Εκπαίδευση

Πανελλήνιες 2022: Δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων της Ιστορίας από το φροντιστήριο Άνοδος

Δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων της Ιστορίας.
Ακούστε το άρθρο

Πανελλήνιες 2022: Δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων της Ιστορίας από το φροντιστήριο Άνοδος:

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΘΕΜΑ Α1

α. Φροντιστήριο της Τραπεζούντας: σελ. 248  Το φροντιστήριο της Τραπεζούντας …εθνικής τους συνείδησης

β. Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ιαπώνων:  σελ 86 Το μοναδικό νέο …το 1908.

γ. Εθνικόν Κομιτάτον:  σελ 77 Μικρότερη απήχηση … αυτοκρατορία.

ΘΕΜΑ Α2

α. Σωστό

β. Λάθος

γ. Λάθος

δ. Σωστό

ε. Σωστό

ΘΕΜΑ Β1

Σελ 80 Το Τρικουπικό κόμμα … πτώχευση.

ΘΕΜΑ Β2

α. Σελ. 154  Η ΕΑΠ διέκρινε…εργατικού προλεταριάτου.

β.Σελ. 154 Εξάλλου δόθηκε προτεραιότητα … παραμεθόριες περιοχές.

ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΘΕΜΑ Γ1

Σελ. 148- 149 Στην αρχή το κράτος …την κατοικία τους με τους πρόσφυγες .

Αξιοποιούμε τα εξής στοιχεία από το Κείμενο Α:

  • Το φθινόπωρο του 1922 όλοι οι δημόσιοι χώροι της Αθήνας και του Πειραιά, όπως Κεντρικές πλατείες και δρόμοι, Δημόσιες υπηρεσίες, θέατρα, ξενοδοχεία, δημόσια λουτρά, αποθήκες και υπόστεγα φιλοξένησαν χιλιάδες πρόσφυγες.
  • Το Υπουργείο Εθνικής οικονομίας αποφάσισε το Σεπτέμβριο του 1922 να τοποθετήσει κρεβάτια ακόμα και σε διαδρόμους ξενοδοχείων.
  • Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1922 ο Δήμος Αθηνών ανακοίνωσε πως υπήρχαν 130 πρόχειροι καταυλισμοί με 70.000 πρόσφυγες . Ο Δήμος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να διαμορφώσει τους χώρους υποδοχής των προσφύγων.
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιπλάνησης των προσφύγων αποτελεί η μαρτυρία της οικογένειας Ακερμανίδη. Μετά από την περιφορά τους από τόπο σε τόπο τα μέλη της οικογένειας βρήκαν στέγη σ’ ένα κοτέτσι στη συνοικία της Γαργαρέττας κάτω από την  Ακρόπολη.

Αξιοποιούμε τα εξής στοιχεία από το Κείμενο Β:

  • Σύμφωνα με την μαρτυρία της Χαϊδεμένου λαμβάνουμε πληροφορίες για την ταλαιπωρία των προσφύγων στην προσπάθειά τους να βρουν στέγη. Ο βαρκάρης που τους μετέφερε τους πρότεινε να μεταφερθούν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία είχε γεμίσει από πρόσφυγες.
  • Το επόμενο πρωί βρήκαν το σπίτι του Γιάννη Σιδέρη, ενός συγγενή τους, το οποίο κατοικούνταν από ενοικιαστές.
  • Πέντε με έξι οικογένειες νοίκιαζαν ένα σπίτι με κοινή κουζίνα.
  • Οι ενοικιαστές τους καλοδέχτηκαν και τους πρόσφεραν φαγητό.
  • Ο καθένας ρωτούσε για το εάν έχουν δει κάποιον από τους  δικούς τους.

Αξιοποιούμε τα εξής στοιχεία από το Κείμενο Γ:

  • Κατά την έξοδο των χριστιανών από τη Μικρά Ασία οι γυναίκες και τα παιδιά χωρίστηκαν από τους άντρες, στριμώχτηκαν στα πλοία και αποβιβάστηκαν στον Πειραιά ή στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έζησαν για μήνες σε αυτοσχέδια προσφυγικά στρατόπεδα και οι εθελοντές τους μοίραζαν τρόφιμα και κουβέρτες μέχρι να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους.

ΘΕΜΑ Δ1

α. Σελ 209 Η κρίση κορυφώθηκε στις 18 Μαρτίου 1901 … από τον Πρίγκιπα.

Στο ερώτημα αυτό αξιοποιούμε στοιχεία από τα Κείμενα Α και Β.

Ειδικότερα από το Κείμενο Α σχολιάζουμε τα εξής σημεία:

  • Στην εφημερίδα Κήρυξ των Χανίων ο Ελευθέριος Βενιζέλος προσπάθησε να εξηγήσει τη στάση του απέναντι στις κατηγορίες των αθηναϊκών δημοσιευμάτων.
  • Σε προσωπικό του σημειωματάριο παραθέτει τους λόγους απόλυσής του από τον Πρίγκιπα, χαρακτηρίζοντάς την ως πράξη επίρριψης ευθυνών στο πρόσωπό του από τον Ύπατο Αρμοστή, λόγω της αναποτελεσματικότητάς του όσον αφορά την διαχείριση του Κρητικού Ζητήματος.

Από το Κείμενο Β σχολιάζουμε τα εξής:

  • Η αδυναμία του Ύπατου Αρμοστή να επιλύσει το Ενωτικό Ζήτημα όξυνε τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.
  • Ο Βενιζέλος, μετά την εγκατάλειψη του προγράμματός του, τον Απρίλιο του 1901, εξέφρασε τις αντιδράσεις του και συγκέντρωσε γύρω του το μεγαλύτερο μέρος των αντιπολιτευτικών δυνάμεων.
  • Ο Πρίγκιπας αρνήθηκε κάθε διάλογο με την αντιπολίτευση και υπονόμευσε συστηματικά κάθε συμβιβασμό θέτοντας σε κίνδυνο την εσωτερική ενότητα της Κρήτης.

β. Σελ. 210 Η αντιπολίτευση αποφάσισε … επί θύραις.

Από το Κείμενο Γ σχολιάζουμε τα εξής:

  • Οι επαναστάτες προέβαλαν μια σειρά στόχων για την πραγματοποίηση της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα ή τουλάχιστον τη μεθόδευσή της.
  • Πρώτος στόχος τους ήταν η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
  • Σε περίπτωση που ο πρώτος στόχος απέβαινε αδύνατος, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, ζητούσαν την πολιτική προσέγγιση της νήσου με την Ελλάδα με σκοπό να αλλάξει το πολιτικό καθεστώς του νησιού.
  • Αν και ο δεύτερος στόχος δεν υλοποιούνταν, ζητούσαν την αναθεώρηση του κρητικού συντάγματος και την προσαρμογή του στο πρότυπο του ελληνικού συντάγματος.
  • Οι επαναστάτες διευκρίνιζαν ότι το πρόβλημα δεν ήταν στην αλλαγή προσώπου στη διοίκηση της Κρήτης, αλλά στην αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος που θα άνοιγε τον δρόμο για την ένωση με την Ελλάδα.
  • Τέλος, τόνισαν εμφατικά ότι σε περίπτωση αλλαγής της αρμοστείας του νησιού θα δέχονταν μόνο Έλληνα κυβερνήτη στην Κρήτη.

Σχόλιο:

Τα θέματα των εξετάσεων στο μάθημα της Ιστορίας Προσανατολισμού κρίνονται βατά, σαφή και αναμενόμενα. Όσον αφορά την ομάδα Α τα ερωτήματα ήταν απλά, αφού απαιτούσαν μόνο καλή αποστήθιση της ιστορικής γνώσης. Ως προς τα ιστορικά παραθέματα της ομάδας Β το Θέμα Γ1 δεν παρουσίαζε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Ωστόσο, το θέμα Δ1 απαιτούσε κριτική σκέψη και ήταν πιο σύνθετο στην απάντησή του. Το Γ Κείμενο από το θέμα Δ1 προερχόταν από το σχολικό βιβλίο και συνεπώς ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής δεν θα αντιμετώπιζε καμία δυσκολία.

Η φιλολογική ομάδα του Πρότυπου Φροντιστηριακού Κέντρου Άνοδος:

Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Βούρτση Ζωή

Λέντζιου Έφη

Λέντζιου Ελένη

Λούτα Γιορένα

Σαργέντη Σοφία

Σεφερλή Γιάννα

.

Όλη η επικαιρότητα