Εκπαίδευση

Πανελλαδικές 2022 – Ηλεία: Ήθελαν προσοχή και καλή προετοιμασία

Τα θέματα σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία (ΓΕΛ) κάλυπταν όλη την ύλη...
Ακούστε το άρθρο

«Φινάλε» είχαμε χθες στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2022 στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) με τα μαθήματα της Ιστορίας, της Φυσικής και της Οικονομίας στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι.

Ρεπορτάζ: Χρ. Κανελλόπουλος, Α. Φώτης

Οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ τελείωσαν για τους «τυχερούς» που δεν θα δώσουν κάποιο ειδικό μάθημα.

Στην ιστορία τα θέματα διακρίνονταν από σαφήνεια και κάλυπταν όλα τα κεφάλαια της εξεταστέας ύλης. Στις ερωτήσεις κλειστού τύπου οι ζητούμενοι ορισμοί και οι ερωτήσεις σωστού λάθους ήταν ακριβείς.

Οι ερωτήσεις ανάπτυξης έχουν ζητηθεί και άλλες φορές στο παρελθόν.

Τα παραθέματα ήταν κατανοητά (ένα μάλιστα εξ αυτών βρίσκεται στο σχολικό βιβλίο).

Όσον αφορά την φυσική, τα θέματα κάλυπταν το σύνολο της διδακτέας ύλης και αφορούσαν καλά προετοιμασμένους μαθητές. Επιπλέον χαρακτηρίζονταν από σαφήνεια στην διατύπωση και σωστό καταμερισμό των μονάδων. Ο όγκος των μαθηματικών πράξεων δεν περιόρισε χρονικά τους φετινούς υποψήφιους.

Τέλος για την Οικονομία τα θέματα Α, Β, Γ ήταν σε σταθερό επίπεδο δυσκολίας συγκριτικά με τα αντίστοιχα περσινά, με επακόλουθο οι μαθητές να μπορέσουν  να ανταποκριθούν στο σύνολο τους. Όσον αφορά στο θέμα Δ, το ερώτημα Δ1 απαιτούσε μαθηματική σκέψη από τους μαθητές και κρίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό.

Σήμερα, Σάββατο, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διαγωνίζονται σε Υγιεινή, Προγραμματισμό Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ) και Στοιχεία Μηχανικής.

Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν και τα Ειδικά Μαθήματα (18-30 Ιουνίου), ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ.

Οι εισακτέοι στα ΑΕΙ φέτος είναι 68.394, περίπου 10% λιγότεροι από πέρσι (77.415), ενώ στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο εμπορικό Ναυτικό.

Η άποψη των υποψηφίων

Νικόλαος Γιαννόπουλος

«Γράψαμε οικονομία και τα θέματα ήταν πολύ βάτα, δεν είχαμε κάποια δυσκολία. Λίγο το θέμα Δ  είχε κάποια δυσκολία, αλλά πιστεύω ότι έγραψα καλά. Δεν υπήρχαν παγίδες στα θέματα και αν ήξερες τη θεωρία και ήσουν καλά διαβασμένος θα έγραφες καλά. Τα θέματα που έπεσαν ήταν μέσα στην ύλη, οπότε όλα πήγαν πολύ καλά».

Γεώργιος Καούτσης

«Στην πλειοψηφία τους τα θέματα που έπεσαν στην οικονομία ήταν αρκετά εύκολα, υπήρχαν βέβαια κάποια περίεργα σημεία, αλλά αν κάποιος ήταν καλά διαβασμένος, μπορούσε να γράψει πάρα πολύ καλά. Όλα τα θέματα ήταν στην ύλη που είχαμε διδαχτεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σε ένα σημείο μόνο είχαμε ένα περίεργο συνδυασμό ύλης, αλλά όχι κάτι πολύ δύσκολο».

Παναγιώτης Παπανικολάου

«Τα θέματα πιστεύω ότι ήταν αρκετά εύκολα και όποιος είχε διαβάσει καλά θεωρία μπορούσε άνετα να γράψει. Ήταν μέσα στην ύλη που είχαμε διαβάσει και δεν υπήρχε κάποιο σημείο που θα μπορούσε να μας δυσκολέψει. Δεν υπήρχαν παγίδες και όποιος έχει διαβάσει καλά πιστεύω ότι θα έχει γράψει όλα τα θέματα».

Γιώργος Αλεξόπουλος

«Σήμερα έδινα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) και πιστεύω ότι όλα τα θέματα ήταν εύκολα, αφού δεν υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν υπήρχαν θέματα που πιστεύω ότι δυσκόλεψαν τα παιδιά που έγραφαν σήμερα. Από τη θεωρία διάλεξαν να βάλουν από τα καινούργια κεφάλαια, το περίμενα γιατί τα άλλα θέματα τα έχουν ρωτήσει πολλές φορές, αλλά δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα για να γράψουμε καλά. Όποια παιδιά είχαν προετοιμαστεί θα έγραψαν πολύ καλά».

Μιράντα Πατσούρη

«Έγραφα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) και πιστεύω ότι δεν ήταν δύσκολα τα θέματα και όποιος ήταν καλά προετοιμασμένος θα έγραψε καλά. Λίγο στο θέμα Γ υπήρχε ένα ερώτημα που εμένα προσωπικά με μπέρδεψε, αλλά το κατάλαβα στη συνέχεια και έγραψα καλά».

Χρυσάνθη Γιαννικοπούλου

«Πιστεύω ότι τα θέματα δεν ήταν δύσκολα, αλλά έπρεπε να ήσουν καλά διαβασμένος. Ήθελε προσοχή και συγκέντρωση και ιδίως στις πράξεις που δεν ήταν όμως πολύ δύσκολες. Όλα τα θέματα ήταν μέσα στην ύλη που είχαμε διδαχθεί, ήθελε πολλή προσοχή και όποιος είχε προετοιμαστεί καλά, πιστεύω ότι θα έγραψε και πολύ καλά».

Η άποψη των Φροντιστηρίων

ΆΝΟΔΟΣ πρότυπο φροντιστηριακό κέντρο

Γιώργος Ηλιόπουλος

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Τα θέματα της φυσικής χαρακτηρίζονται από διαβάθμιση. Θεωρώ ότι ο βαθμός δυσκολίας τους είναι σωστός για επίπεδο θεμάτων πανελλαδικών εξετάσεων. Ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους οι μαθητές κρίνεται επαρκής. Παρόλα αυτά υπήρχαν μονάδες που χρειαζόταν μεγάλη προσοχή και έπρεπε οι μαθητές να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια έννοιες Φυσικής. Σίγουρα για την ορθή αντιμετώπιση θεμάτων τέτοιου επίπεδου χρειάζεται ενασχόληση και στις τρείς τάξεις του Λυκείου. Να ευχηθώ καλά αποτελέσματα στους μαθητές.

Τρύφωνας Κανελλόπουλος

Φυσικός

Φροντιστήριο Mathisis

Τα θέματα της φυσικής στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι μαθητές της ομάδας θετικού προσανατολισμού των γενικών λυκείων, καλύπτουν το σύνολο της διδακτέας ύλης και αφορούσαν καλά προετοιμασμένος μαθητές.  Επιπλέον χαρακτηρίζονται από σαφήνεια στην διατύπωση και σωστό καταμερισμό των μονάδων. Τέλος ο όγκος των μαθηματικών πράξεων  δεν περιορίζει χρονικά τους φετινούς υποψήφιους.

Ευχόμαστε στους μαθητές που ολοκλήρωσαν την φετινή τους δοκιμασία καλά αποτελέσματα, καλό καλοκαίρι και καλή σταδιοδρομία.

Διονύσιος Μιαούλης

Οικονομολόγος, MSc

Φροντιστήριο Mathisis

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Σήμερα οι υποψήφιοι του πεδίου «Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής» εξετάστηκαν στο μάθημα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ». Τα θέματα Α, Β, Γ ήταν σε σταθερό επίπεδο δυσκολίας συγκριτικά με τα αντίστοιχα περσινά, με επακόλουθο οι μαθητές να μπορέσουν  να ανταποκριθούν στο σύνολο τους. Όσον αφορά στο θέμα Δ, το ερώτημα Δ1 απαιτούσε μαθηματική σκέψη από τους μαθητές και κρίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό.

Συγκεκριμένα, στο ΘΕΜΑ Α, το ερώτημα Α1 περιλάμβανε ερωτήσεις τύπου Σωστού Λάθους, ενώ τα ερωτήματα Α2 και Α3 ήταν πολλαπλής επιλογής. Το Α2 αφορούσε στο 2ο κεφάλαιο, ενώ το Α3 απαιτούσε από τους μαθητές τη χρήση αλγεβρικών πράξεων και κατάλληλου τυπολογίου του κεφαλαίου 10.

Το ΘΕΜΑ Β ζητούσε από τους μαθητές να περιγράψουν τη θεωρία του 9ου κεφαλαίου σχετικά με τα είδη της ανεργίας και κρίνεται αναμενόμενο.

Το ΘΕΜΑ Γ αποτελεί μία από τις βασικές ασκήσεις του 1ου κεφαλαίου του σχολικού βιβλίου,  με εξαίρεση το ερώτημα Γ5 το οποίο ήταν συνδυαστικό με το 9ο κεφάλαιο και ενδεχομένως να προκάλεσε μια «σύγχυση» στους μαθητές, χωρίς ωστόσο να θεωρείται δύσκολο για έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή.

Τέλος, το ΘΕΜΑ Δ απαιτούσε πολύ καλή γνώση του τυπολογίου του 5ου κεφαλαίου και συγκεκριμένα των συνεπειών της επιβολής κατώτατης τιμής, καθώς και μαθηματικών γνώσεων προκειμένου να επιλυθεί σωστά το σύνολο των ερωτημάτων. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το ερώτημα Δ1 κρίνεται απαιτητικό μιας και οι μαθητές καλούνταν να θυμηθούν ότι όταν μια γραμμική καμπύλη προσφοράς διέρχεται την αρχή των αξόνων η ελαστικότητα προσφοράς ισούται με 1.

Συμπερασματικά, προκύπτει ότι το σημερινό διαγώνισμα ήταν πλήρες και κλιμακούμενης δυσκολίας, ενώ το  «άριστα» μπορεί να το πετύχει ένας πολύ καλά προετοιμασμένος μαθητής, μιας και τα ζητούμενα κάλυψαν όλο το εύρος της ύλης. Το  φροντιστήριο Mathisis εύχεται σε όλους τους μαθητές καλά αποτελέσματα.

Φροντιστήρια ΟΡΟΣΗΜΟ – ΘΑΛΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗ

Τα θέματα της Φυσικής ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και κάλυπταν μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης.

Συγκεκριμένα:

Το ΘΕΜΑ Α και Β δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες δυσκολίες απαιτούσαν ‘όμως προσοχή.

Το ΘΕΜΑ Γ ήταν μια κλασική άσκηση ηλεκτρομαγνητισμού.

Το ΘΕΜΑ Δ έκρυβε παγίδες και απευθυνόταν σε ψύχραιμους και καλά προετοιμασμένους.

ΒΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ

ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ράνια Κιούλου, Φιλόλογος

Κύβος – Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Σαφείς οι ερωτήσεις με σεβασμό προς τους υποψηφίους των δυσμενών αυτών συνθηκών.

Τα σημερινά θέματα στο μάθημα της Ιστορίας διακρίνονταν από σαφήνεια και κάλυπταν όλα τα κεφάλαια της εξεταστέας ύλης.

Θέμα Α1

Ορισμοί, με τον πρώτο να είναι πολυαναμενόμενος, καθώς προερχόταν από το 5ο κεφάλαιο που προστέθηκε φέτος στην ύλη μετά από αρκετά χρόνια, ενώ οι άλλοι δύο προέρχονταν από το 2ο κεφάλαιο και τους βλέπουμε αρκετά συχνά στις εξετάσεις.

Θέμα Α2

Ερωτήσεις της μορφής «Σωστό-Λάθος», χωρίς δυσκολίες, όλες προερχόμενες από το 1ο κεφάλαιο, ένα κεφάλαιο που δυσκολεύει τους υποψηφίους στην ανάπτυξη κι αυτός ο τρόπος εξέτασης τούς διευκόλυνε αρκετά.

Θέμα Β1

Ερώτηση από το 2ο  κεφάλαιο σύντομης απάντησης που απαιτούσε, ωστόσο, να θυμηθούν οι υποψήφιοι να αναφέρουν δύο σημεία από τη διπλανή σελίδα (σελ. 81).

Θέμα Β2

Ερώτηση σύντομης απάντησης από το 3ο κεφάλαιο με δύο υποερωτήματα, που έχει πολλές φορές κατά το παρελθόν ζητηθεί στις εξετάσεις με την ίδια ακριβώς μορφή.

Θέμα Γ1

Πηγή, που ζητούσε θεωρία πάλι από το 3ο κεφάλαιο και συγκεκριμένα από το μάθημα «Το πρώτο διάστημα», δίχως υποερωτήματα με τρία παραθέματα,τα δύο δευτερογενή και το ένα πρωτογενές, ιδιαίτερα εύκολα στην κατανόησή τους.

Θέμα Δ1

Πηγή, που ζητούσε θεωρία από το 4ο κεφάλαιο και συγκεκριμένα από το μάθημα «Τα αίτια και οι αφορμές (της Επανάστασης του Θερίσου)».

Το δοθέν χρονικό όριο βοηθούσε τους υποψηφίους να επαναφέρουν εύκολα στη μνήμη τους το ζητούμενο, μικρή προσοχή χρειαζόταν στο σημείο όπου θα έκοβαν τη θεωρία για το 1ο και το 2ο υποερώτημα.

Το Γ παράθεμα ήταν πρωτογενές, ωστόσο, πρόκειται για κείμενο που βρίσκεται στο σχολικό εγχειρίδιο (σελ 210)  και το είχαν αναλύσει οι μαθητές, ενώ τα άλλα δύο παραθέματα ήταν δευτερογενή και δεν αναμένεται να τους δυσκόλεψαν.         

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία και καλά αποτελέσματα σε όλους τους υποψηφίους!!!

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΒΟΛΑΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΛΛΑΡΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Τα φετινά θέματα της φυσικής αφορούν καλά προετοιμασμένους μαθητές καλύπτουν το σύνολο της διδακτέας ύλης και είναι σαφώς διατυπωμένα. Οι ασκήσεις παρουσιάζουν κλιμακούμενη δυσκολία και σωστό καταμερισμό μονάδων.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ-ΘΑΛΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Τα θέματα στην Ιστορία Προσανατολισμού κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης. Απαιτούσαν προσοχή χωρίς όμως να απουσιάζουν οι δυσκολίες. Τα παραθέματα μπορούσαν αβίαστα να συνδυαστούν με την ιστορική γνώση. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούσαν με άνεση να ανταποκριθούν στα θέματα.

Η φιλολογική ομάδα των φροντιστηρίων

ΟΡΟΣΗΜΟ-ΘΑΛΗΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΜΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

Με το μάθημα της Φυσικής προσανατολισμού έληξαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των θετικών σπουδών και των σπουδών υγείας. Τα θέματα κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης και ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας. Πιο απαιτητικό θεωρήθηκε το θέμα Β, ενώ το θέμα Γ απαιτούσε, παράλληλα, γνώσεις προηγούμενων τάξεων. Το θέμα Δ ήταν συνδυαστικό και για την επίλυση του ήταν αναγκαία η γνώση βασικών φυσικών εννοιών.

Επιμέλεια θεμάτων: Βγενόπουλος Αντώνης – Βώσσος Κώστας

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΒΟΛΑΡΗΣ

ΔΕΜΕΚΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΟΘ

Τα φετινά θέματα στο ΑΟΘ, απαιτούσαν πολύ καλή και σε  βάθος γνώση της εξεταστέας ύλης. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής που είχε ασχοληθεί σοβαρά με το μάθημα όλη την χρονιά  ήταν σε θέση να ανταποκριθεί. Δεν έκρυβαν ούτε ασάφειες ούτε παγίδες.

Καλή επιτυχία σε όλους !

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΒΟΛΑΡΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Τα σημερινά θέματα στην Ιστορία Προσανατολισμού καλύπτουν όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης και περιλαμβάνει θέματα που έχουν εξεταστεί ξανά τα προηγούμενα χρόνια.

Η πρώτη ομάδα αναφέρεται στην πνευματική ζωή του Πόντου (Φροντιστήριο της Τραπεζούντας), στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ιαπώνων πριν το κίνημα στο Γουδί και σε μια παράταξη της νέας

γενιάς καθώς και στο εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα του Τρικούπη και την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων.

Οι ερωτήσεις ανάλυσης πηγών αναφέρονται στο Προσφυγικό και το Κρητικό ζήτημα αντίστοιχα. Το ζητούμενο Γ1 αναφέρεται στο πως αντιμετωπίστηκαν οι ανάγκες των προσφύγων της μικρασιατικής

καταστροφής μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα και οι υποψήφιοι δεν αναμένεται να συναντήσουν μεγάλη δυσκολία. Αντιθέτως, το ερώτημα Δ1 χαρακτηρίζεται απαιτητικό γιατί είναι απαραίτητη η πολύ

καλή κατανόηση των σύνθετων πολιτικών γεγονότων λίγο πριν το κίνημα του Θερίσσου στην Κρήτη.

Για την προσέγγιση των ζητουμένων και των δύο ομάδων απαιτείται κριτική και αφαιρετική ικανότητα από τους υποψηφίους. Οι άρτια προετοιμασμένοι μαθητές μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια.

ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!!!

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΆΛΜΑ»

Έφη Βαγγοπούλου

ΣΧΟΛΙΟ ΑΟΘ

Τα θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας χαρακτηρίζονται κλιμακούμενης δυσκολίας. Οι ασκήσεις επικεντρώθηκαν στα πρώτα κεφάλαια της ύλης και η θεωρία είναι από την ύλη που προστέθηκε φέτος. Δεν παρουσιάζουν ασάφειες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανόηση των ερωτημάτων και στις αριθμητικές πράξεις.

Ευχόμαστε καλά αποτελέσματα σε όλους και επιπλέον ένα καλό Καλοκαίρι!!!

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΆΛΜΑ»

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Τελευταία ημέρα των πανελληνίων εξετάσεων για τους μαθητές των

ανθρωπιστών σπουδών να εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής

Ιστορίας .Τα θέματα ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν

δυσκόλεψαν τους μαθητές. Στην ομάδα Α, οι υποψήφιοι όφειλαν να

απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν ιστορικούς όρους καθώς

και σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με το δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο

του βιβλίου. Οι πηγές που δόθηκαν ήθελαν ιδιαίτερη προσοχή και

αναφέρονταν στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο.

Καλά αποτελέσματα σε όλους τους υποψηφίους!

Φιλολογική Ομάδα του Φροντιστηρίου «Άλμα»


ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ – ΘΑΛΗΣ

Γκίκα Κωνσταντίνα Οικονομολόγος

Σχολιασμός Θεμάτων ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Τα θέματα απαιτούσαν καλή γνώση χωρίς να υπάρχουν ασάφειες.

Στο θέμα Α δεν υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Το θέμα Β ήταν αναμενόμενο, καθώς αφορά κεφάλαιο που εξετάζεται πρώτη φορά φέτος.

Το θέμα Γ ήταν βατό , με το Γ5 να είναι πιο συνδυαστικό και να απαιτεί προσοχή.

Το θέμα Δ ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές που έχουν αφομοιώσει την θεωρία τους.

Ευχόμαστε καλά αποτελέσματα σε όλους! Τα καλύτερα έρχονται!

Κύβος – Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

Μαρίνος Κανελλάκης, Φυσικός

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗ

Θέματα που καλύπτουν σχεδόν όλη την εξεταστέα ύλη, με σαφείς διατυπώσεις, στο ίδιο επίπεδο με αυτά των τελευταίων ετών.

Δουλεμένες μεθοδολογίες, βασική θεωρία και λίγα σημεία με παγίδες. Ο μαθητής που έχει δουλέψει σωστά και είναι ψύχραιμος μπορεί να φτάσει σε άριστη βαθμολογία. Πιο συγκεκριμένα:

Στο Θέμα Α, οι ερωτήσεις είναι απλές, σε κάποιες χρειάζεται απλή εφαρμογή τύπων θεωρίας για να υπολογιστεί η απάντηση, με την Α5 (γ) να θέλει προσοχή στην ανάγνωση.

Στο Θέμα Β, το Β1 θέλει ψύχραιμη σκέψη για την αιτιολόγησή του, τα Β2 και Β3 έχουν απλή μεθοδολογία με μια μικρή προσοχή στις πράξεις.

Το Θέμα Γ είναι ένα κλασικό θέμα από το κεφάλαιο του ηλεκτρομαγνητισμού. Δεν υπήρχε κάποια ιδιαιτερότητα ή δυσκολία σε κάποιο υποερώτημα.

Στο Θέμα Δ, ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει να μην χάσει την ψυχραιμία του βλέποντας ένα τόσο σύνθετο σχήμα. Το κάθε υποερώτημα χρειάζεται εφαρμογή βασικών μεθοδολογιών χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία σε πράξεις. Το υποερώτημα Δ3 είναι αυτό που μπορεί να δυσκολέψει λίγο παραπάνω τον διαγωνιζόμενο, ως ερώτημα που δεν εμφανίζεται συχνά σε ένα τέτοιο σύστημα, χωρίς παρόλα αυτά να έχει δύσκολη λύση.

Εύχομαι αποτελέσματα αντίστοιχα της προσπάθειας του κάθε μαθητή!

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ

Νίκος Γιαννόπουλος Φιλόλογος

Σχόλιο ΑΟΘ

Σήμερα οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών  εξετάστηκαν στην Ιστορία. Τα θέματα σε γενικές γραμμές κρίνονται σαφή και κατανοητά. Αρκετά κεφάλαια προέρχονται από το κεφάλαιο του προσφυγικού ζητήματος του 20αιώνα.Ειδικότερα το ερώτημα Β1 είναι συνδυαστικό με αποσπάσματα απο το κεφάλαιο του Δικομματισμού. Τα ερωτήματα της δεύτερης ομάδας ήταν απλά και σαφώς διατυπωμένα. Το ζητούμενο Γ1 αναφέρεται στον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής.Το ερώτημα Δ1 χαρακτηρίζεται απαιτητικό γιατί είναι απαραίτητη η πολύ καλή κατανόηση των σύνθετων πολιτικών γεγονότων λίγο πριν το κίνημα του Θέρισου στην Κρήτη.

Εύχομαι σε όλους τους Υποψηφίους Καλά Αποτελέσματα και Καλό Καλοκαίρι!

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΝΟΔΟΣ

Σχόλιο Ιστορίας Προσανατολισμού

Τα θέματα των εξετάσεων στο μάθημα της Ιστορίας Προσανατολισμού κρίνονται βατά, σαφή και αναμενόμενα. Όσον αφορά την ομάδα Α τα ερωτήματα ήταν απλά, αφού απαιτούσαν μόνο καλή αποστήθιση της ιστορικής γνώσης. Ως προς τα ιστορικά

παραθέματα της ομάδας Β το Θέμα Γ1 δεν παρουσίαζε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Ωστόσο, το θέμα Δ1 απαιτούσε κριτική σκέψη και ήταν πιο σύνθετο στην απάντησή του. Το Γ Κείμενο από το θέμα Δ1 προερχόταν από το σχολικό βιβλίο και συνεπώς ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής δεν θα αντιμετώπιζε καμία δυσκολία.

Η φιλολογική ομάδα του Πρότυπου Φροντιστηριακού Κέντρου Άνοδος :

Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Βούρτση Ζωή

Λέντζιου Έφη

Λέντζιου Ελένη

Λούτα Γιορένα

Σαργέντη Σοφία

Σεφερλή Γιάννα 

ΆΝΟΔΟΣ – Πρότυπο Φροντιστηριακό Κέντρο

Ηλιάνα Λάνη – Οικονομολόγος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ – ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Σήμερα οι μαθητές του 5ου επιστημονικού πεδίου διαγωνίστηκαν στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Τα θέματα ήταν

διατυπωμένα με σαφήνεια και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές

μπορούσαν να επιτύχουν υψηλές βαθμολογίες. Πιο συγκεκριμένα:

Θέμα Α: Τα ζητούμενα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης, δεν είχαν

όμως μεγάλο βαθμό δυσκολίας για μαθητές που είχαν μελετήσει

ικανοποιητικά τη θεωρία του σχολικού βιβλίου.

Θέμα Β: Αναμενόμενο θέμα, η ανεργία, από το κομμάτι της νέας ύλης

που εντάχθηκε φέτος.

Θέμα Γ: Συνηθισμένη άσκηση πρώτου κεφαλαίου, με πίνακες και

συμπλήρωση κενών. Το τελευταίο ερώτημα ήθελε προσοχή αφού οι

μαθητές έπρεπε να συνδυάσουν γνώσεις από το πρώτο και το ένατο

κεφάλαιο.

Θέμα Δ: Χαρακτηρίζεται βατό, με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές

καταλάβαιναν τη μορφή της συνάρτησης προφοράς που ζητείται. Η

συγκεκριμένη μορφή δεν αναφέρεται στο σχολικό εγχειρίδιο. Ιδιαίτερη προσοχή ήθελαν τα ερωτήματα Δ3 και Δ4.

Είμαστε ευχαριστημένοι από την προσπάθεια των μαθητών μας. Τους ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και καλά αποτελέσματα!

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. ΘΕΜΕΛΙΟ

ΔΕΜΕΚΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΑΟΘ)

Τα φετινά θέματα στο μάθημα της Οικονομίας (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν κρύβουν παγίδες. Απαιτούσαν πολύ καλή και σε βάθος γνώση της εξεταστέας ύλης. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής που είχε ασχοληθεί σοβαρά με το μάθημα όλη την χρονιά ήταν σε θέση να ανταποκριθεί.

Καλά αποτελέσματα σε όλους !

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. ΘΕΜΕΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΟ ΦΥΣΙΚΗ

Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν  οι υποψήφιοι στο μάθημα της Φυσικής Προσανατολισμού ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια, δε δημιουργούν προβληματισμό στους υπολογισμούς και καλύπτουν μεγάλο εύρος της ύλης με πολλά υποερωτήματα.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν προετοιμαστεί σωστά και μεθοδικά δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες.

Ευχόμαστε σε όλους τους υποψηφίους καλά αποτελέσματα!

Η ομάδα Φυσικών του Φροντιστηρίου ΘΕΜΕΛΙΟ.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. ΘΕΜΕΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα θέματα του  διαγωνίσματος της ιστορίας προσανατολισμού χαρακτηρίζονται ως απλά, απολύτως κατανοητά και διαχειρίσιμα με άνεση εντός του προβλεπόμενου τριώρου. Θέμα ανάπτυξης όπως το Γ1 που αφορούσε τη Μικρασιατική καταστροφή και τους πρόσφυγες δεν θα μπορούσε να λείπει ειδικά από τη φετινή εξέταση ενώ παράλληλα και το θέμα Δ1 που αφορούσε το κρητικό ζήτημα θα πρέπει να ικανοποίησε πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών και για τον λόγο ότι περιείχε ιστορικό παράθεμα από το σχολικό εγχειρίδιο, κάτι που δεν είναι σύνηθες.

Η Ομάδα Φιλολόγων του Φροντιστηρίου ΘΕΜΕΛΙΟ.

ΟΡΟΣΗΜΟ-ΘΑΛΗΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΜΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

Με το μάθημα της Φυσικής προσανατολισμού έληξαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των θετικών σπουδών και των σπουδών υγείας. Τα θέματα κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης και ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας. Πιο απαιτητικό θεωρήθηκε το θέμα Β, ενώ το θέμα Γ απαιτούσε, παράλληλα, γνώσεις προηγούμενων τάξεων. Το θέμα Δ ήταν συνδυαστικό και για την επίλυση του ήταν αναγκαία η γνώση βασικών φυσικών εννοιών.

Επιμέλεια θεμάτων: Βγενόπουλος Αντώνης – Βώσσος Κώστας

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΒΟΛΑΡΗΣ

ΔΕΜΕΚΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΟΘ

Τα φετινά θέματα στο ΑΟΘ, απαιτούσαν πολύ καλή και σε  βάθος γνώση της εξεταστέας ύλης. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής που είχε ασχοληθεί σοβαρά με το μάθημα όλη την χρονιά  ήταν σε θέση να ανταποκριθεί. Δεν έκρυβαν ούτε ασάφειες ούτε παγίδες.

Καλή επιτυχία σε όλους !

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΒΟΛΑΡΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Τα σημερινά θέματα στην Ιστορία Προσανατολισμού καλύπτουν όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης και περιλαμβάνει θέματα που έχουν εξεταστεί ξανά τα προηγούμενα χρόνια.

Η πρώτη ομάδα αναφέρεται στην πνευματική ζωή του Πόντου (Φροντιστήριο της Τραπεζούντας), στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ιαπώνων πριν το κίνημα στο Γουδί και σε μια παράταξη της νέας

γενιάς καθώς και στο εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα του Τρικούπη και την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων.

Οι ερωτήσεις ανάλυσης πηγών αναφέρονται στο Προσφυγικό και το Κρητικό ζήτημα αντίστοιχα. Το ζητούμενο Γ1 αναφέρεται στο πως αντιμετωπίστηκαν οι ανάγκες των προσφύγων της μικρασιατικής

καταστροφής μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα και οι υποψήφιοι δεν αναμένεται να συναντήσουν μεγάλη δυσκολία. Αντιθέτως, το ερώτημα Δ1 χαρακτηρίζεται απαιτητικό γιατί είναι απαραίτητη η πολύ

καλή κατανόηση των σύνθετων πολιτικών γεγονότων λίγο πριν το κίνημα του Θερίσσου στην Κρήτη.

Για την προσέγγιση των ζητουμένων και των δύο ομάδων απαιτείται κριτική και αφαιρετική ικανότητα από τους υποψηφίους. Οι άρτια προετοιμασμένοι μαθητές μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια.

ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!!!

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΆΛΜΑ»

Έφη Βαγγοπούλου

ΣΧΟΛΙΟ ΑΟΘ

Τα θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας χαρακτηρίζονται κλιμακούμενης δυσκολίας. Οι ασκήσεις επικεντρώθηκαν στα πρώτα κεφάλαια της ύλης και η θεωρία είναι από την ύλη που προστέθηκε φέτος. Δεν παρουσιάζουν ασάφειες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανόηση των ερωτημάτων και στις αριθμητικές πράξεις.

Ευχόμαστε καλά αποτελέσματα σε όλους και επιπλέον ένα καλό Καλοκαίρι!!!

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΆΛΜΑ»

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Τελευταία ημέρα των πανελληνίων εξετάσεων για τους μαθητές των

ανθρωπιστών σπουδών να εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής

Ιστορίας .Τα θέματα ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν

δυσκόλεψαν τους μαθητές. Στην ομάδα Α, οι υποψήφιοι όφειλαν να

απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν ιστορικούς όρους καθώς

και σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με το δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο

του βιβλίου. Οι πηγές που δόθηκαν ήθελαν ιδιαίτερη προσοχή και

αναφέρονταν στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο.

Καλά αποτελέσματα σε όλους τους υποψηφίους!

Φιλολογική Ομάδα του Φροντιστηρίου «Άλμα»

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ – ΘΑΛΗΣ

Γκίκα Κωνσταντίνα Οικονομολόγος

Σχολιασμός Θεμάτων ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Τα θέματα απαιτούσαν καλή γνώση χωρίς να υπάρχουν ασάφειες.

Στο θέμα Α δεν υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Το θέμα Β ήταν αναμενόμενο, καθώς αφορά κεφάλαιο που εξετάζεται πρώτη φορά φέτος.

Το θέμα Γ ήταν βατό , με το Γ5 να είναι πιο συνδυαστικό και να απαιτεί προσοχή.

Το θέμα Δ ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές που έχουν αφομοιώσει την θεωρία τους.

Ευχόμαστε καλά αποτελέσματα σε όλους! Τα καλύτερα έρχονται!

Κύβος – Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

Μαρίνος Κανελλάκης, Φυσικός

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗ

Θέματα που καλύπτουν σχεδόν όλη την εξεταστέα ύλη, με σαφείς διατυπώσεις, στο ίδιο επίπεδο με αυτά των τελευταίων ετών.

Δουλεμένες μεθοδολογίες, βασική θεωρία και λίγα σημεία με παγίδες. Ο μαθητής που έχει δουλέψει σωστά και είναι ψύχραιμος μπορεί να φτάσει σε άριστη βαθμολογία. Πιο συγκεκριμένα:

Στο Θέμα Α, οι ερωτήσεις είναι απλές, σε κάποιες χρειάζεται απλή εφαρμογή τύπων θεωρίας για να υπολογιστεί η απάντηση, με την Α5 (γ) να θέλει προσοχή στην ανάγνωση.

Στο Θέμα Β, το Β1 θέλει ψύχραιμη σκέψη για την αιτιολόγησή του, τα Β2 και Β3 έχουν απλή μεθοδολογία με μια μικρή προσοχή στις πράξεις.

Το Θέμα Γ είναι ένα κλασικό θέμα από το κεφάλαιο του ηλεκτρομαγνητισμού. Δεν υπήρχε κάποια ιδιαιτερότητα ή δυσκολία σε κάποιο υποερώτημα.

Στο Θέμα Δ, ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει να μην χάσει την ψυχραιμία του βλέποντας ένα τόσο σύνθετο σχήμα. Το κάθε υποερώτημα χρειάζεται εφαρμογή βασικών μεθοδολογιών χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία σε πράξεις. Το υποερώτημα Δ3 είναι αυτό που μπορεί να δυσκολέψει λίγο παραπάνω τον διαγωνιζόμενο, ως ερώτημα που δεν εμφανίζεται συχνά σε ένα τέτοιο σύστημα, χωρίς παρόλα αυτά να έχει δύσκολη λύση.

Εύχομαι αποτελέσματα αντίστοιχα της προσπάθειας του κάθε μαθητή!

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ

Νίκος Γιαννόπουλος Φιλόλογος

Σχόλιο Ιστορίας

Σήμερα οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών  εξετάστηκαν στην Ιστορία. Τα θέματα σε γενικές γραμμές κρίνονται σαφή και κατανοητά. Αρκετά κεφάλαια προέρχονται από το κεφάλαιο του προσφυγικού ζητήματος του 20αιώνα.Ειδικότερα το ερώτημα Β1 είναι συνδυαστικό με αποσπάσματα απο το κεφάλαιο του Δικομματισμού. Τα ερωτήματα της δεύτερης ομάδας ήταν απλά και σαφώς διατυπωμένα. Το ζητούμενο Γ1 αναφέρεται στον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής.Το ερώτημα Δ1 χαρακτηρίζεται απαιτητικό γιατί είναι απαραίτητη η πολύ καλή κατανόηση των σύνθετων πολιτικών γεγονότων λίγο πριν το κίνημα του Θέρισου στην Κρήτη.

Εύχομαι σε όλους τους Υποψηφίους Καλά Αποτελέσματα και Καλό Καλοκαίρι!

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΝΟΔΟΣ

Σχόλιο Ιστορίας Προσανατολισμού

Τα θέματα των εξετάσεων στο μάθημα της Ιστορίας Προσανατολισμού κρίνονται βατά, σαφή και αναμενόμενα. Όσον αφορά την ομάδα Α τα ερωτήματα ήταν απλά, αφού απαιτούσαν μόνο καλή αποστήθιση της ιστορικής γνώσης. Ως προς τα ιστορικά

παραθέματα της ομάδας Β το Θέμα Γ1 δεν παρουσίαζε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Ωστόσο, το θέμα Δ1 απαιτούσε κριτική σκέψη και ήταν πιο σύνθετο στην απάντησή του. Το Γ Κείμενο από το θέμα Δ1 προερχόταν από το σχολικό βιβλίο και συνεπώς ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής δεν θα αντιμετώπιζε καμία δυσκολία.

Η φιλολογική ομάδα του Πρότυπου Φροντιστηριακού Κέντρου Άνοδος :

Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Βούρτση Ζωή

Λέντζιου Έφη

Λέντζιου Ελένη

Λούτα Γιορένα

Σαργέντη Σοφία

Σεφερλή Γιάννα 

ΆΝΟΔΟΣ – Πρότυπο Φροντιστηριακό Κέντρο

Ηλιάνα Λάνη – Οικονομολόγος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ – ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Σήμερα οι μαθητές του 5ου επιστημονικού πεδίου διαγωνίστηκαν στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Τα θέματα ήταν

διατυπωμένα με σαφήνεια και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές

μπορούσαν να επιτύχουν υψηλές βαθμολογίες. Πιο συγκεκριμένα:

Θέμα Α: Τα ζητούμενα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης, δεν είχαν

όμως μεγάλο βαθμό δυσκολίας για μαθητές που είχαν μελετήσει

ικανοποιητικά τη θεωρία του σχολικού βιβλίου.

Θέμα Β: Αναμενόμενο θέμα, η ανεργία, από το κομμάτι της νέας ύλης

που εντάχθηκε φέτος.

Θέμα Γ: Συνηθισμένη άσκηση πρώτου κεφαλαίου, με πίνακες και

συμπλήρωση κενών. Το τελευταίο ερώτημα ήθελε προσοχή αφού οι

μαθητές έπρεπε να συνδυάσουν γνώσεις από το πρώτο και το ένατο

κεφάλαιο.

Θέμα Δ: Χαρακτηρίζεται βατό, με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές

καταλάβαιναν τη μορφή της συνάρτησης προφοράς που ζητείται. Η

συγκεκριμένη μορφή δεν αναφέρεται στο σχολικό εγχειρίδιο. Ιδιαίτερη προσοχή ήθελαν τα ερωτήματα Δ3 και Δ4.

Είμαστε ευχαριστημένοι από την προσπάθεια των μαθητών μας. Τους ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και καλά αποτελέσματα!

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. ΘΕΜΕΛΙΟ

ΔΕΜΕΚΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΑΟΘ)

Τα φετινά θέματα στο μάθημα της Οικονομίας (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν κρύβουν παγίδες. Απαιτούσαν πολύ καλή και σε βάθος γνώση της εξεταστέας ύλης. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής που είχε ασχοληθεί σοβαρά με το μάθημα όλη την χρονιά ήταν σε θέση να ανταποκριθεί.

Καλά αποτελέσματα σε όλους !

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. ΘΕΜΕΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΟ ΦΥΣΙΚΗ

Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν  οι υποψήφιοι στο μάθημα της Φυσικής Προσανατολισμού ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια, δε δημιουργούν προβληματισμό στους υπολογισμούς και καλύπτουν μεγάλο εύρος της ύλης με πολλά υποερωτήματα.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν προετοιμαστεί σωστά και μεθοδικά δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες.

Ευχόμαστε σε όλους τους υποψηφίους καλά αποτελέσματα!

Η ομάδα Φυσικών του Φροντιστηρίου ΘΕΜΕΛΙΟ.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. ΘΕΜΕΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα θέματα του  διαγωνίσματος της ιστορίας προσανατολισμού χαρακτηρίζονται ως απλά, απολύτως κατανοητά και διαχειρίσιμα με άνεση εντός του προβλεπόμενου τριώρου. Θέμα ανάπτυξης όπως το Γ1 που αφορούσε τη Μικρασιατική καταστροφή και τους πρόσφυγες δεν θα μπορούσε να λείπει ειδικά από τη φετινή εξέταση ενώ παράλληλα και το θέμα Δ1 που αφορούσε το κρητικό ζήτημα θα πρέπει να ικανοποίησε πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών και για τον λόγο ότι περιείχε ιστορικό παράθεμα από το σχολικό εγχειρίδιο, κάτι που δεν είναι σύνηθες.

Η Ομάδα Φιλολόγων του Φροντιστηρίου ΘΕΜΕΛΙΟ.

Στην Αμαλιάδα…

Δηλώσεις φροντιστηρίων

Βασιλική Τράπαλη

Med Φυσικών Επιστημών-Υποψήφια Διδάκτωρ Π.Α.Δ.Α.

Φ.Μ.Ε. «Επίκεντρο»

«Στα σημερινά θέματα Φυσικής, μόνο οι μαθητές που στα 3 τελευταία χρόνια του Λυκείου εμβάθυναν και διάβασαν μεθοδικά το μάθημα της Φυσικής, θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν υψηλές βαθμολογίες. Με τα σημερινά θέματα επιβραβεύεται η ψυχραιμία, το καθάριο μυαλό και η συστηματική προετοιμασία. Συγκεκριμένα, τα θέματα καλύπτουν όλη την ύλη, χαρακτηρίζονται από επιστημονική αρτιότητα και κλιμακούμενη διαβάθμιση, αλλά και από «ξεχειλωμένες» εκφωνήσεις, ιδιαίτερα κατά την περιγραφή του Δ θέματος, που οδηγούν σε σύγχυση τους μαθητές κατά την ανάγνωσή τους.  Το θέμα Α περιέχει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και ερωτήσεις Σωστού-Λάθους, που εξετάζουν καθαρά θεωρία. Το θέμα Β αφορά 3 θέματα θεωρίας κρίσεως, με έξυπνες εκφωνήσεις, από τα κεφάλαια των ταλαντώσεων, ρευστών και κρούσεων. Το θέμα Γ, εξετάζει το κεφάλαιο του Ηλεκτρομαγνητισμού, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα γνώσεων από τη Φυσική Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου, η οποία δεν αποτελεί εξεταζόμενο μάθημα, με αποτέλεσμα να παραμελείται από τους μαθητές.

Στο θέμα Δ, εξετάζεται το κεφάλαιο του στερεού, με μια τραγικά μεγάλη και περίπλοκη εκφώνηση-παράθεση δεδομένων, η οποία θα οδηγήσει σε λάθη, όχι λόγω έλλειψης γνώσης Φυσικής, αλλά λόγω της έκτασης της εκφώνησης. Σε γενικές γραμμές, εξετάζεται όλη η ύλη με θέματα που μπορούν να λυθούν από μαθητές που προετοιμάστηκαν σωστά, εμπέδωσαν γενικές αρχές της Φυσικής και διαθέτουν ιδιαίτερη άνεση στις  πράξεις και στη διαχείριση του χρόνου! Ελπίζουμε και ευχόμαστε τα καλύτερα!»

Νεκτάριος Αποστολόπουλος

MSc Φυσικοχημείας

Φ.Μ.Ε. Φυσικών Επιστημών

«Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της Φυσικής προσανατολισμού:  Ήταν απόλυτα σαφή και επιστημονικά διατυπωμένα. Χαρακτηρίζονταν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας και κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης. Ειδικά το θέμα Α αναφερόταν στη κατανόηση της θεωρίας του σχολικού βιβλίου. Το θέμα Β απαιτούσε κριτική ικανότητα και μια σχετική ευχέρεια στις μαθηματικές πράξεις. Το θέμα Γ ήταν κλασσικό που αναφερόταν στον ηλεκτρομαγνητισμό με σαφή διατυπωμένα ερωτήματα ενώ τέλος το στερεό είχε τη τιμητική του στο θέμα Δ όπου απαιτούσε πολύ καλό γνωστικό υπόβαθρο του αντικειμένου. Τα θέματα δεν ξάφνιασαν θεωρώ τους υποψηφίους αν και ήσαν αρκετά χρονοβόρα. Εύχομαι καλά αποτελέσματα σε όλους τους υποψηφίους».

Βασιλική Τράπαλη

Med Φυσικών Επιστημών-Υποψήφια Διδάκτωρ Π.Α.Δ.Α.

Φ.Μ.Ε. «Επίκεντρο»

«Τα φετινά θέματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας χαρακτηρίστηκαν ως μέτριας έως ελάχιστης δυσκολίας, καθώς ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να συγκεντρώσει πολύ υψηλή βαθμολογία.

Αναλυτικά, το πρώτο θέμα κάλυπτε το φάσμα  των κεφαλαίων 1,2,3,4,7,10 χωρίς αυξημένη δυσκολία, συγκεκριμένα το ερώτημα Α2 απευθυνόταν σε όσους είχαν κατανοήσει το κεφάλαιο της ζήτησης. Το δεύτερο θέμα ήταν προφανώς αναμενόμενο καθώς κάλυπτε τη θεωρία του κεφαλαίου εννέα, χωρίς προβλήματα. Το τρίτο θέμα ήταν από τις εύκολες μορφές ασκήσεων του κεφαλαίου ένα με ένα συνδυασμό θεωρίας από κεφάλαιο εννέα και τέλος το θέμα τέταρτο ήταν συνδυασμός κεφαλαίων 2,4,5 με αναμενόμενη P κατώτατη, πλεόνασμα και ισορροπία καμπυλών οι οποίες δεν ήταν στη συνήθη μορφή τους. Καλά αποτελέσματα σε όλους τους μαθητές!».

Ευγενία Γεωργοπούλου

Καθηγήτρια Αρχών Οικονομικής Θεωρίας

Υπεύθυνη Μαθημάτων Οικονομίας

Φ.Μ.Ε. «Πυθαγόρας»

Φ.Μ.Ε. «Εξέλιξη»

«Τα φετινά θέματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απαιτητικά, αφού κάλυπταν όλα τα κεφάλαια της ύλης και απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή. Το θέμα Α (Σ-Λ και πολλαπλής επιλογής) απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή και συγκέντρωση από τους μαθητές. Το θέμα Β (θεωρίας) αφορούσε αυτούσια κομμάτια θεωρίας του βιβλίου και προέρχονταν από τα νέα κεφάλαια της ύλης. Το θέμα Γ (άσκηση) δεν δυσκόλεψε τους μαθητές, εκτός από τα ερωτήματα Γ4 και Γ5 που ήταν συνδυαστικά. Τέλος, το θέμα Δ (άσκηση) απαιτούσε ιδιαίτερη διαχείριση στην εξαγωγή των συναρτήσεων ζήτησης και προσφοράς. Σας ευχόμαστε καλά αποτελέσματα και καλό καλοκαίρι σε όλους».

Βασίλης Βασιλακόπουλος

Φυσικός

Φ.Μ.Ε. «Πυθαγόρας»

«Για το μάθημα Φυσικής Προσανατολισμού της 10ης Ιουνίου εκτιμούμαι πως τα θέματα ήταν σαφή και πολύ καλά διατυπωμένα, ο χρόνος των 3 ωρών επαρκούσε για την επίλυση τους, χωρίς να μπορούν να χαρακτηρισθούν δύσκολα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και τα ερωτήματα Δ2 και Δ5 απαιτούσαν γνωστική επάρκεια. Από το Φροντιστήριο Πυθαγόρας ευχόμαστε καλά αποτελέσματα».

Αθηνά Αλμπάνη

Φιλόλογος

Φ.Μ.Ε. «Πυθαγόρας»

«Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, οι υποψήφιοι του Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, εξετάστηκαν στην Ιστορία. Τα θέματα των εξετάσεων θεωρούνται αναμενόμενα και πιο εύκολα σε σύγκριση με αυτά των προηγουμένων ετών. Το πρώτο θέμα με τους ορισμούς ήταν απόλυτα κατανοητό ενώ τα σωστό-λάθος ήταν σαφή και κατανοητά, όλα από το πρώτο κεφάλαιο της Οικονομίας. Το Β1 ήταν αναμενόμενο, όπως και το Β2 καθώς η ΕΑΠ πέρυσι ήταν εκτός ύλης. Το Γ1 αφορούσε ένα θέμα-τιμή για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής, κατανοητό και αναμενόμενο. Μόνο το θέμα Δ1, που αφορούσε το Κρητικό Ζήτημα, θα μπορούσε να θεωρηθεί κάπως συνθετότερο, αφού μάλιστα ένα από τα παραθέματα, πρωτογενής πηγή του 1905, ήταν σε καθαρεύουσα. Ωστόσο η συγκεκριμένη πηγή περιλαμβάνεται στο σχολικό βιβλίο, συνεπώς ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος θα την είχε προετοιμάσει για τις εξετάσεις. Από τo φροντιστήριo ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ευχόμαστε καλά αποτελέσματα σε όλους τους υποψηφίους».

Βασιλική Δαλαμάρα

Φιλόλογος

Φ.Μ.Ε. «Επίκεντρο»

«Τα θέματα στο μάθημα της Ιστορίας ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και χαρακτηρίζονται μάλλον εύκολα σε σύγκριση με τα θέματα των προηγούμενων ετών. Στις ερωτήσεις κλειστού τύπου οι ζητούμενοι ορισμοί και οι ερωτήσεις σωστού λάθους είναι ακριβείς. Οι ερωτήσεις ανάπτυξης έχουν ζητηθεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Το μόνο θέμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί κάπως πιο σύνθετο ήταν το Δ1, αφού μία από τις πηγές ήταν στη καθαρεύουσα. Ωστόσο, η πηγή αυτή συμπεριλαμβανόταν στο σχολικό βιβλίο, συνεπώς ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος θα την είχε προετοιμάσει για τις εξετάσεις».

Όλη η επικαιρότητα