Εκπαίδευση Ηλεία

Πανελλήνιες 2020: Χημεία και… τέρατα – Προβληματισμός για τα χθεσινά θέματα

Ρεπορτάζ: Χρ. Κανελλόπουλος / Παν. Πεντάζος

«ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ» ΣΗΚΩΣΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ – Σταθερά δύσκολη και η Οικονομία

Με Χημεία (νέο και παλαιό σύστημα), Οικονομία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έπεσε χθες η αυλαία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στα ΓΕΛ, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται στις 10 Ιουλίου, προκειμένου μετά να ακολουθήσει η κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων.

Απαιτητικά ως προς τον χρόνο χαρακτηρίζονται τα θέματα της Xημείας αφού εμπεριείχαν αρκετές λεπτομέρειες, κάλυπταν όλο το εύρος της ύλης, ενώ ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και κλιμακούμενης δυσκολίας.

Ως προς τα θέματα της Οικονομίας, ήταν σε σταθερό επίπεδο δυσκολίας συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Οι μαθητές μπόρεσαν ν’ ανταποκριθούν χωρίς προβλήματα στο σύνολο του διαγωνίσματος. Η διατύπωση ήταν απόλυτα κατανοητή και οι αλγεβρικές πράξεις χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Καλύφθηκε πλήρως η ύλη.

Για τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας τα θέματα ήταν σε σταθερό επίπεδο δυσκολίας συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Οι μαθητές μπόρεσαν να ανταποκριθούν χωρίς προβλήματα στο σύνολο του διαγωνίσματος.

Θα ακολουθήσουν τα ειδικά μαθήματα, τα οποία θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 1 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ

Μεγάλες δυσκολίες, ακόμα και οι πολύ καλά προετοιμασμένοι μαθητές αντιμετώπισαν χθες στην Χημεία οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων της Αμαλιάδας, σε τέτοιο σημείο που δεν τους έφτασε καλά – καλά και το τρίωρο, ενώ είχαν να «πάρουν» με… ψυχραιμία τη διόρθωση ερωτήματος την ώρα της εξέτασης!

Ενδεικτικό είναι ότι στην Αμαλιάδα υπήρξε δυσφορία και στις τάξεις των καθηγητών Χημείας, αφού και οι ίδιοι ήταν αδύνατον να λύσουν αυτά τα θέματα σε λιγότερο από 2,5 με 3 ώρες!

Ευτυχώς διαφορετική ήταν η κατάσταση στο μάθημα της Οικονομίας, που συγκριτικά με πέρυσι παρουσίαζαν χαμηλότερο βαθμό δυσκολίας.

Δύσκολα χαρακτήρισε τα θέματα Χημείας ο υποψήφιος με το παλαιό σύστημα Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: «Αρκετά δύσκολα τα θέματα. Είχαν πολλές λεπτομέρειες. Δεν επαρκούσε για όλα αυτά και ο χρόνος. Ίσα – ίσα μας έφτασε. Ο πολύ καλά διαβασμένος ίσως μπορέσει να πιάσει βαθμό 14 με 15. Τώρα για παραπάνω…».

Στη Χημεία με το νέο σύστημα εξετάστηκε ο Δημήτρης Σούπουλης, ο οποίος είπε: «Ήταν για πάρα πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές. Ήταν πολλά θέματα, 8 σελίδες από τις οποίες οι 7 ήταν ερωτήσεις. Και μέσα στο 10λεπτο της εξέτασης ήρθε και χαρτί από το υπουργείο για διόρθωση σε μια ερώτηση…».

Το μάθημα ΑΟΘ έδινε ο Θανάσης Παρασκευόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «Τα θέματα ήταν αρκετά εύκολα με εξαίρεση το τέταρτο θέμα. Χρειάζονταν φυσικά πολύ καλή προετοιμασία για όλα τα θέματα, αλλά όποιος είχε διαβάσει μπορούσε να ανταποκριθεί».

Εύκολα χαρακτήρισε τα θέματα στο μάθημα ΑΟΘ και η υποψήφια Μαίρη Μουρατάϊ «Περίμενα ότι θα πέσουν δύσκολα, αλλά έπεσαν εύκολα. Δεν το περίμενα αυτό. Λίγο στο Δ δυσκολεύτηκα, αλλά όλα καλά».

Όλη η επικαιρότητα