Των Χρ. Κανελλόπουλου – Αντ. Φώτη
Στη Νεοελληνική Γλώσσα, εξετάστηκαν χθες, πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, με το μη λογοτεχνικό κείμενο να αφορά «Τα οφέλη του εθελοντισμού» και το λογοτεχνικό κείμενο να είναι το ποίημα του Μπέρτολ Μπρεχτ «Καταφύγια για τη Νύχτα».
Το θέμα του διαγωνίσματος ήταν σίγουρα από τα αναμενόμενα και πολύ σχετικά με τους κοινωνικούς προβληματισμούς των νέων.
Ο εθελοντισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη αποτέλεσαν θέμα συζήτησης κατά την προετοιμασία των μαθητών μας.
Όσον αφορά τον βαθμό δυσκολίας του κριτηρίου, ένας μαθητής που έχει διαβάσει καλά την θεωρία και έχει κατανοήσει τα κείμενα δεν θα αντιμετώπισε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα.
Μαθήματα ζωής από τον Μπρεχτ
Τα ποιήματα του Μπρεχτ δείχνουν τη στάση ζωής που διατηρούσε ο ποιητής και δραματουργός.
Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ φέρεται να είπα στην τελετή απονομής του Βραβείου Λένιν, στη Μόσχα το 1955:
«Το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθα ήταν πως το μέλλον της ανθρωπότητας μπορεί να ειδωθεί μόνον “από τα κάτω”, από την σκοπιά των καταπιεσμένων κι εκμεταλλευόμενων. Μόνο όποιος αγωνίζεται μαζί τους, αγωνίζεται για την ανθρωπότητα».
Κάποτε, ο Μάριος Πλωρίτης για την ποίηση του Μπρεχτ, την οποία και είχε μεταφράσει στα ελληνικά:
«Η καθαυτό ποιητική γραφή στάθηκε η πρώτη και μόνιμη εκφραστική του Μπρεχτ, απ’ τα 13 του χρόνια ως το θάνατό του. Πάνω από χίλια ποιήματα, πολύστιχα και λιγόστιχα, έγραψε στα 45 τούτα χρόνια –πότε ακολουθώντας τις καθιερωμένες φόρμες, πότε παρωδώντας τις, πάντα καινοτομώντας στη γλώσσα και στην ουσία. Άλλοτε “εμπρεσσιονιστική” κι άλλοτε δραματικά ή επικά λυρική, άλλοτε “διδακτικά” κι άλλοτε σαρδωνικά κοινωνικοπολιτική, η ποίησή του δεν είναι μόνο μια αντίδραση στον ύστερο γερμανικό κλασσικορομαντισμό. Είναι, πάνω και πρώτα απ’ όλα, ποίηση που φωτίζει τη ζωή και διαφωτίζει τους ανθρώπους, για να την κάνουν βιώσιμη».
Μάλιστα, ο Μπρεχτ αφιερώθηκε περισσότερο στην ποίηση μετά την επιστροφή του στη Γερμανία το 1949, όταν και ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία των έργων του. Στα εκατοντάδες ποιήματα που έγραψε, αντανακλά τη στροφή του προς τη μαρξιστική-λενινιστική φιλοσοφία, ενώ έγραψε και δεκάδες ποιήματα για παιδιά.
Στη «μάχη» των Πανελλαδικών σήμερα τα ΓΕΛ
Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού.
Ανδρέας Ζέρβας: «Όλα κύλισαν ομαλά»
«Όλα κύλησαν ομαλά και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα την πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων» τόνισε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ανδρέας Ζέρβας, που χαρακτηριστικά επισήμανε.
«Σήμερα ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές εξετάσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια και το μάθημα το οποίο εξετάστηκε ήταν τα Νέα Ελληνικά. Η διεξαγωγή της εξέτασης προχώρησε απρόσκοπτα, στις 8:32 είχαν δοθεί τα θέματα και ο χρόνος περαίωσης των εξετάσεων ήταν περίπου στις 12:00. Όλα κύλισαν ομαλά, ήταν φυσικό να υπάρχουν κάποιες απουσίες, κάτι το οποίο είναι φαινόμενο αναπόφευκτο και συνηθισμένο κάθε χρόνο. Η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών ήταν στη θέση τους και εξετάστηκαν κανονικά. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας εξετάζονται 264 μαθητές γραπτώς και 15 θα εξεταστούν στο εξεταστικό κέντρο της Πάτρας για τους φυσικώς αδύνατους προφορικά. Ο συνολικός αριθμός δηλαδή είναι 279 μαθητές».
Αθανάσιος Βέρρας: «Όλα εξελίχθησαν χωρίς προβλήματα»
Για την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων στα Επαγγελματικά Λύκεια ο διευθυντής του 2ο ΕΠΑΛ Πύργου Αθανάσιος Βέρρας τόνισε χαρακτηριστικά.
«Είναι η πρώτη μέρα έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Στο σχολείο μας εξετάζονται οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου, του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου και του ΕΠΑΛ Κρεστένων, συνολικά 141 μαθητές που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, χωρίς κανένα πρόβλημα».
Τι δήλωσαν οι μαθητές στον Πύργο
Θανάσης Ρουμελιώτης
«Πιστεύω ότι σαν πρώτη μέρα ήταν εύκολα τα θέματα και για όποιον είχε διαβάσει καλά, πιστεύω ότι δεν θα είχε κάποιο πρόβλημα να γράψει καλά. Τα θέματα ήταν εύκολα, δεν πιστεύω ότι υπήρχε κανένα άγχος στα παιδιά, ήταν πολύ καλό το κλίμα και πολύ καλοί και οι καθηγητές και μπορώ να πω πως ήμουν αρκετά καλά προετοιμασμένος ψυχολογικά».
Χαράλαμπος Τσιλιβίτας
«Τα θέματα ήταν εύκολα για πρώτη μέρα, υπήρχε λίγο άγχος, αλλά δεν θα έλεγα ότι ήταν υπερβολικό. Τα θέματα που έπεσαν δεν μπορώ να πω ότι τα περίμενα, αλλά πιστεύω ότι έγραψα καλά. Γενικά δεν υπήρχε κανένα μεγάλο πρόβλημα στο να γράψουν καλά όλα τα παιδιά που έδωσαν σήμερα πανελλαδικές».
Μαρία Πολυδώρου
«Τα πράγματα κύλησαν ήρεμα, δεν μπορώ να πω ότι είχα άγχος, περισσότερο για την εμπειρία ήρθα. Εθελοντισμός ήταν το θέμα και πιστεύω ότι ήταν εύκολο, αν δεν έχεις άγχος πιστεύω ότι θα τα πας μία χαρά. Βοήθησε και το ότι ήρθα κάπως χαλαρά και δεν είχα ιδιαίτερο άγχος στην εξέταση».
Βιβή Σμαρνάκη
«Ήταν λίγο αγχωτικό στην αρχή, τα θέματα βέβαια ήταν πολύ εύκολα, τα είχαμε διδαχτεί και μάλιστα από το γυμνάσιο. Δεν μας δυσκόλεψαν κάπου, πέρα από το αρχικό άγχος, μετά μόλις είδαμε τα θέματα ηρεμήσαμε όλοι».
Διονύσης Ξένος
«Δεν μπορώ να πω ότι τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα, ήταν απλά και κατανοητά και εγώ προσωπικά περίμενα να είναι πιο δύσκολα. Το θέμα που έπεσε ήταν για τον εθελοντισμό, γενικά ήμουν καλά προετοιμασμένος για αυτή τη μέρα και ήξερα φυσικά ότι τα θέματα θα είναι απαιτητικά, και λόγω άγχους περισσότερο».
Γιάννης Γεωργακόπουλος
«Καλά ήταν, εύκολα πιστεύω τα θέματα, είχαμε προετοιμαστεί για αυτά στο φροντιστήριο και θα μπορούσαν να αποδώσουν ακόμα και μέτρια διαβασμένοι μαθητές. Νομίζω ότι γενικότερα τα παιδιά δεν δυσκολεύτηκαν. Το θέμα ήταν για τον εθελοντισμό και κανένα παιδί δεν είχε παράπονο για τα θέματα που έπεσαν».
Χρήστος Παναγόπουλος
«Έπεσε ο εθελοντισμός με εύκολες και κατανοητές ερωτήσεις. Ήμουν προετοιμασμένος καλά, πάντα υπάρχει άγχος αλλά όλα καλά τελικά. Ήταν εύκολα γενικά τα θέματα».
Τι δήλωσαν οι μαθητές στην Αμαλιάδα
Μαριλένα Αντωνοπούλου-2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, Τομέας Υγείας
«Θεωρώ πως ο εθελοντισμός ήταν ένα από τα πιθανά θέματα και ήταν κάτι που είχαμε σκεφτεί όλοι. Τα κείμενα ήταν εύκολα στην κατανόηση, οι ερωτήσεις ήταν σαφής και συγκεκριμένες και θεωρώ πως ένα παιδί που είχε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, μπορεί να γράψει έναν ικανοποιητικό και πολύ καλό βαθμό. Εκτιμώ πως έχω κάνει μία καλή αρχή στο Μαραθώνιο αυτό και ακολουθούν τα μαθηματικά το Σάββατο».
Αθανασία-Αναστασία Μουτάφη-2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, Τομέας Υγείας
«Τα θέματα σήμερα ήταν αρκετά βατά και σίγουρα αποτέλεσαν χρυσή ευκαιρία για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Υπήρχαν κάποιες παγίδες. Προσωπικά δε συνάντησα δυσκολίες κέρδισα καθετί που μου ζητήθηκε. Προετοιμαζόμαστε ήδη για το επόμενο μάθημα που είναι τα μαθηματικά. Στόχος μου είναι να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αναλόγως θα επιλέξω και τις σχολές που με ενδιαφέρουν».
Χρήστος Μαγκαφάς-2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, Τομέας Οικονομίας
«Θεωρώ πως τα θέματα σήμερα ήταν εύκολα, ιδιαίτερα στο λογοτεχνικό κείμενο. Η μόνη δυσκολία ήταν στο ποίημα όπου υπήρχε μία δυσνόητη για μένα ερώτηση, όμως θεωρώ πως ξεπέρασα και αυτό το εμπόδιο. Πιστεύω έχει γίνει μία καλή αρχή και πλέον κοιτάω το επόμενο μάθημα που είναι τα μαθηματικά».
Κασσάνδρα Μπάχα-2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, Τομέας Διοίκησης-Οικονομίας
«Τα θέματα ήταν εύκολα και βατά για κάποιον διαβασμένο μαθητή και ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να αναπτύξει ο καθένας μιας και είναι κάτι που έχει διδαχθεί αρκετές φορές σε σχολικά βιβλία, αλλά και μέσα από βιώματα. Δύσκολο στα θέματα θεωρώ πως ήταν το γεγονός πως έπεσε ποίημα και στην αρχή ήταν κάπως δυσνόητο το ζητούμενο. Το ξεκίνημα θεωρώ πως ήταν αρκετά καλό, ωστόσο θα φανεί από το αποτέλεσμα. Πλέον εστιάζουμε στο επόμενο μάθημα που είναι τα μαθηματικά».
Θεόδωρος Σταυρόπουλος-2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, Τομέας Οικονομικών
«Τα θέματα στο μη λογοτεχνικό κείμενο ήταν αρκετά εύκολα. Το κεντρικό θέμα ήταν ο εθελοντισμός και υπήρχε ποικιλία και σκέψεις για να γραφτούν. Στο λογοτεχνικό κείμενο, το ποίημα ήταν λίγο δυσνόητο αλλά μόνο η πρώτη δραστηριότητα μου φάνηκε λίγο δύσκολη. Σα συνολικό όμως θέμα δεν ήταν τόσο δύσκολο. Στο μόνο που πιστεύω ότι έχω χάσει είναι η πρώτη δραστηριότητα του ποιήματος. Θεωρώ πως σε γενικές γραμμές τα έχω πάει καλά. Πλέον στρέφω την προσοχή μου στα μαθηματικά».
Αθανασία Σιδέρη-2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, Τομέας Υγείας
Το θέμα θα το χαρακτήριζα και εύκολο και δύσκολο. Είχε να κάνει με τον εθελοντισμό και όποιος είχε διαβάσει πολύ καλά, μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ερωτήσεις. Χρειάστηκε ιδιαίτερη προσοχή στη διατύπωση των θεμάτων. Ιδιαίτερη δυσκολία αντιμετώπισα στο μη λογοτεχνικό κείμενο και συγκεκριμένα στην περίληψη, διότι ήθελε προσοχή στη διατύπωση και σε αυτό που ζητούσε. Επόμενο μάθημα τα μαθηματικά για τα οποία ήδη προετοιμάζομαι. Ήταν ένα καλό ξεκίνημα για μένα και ψυχολογικά θεωρώ πως και στα υπόλοιπα μαθήματα θα πάω το ίδιο καλά, έχοντας προετοιμαστεί όλη τη χρονιά για αυτή τη στιγμή. Είναι η δεύτερη φορά που δίνω και η προετοιμασία μου ήταν διπλή.
Ο σχολιασμός των φροντιστηρίων
Φροντιστήριο Άνοδος
ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΑΛ 2023
Σήμερα οι μαθητές των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Οι μαθητές κλήθηκαν να αναλύσουν ένα απόσπασμα για τα οφέλη του εθελοντισμού κι ένα ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο «Καταφύγια για τη νύχτα».
Ειδικότερα, οι δραστηριότητες στο μη λογοτεχνικό κείμενο δεν παρουσιάζουν καμία δυσκολία και ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των μαθητών. Το θέμα της Έκθεσης ζητούσε μορφές των εθελοντικών δράσεων αλλά και τρόπους με τους οποίους το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στην καλλιέργεια της εθελοντικής συνείδησης.
Οι δραστηριότητες στο λογοτεχνικό κείμενο ήταν σαφείς και οι μαθητές ήταν καλά προετοιμασμένοι. Το ερώτημα Β1 ζητούσε τρία θέματα κοινωνικής φύσεως που πραγματεύεται το ποίημα, το θέμα Β2α τρία σχήματα λόγου και το Β2β τη λειτουργία των ρηματικών προσώπων.
Δυσκολίες ίσως προέκυψαν στο Β3 ερώτημα όπου οι μαθητές καλούνταν να αναπτύξουν την άποψή τους σχετικά με την αισιόδοξη ή απαισιόδοξη άποψη του ποιητή.
Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του διαγωνίσματος .
Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές καλά αποτελέσματα!
Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΟΔΟΣ:
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΡΤΣΗ ΖΩΗ
ΛΕΝΤΖΙΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΛΟΥΤΑ ΓΙΟΡΕΝΑ
ΣΑΡΓΕΝΤΗ ΣΟΦΙΑ
ΣΕΦΕΡΛΗ ΓΙΑΝΝΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΒΟΛΛΑΡΗΣ»
Αυλαία σήμερα (χθες) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 και οι μαθητές της Γ’ τάξης των ΕΠΑ.Λ. κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα θέμα κοινωνικού ενδιαφέροντος και προβληματισμού και συγκεκριμένα την αξία του εθελοντισμού και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Το διαγώνισμα αποτελείται από δύο κείμενα, ένα μη λογοτεχνικό και ένα λογοτεχνικό. Και τα δύο κείμενα γίνονται εύκολα κατανοητά από τους υποψηφίους. Τα ερωτήματα είναι σε όλα τα ζητούμενα διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν προκαλούν έκπληξη στους προετοιμασμένους υποψηφίους.
Οι ασκήσεις του μη λογοτεχνικού κειμένου ήταν βατές και ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να ανταποκριθεί με ευκολία, ενώ το ζητούμενο της παραγωγής λόγου (έκθεση) ήταν απαιτητικό.
Οι ασκήσεις του λογοτεχνικού κειμένου, ήταν αντίστοιχες της θεωρίας του μαθήματος και χρειαζόταν την τεκμηρίωση των μαθητών.
Όσον αφορά τον βαθμό δυσκολίας του κριτηρίου, ένας μαθητής που έχει διαβάσει καλά την θεωρία και έχει κατανοήσει τα κείμενα δεν θα αντιμετώπισε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα.
Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΒΟΛΛΑΡΗΣ»
Κατερίνα Παναγοπούλου – Φιλόλογος Φροντιστηρίου Ορόσημο – Θαλής
Σχόλιο για πανελλήνιες στο μάθημα των ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑΛ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Πρεμιέρα σήμερα, Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023 , για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) με το μάθημα των Νέων Ελληνικών! Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν την θεματική ενότητα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Το θέμα της έκθεσης σχετιζόταν με τις μορφές του εθελοντισμού και τους τρόπους με τους οποίους το σχολείο μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια τους. Το θέμα ήταν αρκετά οικείο και βατό. Οι ερωτήσεις ήταν κατανοητές χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Στο λογοτεχνικό κείμενο δόθηκε ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο «Καταφύγια για τη νύχτα». Ιδιαίτερη προσοχή έπρεπε να επιδείξουν οι υποψήφιοι στην 3η δραστηριότητα του μη λογοτεχνικού κειμένου όπου καλούνταν να διατυπώσουν την άποψή τους σχετικά με το αν το ποιητικό υποκείμενο εκφράζει μια αισιόδοξη ή απαισιόδοξη στάση .
Οι καθηγητές του Φροντιστηρίου Ορόσημο – Θαλής εύχονται δύναμη και επιτυχία σε όλους τους μαθητές!
Γιώργος Αναστασόπουλος Φροντιστήριο Θεμέλιο
Σχόλιο για τα θέματα των Νέων Ελληνικών ΕΠΑΛ
Σήμερα άρχισαν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Τα κείμενα αναφοράς (μη λογοτεχνικό και λογοτεχνικό) πραγματεύονταν τον εθελοντισμό, ενώ τα θέματα αφορούσαν στην ερμηνευτική και τεχνική προσέγγιση των κειμένων και ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας. Απαιτούσαν στοχευμένες απαντήσεις και τεκμηρίωση. Οι μαθητές οι οποίοι είχαν προετοιμαστεί σωστά και με μεθοδικότητα ανταποκρίθηκαν χωρίς πρόβλημα.
Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στα υπόλοιπα μαθήματα και καλή αρχή στους υποψηφίους του Ενιαίου Λυκείου, οι οποίοι εξετάζονται αύριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας!!!
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΑΛΜΑ»
Σχολιασμός θεμάτων μαθήματος «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» ΕΠΑΛ
Σήμερα άνοιξε η αυλαία των Πανελλαδικών για τους μαθητές της Γ’ Τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων. Το μη λογοτεχνικό κείμενο αφορούσε στα οφέλη του εθελοντισμού ενώ το λογοτεχνικό (ένα ποίημα του Μπρεχτ) έθιγε κοινωνικά προβλήματα. Οι δραστηριότητες του μη λογοτεχνικού κειμένου δεν έκρυβαν παγίδες για τους μαθητές, ενώ το θέμα της έκθεσης που είχε τη μορφή άρθρου ζητούσε μορφές εθελοντικής δράσης και τρόπους καλλιέργειας του εθελοντικού πνεύματος στους νέους από το σχολείο. Στο λογοτεχνικό η 3η δραστηριότητα απαιτούσε την προσωπική άποψη σχετικά με ένα από τα προβλήματα που θίγονται στο ποίημα.
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΑΛΜΑ»
Γιαννόπουλος Νικόλαος-Φιλόλογος Φ.Μ.Ε. «Πυθαγόρας», Αμαλιάδα
«Τα θέματα των Νέων Ελληνικών που κλήθηκαν να επεξεργαστούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ κρίνονται σαφή, κατανοητά και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Οι ασκήσεις για το μη λογοτεχνικό κείμενο ήταν αναμενόμενες και οι μαθητές μπορούσαν να ανταποκριθούν χωρίς προβλήματα στην επίλυση των ζητουμένων. Το θέμα της έκθεσης αφορούσε την παρουσίαση μορφών εθελοντικής δράσης, αλλά και τουςτρόπους με τους οποίους το σχολείομπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια πνεύματοςεθελοντισμού στους νέους. Σχετικά με το λογοτεχνικό κείμενο οι μαθητές μπορούσαν να προσπελάσουν τα νοήματα του ποιήματος και να ανταποκριθούν επαρκώς στις δραστηριότητες. Η παραγωγή γραπτού λόγου για το λογοτεχνικό κείμενο έχρηζε της προσοχής των μαθητών για την επαρκή επιχειρηματολογία της προσωπικής τους τοποθέτησης στο ερώτημα. Το φροντιστήριο «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» εύχεται καλή συνέχεια και καλά αποτελέσματα σε όλους τους υποψηφίους που διαγωνίζονται για την ένταξη τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Κατερίνα Νικολοπούλου-Φιλόλογος Φ.Μ.Ε. «Εξέλιξη», Αμαλιάδα
«Τα φετινά θέματα πανελλαδικών εξετάσεων για τα Επαγγελματικά Λύκεια στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας κρίνονται βατά, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να κατανοήσουν την αξία και τις επιμέρους μορφές της εθελοντικής δράσης, ενώ παράλληλα ζητήθηκε να προτείνουν τρόπους εξοικείωσης των μαθητών με την εθελοντική προσφορά μέσω της παρεχόμενης σχολικής εκπαίδευσης. Οι ασκήσεις του μη λογοτεχνικού κειμένου ήταν αναμενόμενες και διατυπωμένες με σαφήνεια. Τέλος, στο λογοτεχνικό κείμενο εξετάστηκε ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ ως προς την σημασία της συλλογικής συνεισφοράς των πολιτών. Το φροντιστήριο «Εξέλιξη» εύχεται σε όλους τους υποψήφιους επιτυχία και καλή συνέχεια στην εξεταστική περίοδο!».