Ηλεία

Πανελλαδικές 2023: Στην τελική ευθεία οι Ηλείοι υποψήφιοι για την υλοποίηση των ονείρων τους

Οι Εξετάσεις θα διεξαχθούν 2-12 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 1-16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ
γραπτό πανελλαδικών
Ακούστε το άρθρο

Αδειάζει η κλεψύδρα για τη τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023 με τους φετινούς υποψηφίους να διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Ιδιαίτερες αλλαγές δεν αναμένονται για τις φετινές Πανελλαδικές, πέραν της αλλαγής του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση.

Το πρόγραμμα

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν 2-12 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 1-16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.
Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:
6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)
8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών και οι υπόλοιπες επτά σε μαθήματα ειδικότητας.

Αλλαγές στη βαθμολόγηση

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι. Επιπλέον, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Ειδικά μαθήματα

Με το πέρας των εξετάσεων Προσανατολισμού (ΓΕΛ) και Ειδικότητας (ΕΠΑΛ) θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από 17 έως και 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιου- νίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Μετά, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου). Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Αποτελέσματα και υποβολή Μηχανογραφικού

Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθη- μάτων), αναμένεται να ανακοινω- θούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργό- τερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχε- τικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός, βάση τον οποίο για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Η άποψη των εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων

Γιώργος Αναστασόπουλος Φιλόλογος Για το Φροντιστήριο Μ.Ε. «Θεμέλιο»

«Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων, οι οποίες φέτος αρχίζουν για τα ΕΠΑΛ την 1η Ιουνίου και το Γενικό Λύκειο την 2 Ιουνίου. Οι υποψήφιοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους το τελευταίο αυτό διάστημα υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους ώστε να είναι σωστά προετοιμασμένοι και να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις εξετάσεις τους.

Οφείλουμε, λοιπόν, να συμβουλεύσουμε τους υποψηφίους για αυτήν την τελευταία περίοδο να συνεχίσουν την προσπάθειά τους σε συνεργασία και με τους καθηγητές τους και με τη βοήθεια της οικογένειάς τους, να κάνουν σωστό προγραμματισμό του χρόνου τους για τη μελέτη τους και να έχουν ελεύθερο χρόνοόσο επιτρέπουν οι συνθήκες – για την ξεκούρασή τους και τη διαχείριση του φυσιολογικού άγχους που πιθανόν υπάρχει.

Να ευχηθούμε σε όλους τους υποψηφίους καλή συνέχεια στην προσπάθειά τους και καλή επι- τυχία»!

Γιάννης Κουτρουμάνος, φροντιστήριο «Άνοδος»

«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις πλησιάζουν και το άγχος στους μαθητές και στις μαθήτριες αυξάνεται. Εμείς σαν καθηγητές των μαθητών αυτές τις μέρες έχουμε να τους επισημάνουμε τα εξής:

1) Χρειάζεται οργάνωση στο διάβασμα και σωστή διαχείριση του χρόνου. Στεκόμαστε περισσότερο σε αυτά που μας προβλημάτισαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μας.
2) Έχουμε θετική σκέψη και σκεφτόμαστε ότι προσπαθήσαμε όλο το χρόνο και θα τα καταφέρουμε. Αυτό αυξάνει την αντοχή μας και τις δυνάμεις μας.
3) Αντιμετωπίζουμε τις εξετάσεις με ψυχραιμία χωρίς να πιστεύουμε ότι θα καθορίσουν την υπόλοιπη ζωή μας τα αποτελέσματά τους.
4) Τις ημέρες των εξετάσεων αποφεύγουμε το υπερβολικό διάβασμα, δεν μπορούμε σε μία μέρα να ξαναδιαβάσουμε όλα όσα κάναμε σε ένα χρόνο.
Σαν φροντιστήριο Άνοδος όλοι οι καθηγητές και καθηγήτριές του, ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες καλή επιτυχία»

Σπύρος Βρύνας, Φροντιστήριο «ΑΛΜΑ»

«Το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς πλησιάζει με τις Πανελλαδικές εξετάσεις να αρχίζουν 1 και 2 Ιουνίου αντίστοιχα. Οι φετινοί υποψήφιοι έχουν προετοιμαστεί άρτια για να δώσουν την προσωπική τους μάχη εν όψει των εξετάσεων.

Η πολυετή εμπειρία μας στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μας έχει δείξει ότι, πριν τις εξετάσεις αλλά και κατά τη διάρκεια αυτών, οι μαθητές θα πρέπει να συνεχίσουν την τήρηση ενός καθημερινού προγράμματος που θα περιλαμβάνει αρκετές ώρες ύπνου, υγιεινή διατροφή (κρέας, φρούτα, χυμοί, λαχανικά κ.λ.π), μέτρια άσκηση και οργανωμένο διάβασμα. Παράλληλα, θα πρέπει να μειώσουν το άγχος τους στο ελάχιστο κάνοντας αισιόδοξες σκέψεις και γενικά οτιδήποτε ενισχύει την πνευματική τους διαύγεια και την φυσική τους κατάσταση.

Την ημέρα των εξετάσεων θα πρέπει να έχουν κοιμηθεί επαρκώς, να πάρουν ένα κατάλληλο πρωινό που θα τους δώσει ενέργεια και να προσέλθουν στο σχολείο με ηρεμία. Δεν θα πρέπει να αναλωθούν σε άσκοπες συζητήσεις της τελευταίας στιγμής με τους συμμαθητές τους (sos θέματα, λύση ασκήσεων κ.λ.π), γιατί μπορεί να χάσουν την αυτοσυγκέντρωσή τους και να αγχωθούν περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης να προσπαθήσουν πρώτα να απαντήσουν με σαφήνεια και ακρίβεια σε όσα περισσότερα ερωτήματα μπορούν και σε δεύτερο χρόνο σε όσα δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν.

Τέλος, θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι, δυναμικοί και αισιόδοξοι μέχρι το τελευταίο μάθημα, χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά από μία μεμονωμένη αστοχία.
Καλή αρχή και καλή επιτυχία σε όλους»!

Μάκης Κοπανιτσάνος (Χημικός), φροντιστήριο «ΘΑΛΗΣ»

«Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά, να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις δυσκολίεςκαι το άγχος που τέτοιες στιγμές επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους και να αποδώσουν το καλύτερο που μπορούν. Να προσέλθουν ήρεμοι σε αυτά τα «διαγωνίσματα» και με πίστη στις δυνάμεις τους. Να είναι ήρεμοι, γεμά- τοι αυτοπεποίθηση και νηφάλιοι.

Συμμεριζόμαστε, την αγωνία των οικογενειών που στηρίζουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια των
παιδιών τους και τους ευχόμαστε να οπλιστούν με δύναμη και υπομονή. Είμαστε δίπλα τους σε ό,τι μας χρειαστούν.

Τέλος, ευχόμαστε δύναμη και επιτυχία! Να μην σταματάτε να διεκδικείτε τα όνειρά σας και να επιμένετε στους στόχους σας, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της δοκιμασίας!

Τίποτα δεν τελειώνει με τις εξετάσεις αυτές. Ένα είναι σίγουρο, τα καλύτερα έρχονται…».

Δημήτριος Χρυσανθόπουλος, Μαθηματικός, Υπεύθυνος σπουδών Φροντιστηρίου «Mathisis»

«Καθώς το ακαδημαϊκό έτος πλησιάζει στο τέλος του, η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις έχει αρχίσει και η σκέψη μας συντροφεύει τους μαθητές που πρόκειται να διαγωνιστούν σε αυτές. Οι εξετάσεις αυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της μελλοντικής εκπαιδευτικής τους πορείας και των προοπτικών σταδιοδρομίας τους. Με αυστηρό ανταγωνισμό και υψηλό διακύβευμα, η ενδελεχής προετοιμασία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία.
Υιοθετώντας αποτελεσματικές τεχνικές μελέτης, κατανοώντας τη μορφή των εξετάσεων και θέτοντας ως προτεραιότητα την ευεξία τους, οι μαθητές μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Απευθυνόμενος σε όλα τα παιδιά που διαγωνίζονται θα ήθελα να τους θυμίσω τα εξής:
Οι Πανελλαδικές είναι ένα σημαντικό γεγονός αδιαμφισβήτητα, αλλά δεν είναι η ίδια η ζωή. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δε θα έχεις μία πετυχημένη ζωή ή δε θα κατακτήσεις, αργά η γρήγορα, τους στόχους και τα όνειρά σου.

Έχε θετική σκέψη, η διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια αυτής της απαιτητικής περιόδου. Η διατήρηση ενός ισορροπημένου τρό- που ζωής, η επαρκής ξεκούραση και η ενασχόληση με δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος μπορούν να ενισχύσουν τη συγκέντρωση και τη συνολική απόδοση.

Να θυμάστε πως η κάθε μια και ο κάθε ένας από σας έχει μια μοναδική πορεία, όπως μοναδικός είναι και ο ίδιος.

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας θα αποτελέσει και το εφαλτήριο για την επερχόμενη επιτυχία – όχι μόνο στις εξετάσεις, αλλά στη ζωή. Όλα θα πάνε καλά!

Οι καθηγητές του φροντιστηρίου «mathisis» ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά που θα περάσουν από αυτή την δοκιμασία».

Όλη η επικαιρότητα