται με το αποκαλούμενο νέο σύστημα ενώ 7752 δήλωσαν ότι επιθυμούν να εξετασθούν με το παλαιό σύστημα.

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σήμερα σε κείμενα για το βιβλίο, τη γραφή και τον ελεύθερο χρόνο…

Τα τρία κείμενα που τέθηκαν στους υποψηφίους είναι ένα απόσπασμα από κείμενο του  συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ένα κείμενο του συγγραφέα μεταφραστή και εκδότη Κώστα Τσιρόπουλου  και ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου.

Οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα κλήθηκαν να χειριστούν ένα άρθρο του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη από το ΒΗΜΑ με θέμα την ανάγνωση.

Οι φετινοί υποψήφιοι είχαν ένα νέο «τοπίο» στα εξεταστικά κέντρα…

Σε κάθε αίθουσα εξέτασης , τηρήθηκαν αποστάσεις ενάμιση μέτρου και οι εκπαιδευτικοί φορούσαν προστατευτική μάσκα..

με πληροφορίες
από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ…

Χαρά Αναμουρλίδη

«Εγώ τα θέματα τα βρήκα εύκολα. Δηλαδή είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, αλλά φυσικά αυτό είναι πολύ υποκειμενικό, αφού κανένα παιδί δεν μπορεί να ξέρει πως έχει γράψει. Είχα προετοιμαστεί αρκετά καλά, αν και με τον κορωνοϊό ήταν λίγο ζόρι η κατάσταση, αλλά όποιος είχε διαβάσει τα πήγε μία χαρά. Νομίζω ότι αυτή η καραντίνα μας δυσκόλεψε περισσότερο ψυχολογικά, γιατί το να είσαι κλεισμένος σε ένα σπίτι πολλές ώρες είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ιδίως τα παιδιά που έχουν όλη αυτή την πίεση, αλλά από την άλλη ευνόησε αυτό και πολλούς, γιατί είχανε σταματήσει τα σχολεία, είχαμε πιο πολύ χρόνο να προετοιμαστούμε, ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Τα μαθήματα εξ αποστάσεως ήταν σίγουρα δύσκολα, αφού μέσω κινητού ήτανε δύσκολο να παρακολουθήσεις το μάθημα. Το θέμα ήταν από τα μη αναμενόμενα, αφού περιμέναμε να πέσει ο ρατσισμός λόγω και του Τζορτζ Φλοιντ, αυτό που έγινε στην Αμερική, αλλά τελικά δεν είχε καμία σχέση το θέμα με αυτό που περιμέναμε».

Ευγενία Μαραγκού

«Το θέμα ήταν ο ρόλος που παίζει η ανάγνωση βιβλίων στη ζωή μας. Η αλήθεια είναι ότι άλλο θέμα περίμενα, αλλά όλα πήγαν καλά. Σίγουρα η καραντίνα από τον κορωνοϊό μας έχει επηρεάσει όλους, αφού ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, αλλά για κάποια παιδιά ήταν κάπως θετικά τα πράγματα, αφού λόγω του ότι δεν πηγαίναμε στο σχολείο είχαν το χρόνο να διαβάσουν. Βέβαια μέσα στο σπίτι τα μαθήματα ήταν αλλιώς, αφού κάναμε μάθημα από απόσταση, ήταν σίγουρα διαφορετικά τα πράγματα. Σίγουρα είναι άλλο να γίνεται από κοντά το μάθημα και άλλο από απόσταση».

 

Γιώργος Ζεπάτος

«Το θέμα ήταν η ανάγνωση των βιβλίων, ένα θέμα που πολλοί δεν περιμέναμε, αλλά πιστεύω ότι τα πήγα καλά. Το θέμα δεν νομίζω ότι ήταν δύσκολο και προσωπικά επειδή διαβάζω πολλά βιβλία μου φάνηκε εύκολο. Δεν ήταν από αυτά που λέμε SOS, ήταν κάτι το οποίο δεν το περιμέναμε πολύ. Ίσως και κάποια παιδιά να μην γράψανε καλά επειδή δεν περίμεναν αυτό το θέμα. Η προετοιμασία για τις πανελλήνιες λόγω κορωναϊού ήταν σίγουρα διαφορετική από ότι περιμέναμε. Δεν νομίζω ότι ήταν καλύτερα που μέναμε σπίτι, όσον αφορά την προετοιμασία μας για τις εξετάσεις, αλλά γενικά κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε».

 

Φώτης Λιανός

«Μία χαρά ήταν τα θέματα σήμερα, δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο εύκολα, ευελπιστώ να τα πάω καλά και στα άλλα μαθήματα έτσι όπως τα πήγα σήμερα. Δεν ήταν αναμενόμενο το θέμα, είχα προετοιμαστεί για την τηλεεκπαίδευση, για την τηλεεργασία, είχα όμως στο νου μου και αυτό το θέμα και πιστεύω ότι πήγαν όλα καλά. Σίγουρα η προετοιμασία μας ενώ μέσω κορωνοίου δεν ήταν όπως πρώτα, αλλά δουλέψαμε, κάναμε κάποια πράγματα και μέχρι στιγμής όλα πήγαν πολύ καλά. Σίγουρα με αυτή την κατάσταση δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε πάνω σε πράγματα τα οποία κάναμε από κοντά, αφού ο βαθμός δυσκολίας ήταν πιο δύσκολος μέσω του διαδικτύου. Όσον αφορά την ψυχολογία εμένα με διευκόλυνε πολύ, γιατί είχα τελειώσει και τη ύλη μου και δούλευα μόνος μου. Ότι θα έκανα με τον καθηγητή, το έκανα και μόνος μου. Αυτό με ευνόησε αφού είχα και πολύ χρόνο να διαβάσω».

 

Διονύσης Καραχάλιος

«Όσον αφορά το θέμα Γ και το ερώτημα Δ ήταν λίγο δύσκολο. Αλλά πιστεύω ότι όλα κύλησαν ομαλά. Είχα προετοιμαστεί καλά, αλλά σίγουρα δεν πίστευα ότι θα πέσει αυτό το θέμα. Η προετοιμασία μας μέσω κορωνοιού ήταν σχετικά καλή, βοήθησε και το ότι μείναμε σπίτι και βγάλαμε θέματα και ύλη. Το μεγαλύτερο θέμα πιστεύω υπήρχε στα μαθηματικά όπου μέσω Skype τι μπορείς να καταλάβεις;».

 

Βασιλική Τσαμπά

«Τα θέματα ήταν αρκετά εύκολα πιστεύω, αφού αναφερόταν κυρίως στη γλώσσα και στη λογοτεχνία και πώς μπορείς να αξιοποιήσεις με την ανάγνωση τον ελεύθερό σου χρόνο. Δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό θέμα και θεωρώ ότι τα πήγα πολύ καλά. Εν μέσω καραντίνας είχαμε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούμε. Ακόμη και αν υπάρχουν κάποια παράπονα ότι είχαμε διαδικτυακά μαθήματα, ότι κάποιοι έχασαν την επαφή με τον καθηγητή δια ζώσης, σίγουρα μας ωφέλησε όλους και η μείωση της ύλης».

 

Παναγιώτα Ζηλήρου

«Πιστεύω ότι τα θέματα ήταν αρκετά καλά, δεν ήταν δύσκολα και πιστεύω ότι τα πήγα αρκετά καλά. Εν μέσω κορωνοιού πιστεύω ότι προετοιμαστήκαμε αρκετά καλά, ελπίζω να μας ευνοήσει και το σύστημα και να τα πάμε αρκετά καλά. Γενικά είμαι ευχαριστημένη».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΛΟΣ
ΔΝΤΗΣ ΒΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

«Σήμερα πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΓΕΛ και οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στο Μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – έκθεση. Τα θέματα ήρθαν έγκαιρα και στις 9:00 ξεκίνησαν όλοι οι υποψήφιοι να γράφουν και στις 12:00 ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Υπήρξε μία άρτια οργάνωση τόσο όσο αφορά την υγειονομική προστασία στην δύσκολη εποχή που διανύουμε με το φαινόμενο του κορωνοϊού, όπως επίσης και σε όλη τη διαδικασία παράδοσης των θεμάτων και της γραφής από τους υποψήφιους. Είχαμε 850 υποψήφιους στην Ηλεία οι οποίοι εξετάστηκαν γραπτών και 21 προφορικώς. Από τους 850 προσήλθαν 833 ένα ποσοστό 98% το οποίο θεωρώ ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό. Από τους εκπαιδευτικούς  υπήρξε μία άρτια παρουσίαση και αποτελεσματικότητα και γι αυτό θέλω να συγχαρώ τόσο τους εκπαιδευτικούς  όσο και τους προέδρους των λυκειακών επιτροπών για την άρτια αποτελεσματικότητα. Εύχομαι καλή επιτυχία στους υποψήφιους στους οποίους συνιστώ ψυχραιμία και καλή συνέχεια στα  υπόλοιπα μαθήματα. Αύριο είναι η «πρεμιέρα» και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που θα παρουσιαστούν στο 2ο ΕΠΑΛ του Πύργου και στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας. Θα διαγωνιστούν στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και είμαστε και εκεί κατάλληλα προετοιμασμένοι και εκτιμώ ότι το ίδιο θα είναι και η διεξαγωγή των εξετάσεων στα ΕΠΑΛ. Εύχομαι καλή επιτυχία στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.»

Όλη η επικαιρότητα