Ηλεία

Πανελλαδικές εξετάσεις 2023-ΕΠΑΛ: Οι μαθητές εξετάστηκαν στο μάθημα της Άλγεβρας-Τι λένε οι μαθητές της Ηλείας

Συνεχίστηκαν χθες οι Πανελλαδικες στα ΕΠΑΛ. Δύσκολα και απαιτητικά χαρακτήρισαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ τα θέματα των πανελληνίων εξετάσεων στην άλγεβρα
Ακούστε το άρθρο

Τις ελπίδες τους στα μαθήματα της ειδικότητάς τους, εναποθέτουν οι μαθητές, του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου, ύστερα από την χθεσινή εξεταστική των Πανελλαδικών 2023.

Το μάθημα της Άλγεβρας (Μαθηματικά), όπως φάνηκε για τους υποψηφίους του ΕΠΑΛ, ήταν αρκετά δύσκολο με τους περισσότερους μαθητές, να αποχωρούν χθες νωρίτερα από το αναμενόμενο. «Όσοι είχαν διαβάσει έγραψαν καλύτερα, αλλά τα θέματα ήταν αρκετά δύσκολα», δήλωσαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ βγαίνοντας από τις αίθουσες εξέτασης. Πάντως, τα παιδιά, μετέφεραν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, αυτό της ελπίδας, καθώς όπως είπαν «δεν απελπιζόμαστε, γιατί έχουμε κι άλλα μαθήματα να δώσουμε οπότε θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Δύσκολα τα θέματα

Χθες το πρωί, τα Επαγγελματικά Λύκεια της Χώρας εξετάστηκαν στο μάθημα της Άλγεβρας, των μαθηματικών, με τους μαθητές, να προσπαθούν για το καλύτερο που μπορούσαν για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ένα μέλλον που αποζητούν όλα τα παιδιά. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι τα μαθηματικά τους φάνηκαν «δύσκολα» και πολλά παιδιά θεωρούν ότι δεν έχουν φτάσει στο αποτέλεσμα που θα ήθελαν, οι υποψήφιοι θεωρούν ότι θα καταφέρουν να έχουν μεγαλύτερη απόδοση κατά την εξεταστική των μαθημάτων της ειδικότητάς τους – ανάλογα με τον Τομέα που έχει επιλέξει ο καθένας. Έτσι μετά την χθεσινή εξέταση οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων θα εξεταστούν την ερχόμενη Τετάρτη στα μαθήματα της Ανατομίας – Φυσιολογίας ΙΙ, των Αρχών της Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), των Δικτύων Υπολογιστών και των Αρχών της Βιολογικής Γεωργίας, μαθήματα, που εντάσσονται στα μαθήματα ειδικότητας του κάθε Τομέα που έχουν επιλέξει οι μαθητές.

Όποιος είχε διαβάσει

Να σημειωθεί ότι όπως εκτίμησαν οι υποψήφιοι του 2ου ΕΠΑΛ χθες, στα μαθηματικά θα μπορούσε να γράψει κάποιος μαθητής που είχε διαβάσει αρκετά καλά καθώς τα θέματα που «έπεσαν» θεωρήθηκαν αρκετά δύσκολα. «Δεν γράψαμε έτσι όπως θέλαμε. Είχαμε έρθει με την προοπτική ότι θα γράψουμε κάτι, έστω στις συχνότητες ή στους πίνακες», αναφέρουν οι μαθητές.

Μάριος Ζαβαλάνι, μαθητής 2ου ΕΠΑΛ

«Δίναμε μαθηματικά, άλγεβρα. Τα θέματα ήταν λίγο εύκολα, δεν θα έλεγα πολύ εύκολα, αλλά για κάποιον που έχει διαβάσει θεωρώ πως ήταν. Έγραψα και πιστεύω ότι έχω γράψει καλά και από εκεί και πέρα θα δούμε».

Μηνάς Βακόλας, μαθητής 2ου ΕΠΑΛ

«Ήταν σχετικά δύσκολα τα θέματα των μαθηματικών θεωρώ. Έτσι μου φάνηκαν γιατί δεν ξέρω και πολλά. Δεν πιστεύω πως έχω κάνει πολλά πράγματα, αλλά περιμένω να ξεκινήσουν τα γραπτά για την ειδικότητά μας που κάτι μπορεί να πιάσουμε από εκεί».

Μαρία Πολυδώρου, μαθήτρια 2ου ΕΠΑΛ

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολα, εγώ δεν θεωρώ ότι έγραψα. Τα απάντησα κάποια που ήξερα και τώρα θα δείξει. Εμένα δεν με ενδιαφέρει όμως να περάσω κάπου, οπότε δεν έδωσα σημασία».

Βιβή Σμαρνάκη, μαθήτρια 2ου ΕΠΑΛ

«Το μάθημα ήταν σχετικά δύσκολο, είχε πολύ δύσκολα θέματα. Είχαμε έρθει με την προοπτική ότι θα γράψουμε κάτι, έστω στις συχνότητες ή στους πίνακες. Δεν γράψαμε έτσι όπως θέλαμε κανένα παιδί πιστεύω γιατί όλα τα παιδιά φύγαμε σχετικά νωρίς. Η θεωρία ήταν εύκολη και σε όλο το υπόλοιπο δεν έβγαζες τόσο πολύ νόημα για να μπορέσεις να γράψεις. Πάμε για το καλύτερο που μπορούμε και έχουμε κι άλλα μαθήματα οπότε δεν απελπιζόμαστε».

Σχολιασμός θεμάτων στα Μαθηματικά των ΕΠΑΛ

Τα σημερινά θέματα στα Μαθηματικά των Επα.Λ απευθύνον-ται σε μαθητές που θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι, να έχουν εμπεδώσει το σύνολο της διδακτέας ύλης και να έχουν αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία σε αντίστοιχα θέματα! Ο βαθμός δυσκολίας είναι αντίστοιχος της περσινής εξέτασης! Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη για τη συνέχεια της προσπάθειάς τους!

Κώστας Τσατσαμπάς Μαθηματικός – Διευθυντής Νίκη Μιχαλοπούλου Μαθηματικός

Σχόλιο για τις εξετάσεις των Μαθηματικών ΕΠΑΛ

Το θέμα Α εξετάζει βασική θεωρία από το βιβλίο. Αναμενόμενα και βατά για τους υποψηφίους. Το θέμα Β εξετάζει τους μαθητές στο κεφάλαιο της ανάλυσης. Θα το αντιμετωπίσει η πλειοψηφία των μαθητών. Το θέμα Γ επικεντρώνεται στο κεφάλαιο της στατιστικής το οποίο δεν θα δυσκολέψει ιδιαίτερα τους υποψηφίους. Το θέμα Δ ήταν μέτριας δυσκολίας αφού συνδύαζε ασκήσεις από όλη την ύλη και είχε ερωτήματα που ήταν αλυσιδωτά. Στατιστική και ανάλυση. Γενικά τα θέματα ήταν βατά για τους υποψηφίους οι οποίοι είχαν προετοιμαστεί καλά όλη την χρονιά και μπο- ρούν να περιμένουν πολύ θετικά αποτελέσματα.

Γιάννης Ζωγόπουλος Μαθηματικός

Σήμερα κλήθηκαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ να εξεταστούν στην Άλγεβρα

Ένα διαγώνισμα με θέματα αναμενόμενα αλλά κάποια σημεία αυξημένης δυσκολίας τα οποία απαιτούσαν καλή κατανόηση της ύλης αλλά και ευχέρεια στις πράξεις.

Στο πρώτο θέμα η απόδειξη του κανόνα παραγώγισης, ο ορισμός και οι
ερωτήσεις σωστού λάθους που έπρεπε να απαντηθούν θεωρούνται βασικές
γνώσεις.
Το δεύτερο θέμα θεωρείται απλό. Οι μαθητές καλούνται να εφαρμόσουν
βασικές τεχνικές στην παράγωγο και στα όρια.
Στο τρίτο θέμα της Στατιστικής, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην επί-
λυση του Γ1 ως προς την κατασκευή και επίλυση της εξίσωσης που απαι-
τείται για την εύρεση του αγνώστου ν3.
Το τέταρτο θέμα το οποίο συνδυάζει Ανάλυση και Στατιστική απαιτεί
καλή κατανόηση των εννοιών της ύλης και εφαρμογής τους. Είναι το θέμα
το οποίο θα διαβαθμίσει τα γραπτά των υποψηφίων.
Για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές ήταν ένα διαγώνισμα μετρίας
δυσκολίας.

Το φροντιστήριο «ΕΞΕΛΙΞΗ» εύχεται στους υποψηφίους επιτυχία και
καλό υπόλοιπο εξεταστικής!

Γιώργος Μάλλιαρης
Μαθηματικός

Όλη η επικαιρότητα