WEB tv Ηλεία

Πανελλαδικές 2022: Βατά χθες τα μαθηματικά

Όπως δήλωσαν μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ που χθες έδωσαν το μάθημα των μαθηματικών, τα θέματα που έπεσαν ήταν αρκετά βατά τα οποία μπορούσε εύκολα να λύσει ένας καλά διαβασμένος και προετοιμασμένος μαθητής
Ακούστε το άρθρο

Εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ήταν για τους περισσότερους μαθητές οι ασκήσεις των μαθηματικών που χρειάστηκε να λύσουν, κατά την διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων που συνεχίστηκαν χθες το πρωί στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου.

Όπως δήλωσαν μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ που χθες έδωσαν το μάθημα των μαθηματικών, τα θέματα που έπεσαν ήταν αρκετά βατά τα οποία μπορούσε εύκολα να λύσει ένας καλά διαβασμένος και προετοιμασμένος μαθητής ενώ η ίδια εικόνα διαμορφώνεται και από τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, οι καθηγητές των οποίων, χαρακτήρισαν τα φετινά θέματα «ανταποκρίσιμα» από τους μαθητές που είχαν δουλέψει όλη την χρονιά και είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα. Αν και η φετινή ύλη στο μάθημα των μαθηματικών ήταν αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι, οι μαθητές θεωρούν ότι τα θέματα ήταν πιο εύκολα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ευγενία Δημήτρουλα, απόφοιτη 2ου ΕΠΑΛ

«Μπορώ να πω ότι τα θέματα των μαθηματικών ήταν αρκετά βατά, σίγουρα ένας καλά διαβασμένος μαθητής μπορούσε να πετύχει μέχρι και το είκοσι. Θεωρώ ότι με τα συγκεκριμένα θέματα όλοι οι μαθητές βοηθήθηκαν

στις Πανελλαδικές. Εγώ είναι η δεύτερη χρονιά που δίνω Πανελλαδικές σίγουρα τα θέματα μου φάνηκαν πιο εύκολα από ότι πέρυσι παρόλο που η ύλη φέτος ήταν αυξημένη. Θεωρώ ότι τα έχω πάει καλύτερα από πέρυσι».

Σύλβια Μπέιντο, μαθήτρια 2ου ΕΠΑΛ

«Θεωρώ πως τα θέματα ήταν αρκετά εύκολα, όποιος είχε διαβάσει και είχε κάνει καλή προ- ετοιμασία όλο τον χρόνο έγραφε. Νομίζω έγραψα καλά, οπότε περιμένω τα αποτελέσματα και θα δούμε τι θα γίνει».

Ραφαέλα Τόκα, μαθήτρια 2ου ΕΠΑΛ

«Τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα αλλά είχαν κι έναν βαθμό δυσκολίας. Πιστεύω ότι πήγα καλά και περιμένω τα αποτελέσματα».

Κωνσταντίνος Φωτακόπουλος, μαθητής 2ου ΕΠΑΛ

«Υπήρχαν και εύκολα θέματα και δύσκολα θέματα, υπό-ερωτήματα βασικά και όχι ολόκληρα θέματα. Υπό-ερωτήματα που έτρωγαν μια ώρα άνετα, ήταν και θέμα πονηριάς, λογικής, σκέψης. Από ότι είδα και γύρω μου τα παιδιά έφευγαν σχετικά νωρίς άρα πιστεύω πως δεν θα είχαν μεγάλη επιτυχία στα θέματα τα σημερινά ωστόσο πιστεύουμε στο καλύτερο και βασιζόμαστε σε αυτό που έχουμε γράψει».

Φροντιστήριο Μ.Ε. «Θεμέλιο», Αντώνης Πυριόχος Μαθηματικός

«Τα θέματα των Μαθηματικών (Άλγεβρας) στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ δεν παρουσιάζουν κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες και ένας σωστά προετοιμασμένος μαθητής θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Το θέμα Α εξετάζει τη θεωρία, ενώ τα θέματα Β και Γ βασικές έννοιες των δύο κεφαλαίων και θεωρούνται βατά για την πλειοψηφία των μαθητών. Το θέμα Δ ήταν συν-

δυαστικό με κλιμακούμενης δυσκολίας ερωτήματα. Γενικότερα, τα θέματα μπορούν να κριθούν ως πιο εύκολα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και σίγουρα οι υποψήφιοι που έχουν μελετήσει μεθοδικά όλη τη χρονιά μπορεί να πετύχουν υψηλή βαθμολογία. Ευχόμαστε καλή συνέχεια σε όλους τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με τα μαθήματα ειδικότητας!»

Φροντιστήριο Μ.Ε. «Mathisis»

«Οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών λυκείων που εξετάστηκαν στο μάθημα των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν θέματα τα οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε βατά. Δεν έκρυβαν δύσκολα ερωτήματα ή παγίδες.

Αναλυτικά:

Το 1ο θέμα ήταν θεωρία χωρίς δυσκολίες. Το 2ο θέμα ήταν από το δεύτερο κεφάλαιο που αφορά την στατιστική. Τα ερωτήματα χαρακτηρίζονται εύκολα αφού εξέταζαν βασικές έννοιες και απαιτούσαν απλή εφαρμογή τύπων. Το 3ο θέμα ήταν από το πρώτο κεφάλαιο του διαφορικού λογισμού. Τα ερωτήματα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης του συγκεκριμένου κεφαλαίου χωρίς όμως ιδιαίτερη δυσκολία, ελέγχοντας βασικές γνώσεις. Το 4ο θέμα ήταν συνδυαστικό. Τα ερωτήματα Δ1, Δ2 ήταν επίσης εύκολα ελέγχοντας βασικές γνώσεις του πρώτου κεφαλαίου. Τα ερωτήματα Δ3 και Δ4 ήταν από την στατιστική και αφορούσαν την κανονική κατανομή και την εφαρμογή 3 σελ. 99 αντίστοιχα.

Ήταν όμως απλά και από τα πλέον αναμενόμενα. Συμπερασματικά, τα θέματα ήταν αναμενόμενα, πιο εύκολα από τα αντίστοιχα περσινά. Θεωρώ ότι λόγω της μειωμένης δυσκολίας, θα σημειωθούν υψηλές βαθμολογίες».

Φροντιστήρια Μ.Ε. «Ορόσημο-Θαλής»

Τα θέματα της φετινής χρονιάς είχαν ίδια δομή σε σχέση με την προηγούμενη χωρίς εκπλήξεις για τους μαθητές. Επιπλέον εξέταζαν ύλη η οποία επανήλθε μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω κορωνοϊού. Το θέμα Α είχε θεωρία και άσκηση σωστού – λάθους χωρίς εκπλήξεις. Το θέμα Β εξέταζε βασικές έννοιες στατιστικής με ξεκάθαρες ερωτήσεις. Το Β3 είχε λεπτομέρεια στους υπολογισμούς. Το θέμα Γ εξέταζε σε αναμενόμενη ύλη του διαφορικού λογισμού. Η Συνάρτηση ήταν πολυωνυμική, δηλαδή είχε εύκολη αντιμετώπιση. Το θέμα Δ ήταν συν-

δυαστικό σχετικά αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με τα προηγούμενα θέματα το οποίο εξέταζε την ύλη που επανήλθε την φετινή χρονιά.
Γενική εντύπωση:

Τα θέματα ήταν βατά για την πλειοψηφία των μαθητών με λεπτομέρεια στις πράξεις σε συγκεκριμένα σημεία του διαγωνίσματος. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα στην αντιμετώπισή τους εφόσον έχουν προσέξει τις λεπτομέρειες της ύλης καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».

Η ομάδα μαθηματικών των φροντιστηρίων ΟΡΟΣΗΜΟ- ΘΑΛΗΣ

Φροντιστήριο Μ.Ε. «Άλμα»

«Τα φετινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων του ΕΠΑΛ στα μαθηματικά, ήταν αυξημένης δυσκολίας
και συγκριτικάμεταπερσινάθέματα απευθύνονταν σε πιο καλά προετοιμασμένους μαθητές. Ωστόσο κάλυπταν όλο το εύρος της εξεταζόμενης ύλης και η αντιμετώπισή τους από τους υποψήφιους μαθητές απαιτούσε καλή κατανόηση της θεωρίας και εξοικείωση με τις αντίστοιχες ασκήσεις. Πιστεύουμε βεβαίως ότι ο μαθητής που είχε προετοιμαστεί σε όλες τις τάξεις του λυκείου θα μπορούσε να ανταποκριθεί και να πετύχει αρκετά καλή βαθμολογία».

Φροντιστήριο Μ.Ε. «Studio Μαθηματικών & Θετικών Επιστημών»

«Τα σημερινά θέματα στα Μαθηματικά των ΕΠΑΛ απευθύνονται σε μαθητές που θα πρέπει να είναι καλά
προετοιμασμένοι, να έχουν εμπεδώσει το σύνολο της διδακτέας ύλης και να έχουν αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία σε αντίστοιχα θέματα! Δεν υπήρχε καμία ασάφεια στις διατυπώσεις, η δυσκολία των θεμάτων συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά είναι κατά πολύ μικρότερη συνεπώς η πιθανότητα ένας μαθητής να αριστεύσει είναι πολύ μεγάλη! Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη για τη συνέχεια της προσπάθειάς τους!»

Φροντιστήριο Μ.Ε. «Κύβος»

«Θέματα που δεν θα προβληματίσουν τους καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Θέμα Α: Κλασικό θέμα θεωρίας χωρίς κάποιο σημείο με ιδιαιτερότητα.

Θέμα Β: Εύκολο θέμα από το 2ο κεφάλαιο της Στατιστικής που ελέγχει βασικές γνώσεις
εφαρμόζοντας γνωστούς τύπους. Ο μαθητής δε θα προβληματιστεί σε κανένα σημείο.

Θέμα Γ: Θέμα από το 1ο κεφάλαιο του Διαφορικού λογισμού με κλασικά ερωτήματα στο σύνολο, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του κεφαλαίου. Επίσης δεν προβληματίζει ιδιαίτερα κάποιο ερώτημα.

Θέμα Δ: Συνδυαστικό θέμα και από τα δυο κεφάλαια. Το Δ1 κρίνεται ήπιο, ιδιαίτερα το πρώτο σκέλος του που μπορεί να το απαντήσει και μαθητής της Α’ Λυκείου. Το Δ2 είναι συνδυαστικό χωρίς όμως να περιπλέκονται ιδιαίτερα μεταξύ τους οι έννοιες των δύο κεφαλαίων. Τα ερωτήματα Δ3 και Δ4 θα προ- βληματίσουν περισσότερο τους υποψηφίους αφού θα χρειαστούν περισσότερη σκέψη για την επίλυσή τους ξεφεύγοντας από τη λογική της απλής εφαρμογής ενός τύπου και θα βοηθήσουν στο να ξεχωρίσει το άριστα. Ευχόμαστε επιτυχία και καλή συνέχεια.

Όλη η επικαιρότητα