Πανελλήνιες Εξετάσεις 2019: Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις Εισαγωγής

Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι Βάσεις Εισαγωγής των Τμημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών,  με βάση τις βαθμολογίες των υποψηφίων, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένονται αυξομειώσεις, στο 2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών πτώσεις, όπως και στο 3ο Πεδίο Επιστημών Υγείας, ενώ στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, φαίνεται πως θα υπάρξει μια σταθερότητα.

   Η Ιατρική Σχολή Αθηνών, με πτώση σχεδόν 180 μονάδων, χάνει το ψυχολογικό όριο των 19.000 μονάδων και θα βρεθεί πέριξ των 18.850 μονάδων. Το τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ θα κινηθεί επίσης πτωτικά, κατά 140 μονάδες, και θα αγγίξει τις 18.100 μονάδες. Από τις πλέον περιζήτητες σχολές, η μόνη που θα έχει ελαφρά πτώση είναι η Νομική Αθηνών, η οποία θα κινηθεί πέριξ των 18.170 μονάδων (-49 μ. η πτώση). Στα τμήματα των οικονομικών επιστημών, αντίθετα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική άνοδος. Ενδεικτικά, η βάση του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 700 μονάδες, στις 18.000.

Βαθμολογικές βουτιές

Οι βάσεις των χαμηλόβαθμων πανεπιστημιακών τμημάτων (και κυρίων των θετικών και τεχνολογικών επιστημών) αναμένεται ότι θα κάνουν βαθμολογικές βουτιές ακόμη και 1.000 μονάδων και πάνω. Το βαθμολογικό κατώφλι για τα πανεπιστήμια εκτιμάται ότι θα βρεθεί στα 5.000 μόρια (για τμήματα για την εισαγωγή στα οποία δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού – αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη (σ.σ από την Καθημερινή) η διαμόρφωση των βάσεων εξαρτάται από τρεις κύριους παράγοντες: τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε σχολή και τις αυξομειώσεις του σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και τις επιθυμίες τους για το αντικείμενο σπουδών, όπως εκφράζονται με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων τους. Οι δύο πρώτοι παράγοντες είναι γνωστοί, ο τρίτος είναι πάντα άγνωστος, αφού οι προτιμήσεις των υποψηφίων δημοσιοποιούνται μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Γι’ αυτό κάθε χρόνο θεωρούμε ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων δεν θα αλλάξουν.

Φέτος, βέβαια, αναμένεται να αλλάξουν οι προτιμήσεις, καθώς στο μηχανογραφικό δελτίο περιλαμβάνονται 133 νέα τμήματα, εκ των οποίων τα 28 δεν αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων που ήταν έως πέρυσι στα ΤΕΙ, αλλά είναι εντελώς νέα.