Αρθρογραφία Ηλεία

Πανελλαδικές εξετάσεις: Χωρίς δυσκολία τα Αρχαία – Για δυνατούς λύτες τα Μαθηματικά

Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία,  τα θέματα στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, στην οποία εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιου της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, ενώ για τους υποψήφιους των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, τα ζητούμενα στα Μαθηματικά ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και με πολλές πράξεις.

Με απόσπασμα από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και με ερωτήσεις διατυπωμένες με πλήρη σαφήνεια, «άνοιξε» η δεύτερη εβδομάδα των Πανελληνίων εξετάσεων. Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Επιστημών που διαγωνίστηκαν στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα στάθηκαν «τυχεροί», καθώς οι μεταφραστικές, γλωσσολογικές και συντακτικές ασκήσεις δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη δυσκολία, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω διδαγμένο κείμενο δεν έχει επιλεχθεί από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων από το 2011.

Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις σε Αρχαία και Μαθηματικά

Για δυνατούς λύτες που έχουν εξασκηθεί σε πολλαπλές αριθμητικές πράξεις, αλλά και με την απαίτηση να έχουν γερά θεμέλια σε γνώσεις από προηγούμενες τάξεις, ήταν τα θέματα στα Μαθηματικά των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής. Η κλιμακούμενη δυσκολία αλλά και το ότι μεγάλο μέρος της θεωρίας των μαθηματικών της Γ’ Λυκείου, αποκλείστηκε από τα φετινά ζητούμενα αφήνει ανοιχτό το σενάριο για μειωμένες «εξαγωγές» αριστούχων στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Τεχνολογικών και Θετικών Σπουδών.

ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Δύσκολα Μαθηματικά- Ικανοποιητικά τα Αρχαία Ελληνικά

Με δυσκολίες ξεκίνησε η εβδομάδα για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων στα σχολεία της Αμαλιάδας, ιδιαίτερα για όσους έχουν επιλέξει την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και την Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, καθώς τα θέματα των Μαθηματικών ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά, ενώ καλύτερη ήταν η ημέρα για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών που διαγωνίστηκαν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Το κουδούνι χτύπησε κανονικά, τα θέματα δόθηκαν στους υποψηφίους στις 8:54 το πρωί και μετά από τρεις ώρες εξέτασης η αποχώρηση από τα εξεταστικά κέντρα δεν συνοδευόταν από τα χαμόγελα της πρώτης ημέρας.

Όσοι διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες, ειδικά στο Γ’ ζητούμενο που απαιτούσε καλή γνώση και στο Δ’ ζητούμενο που ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό.

Αρκετοί υποψήφιοι αποχώρησαν προβληματισμένοι και κάποιοι απογοητευμένοι, αφού δεν κατάφεραν να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Όπως υποστήριξαν ήταν θέματα για μαθητές που έχουν κατανοήσει πολύ καλά τα Μαθηματικά, με εμπειρία, κατά συνέπεια ήταν πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν όσοι δεν είχαν δουλέψει επί σειρά ετών.

Μάλιστα, πολλοί εξάντλησαν όλο το περιθώριο των τριών ωρών που είχαν στην διάθεσή τους, επεξεργαζόμενοι τα θέματα σε μία προσπάθεια να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Καλύτερα ωστόσο ήταν τα πράγματα για όσους διαγωνίστηκαν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, καθώς δεν συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούσαν να διεκδικήσουν ένα καλό βαθμό. Το γνωστό κείμενο δεν παρουσίαζε προβλήματα, ενώ το άγνωστο κείμενο αν και χαρακτηρίστηκε απαιτητικό έδινε την δυνατότητα να αποδοθεί από τους μαθητές.

Αύριο Τετάρτη οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Ιστορίας, της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών θα διαγωνιστούν στην Φυσική και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στο μάθημα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον.

Όλη η επικαιρότητα