Ελλάδα Ηλεία

Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρείας Δικαστικών Μελετών στην Ολυμπία: «Ο Έλληνας δικαστής δεν είναι περιχαρακωμένος»

Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την ανάλυση όλων των παραμέτρων της επίδρασης του ευρωπαϊκού δικαίου στην ελληνική δικαιοσύνη ξεκίνησε χθες τις εργασίες του το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, το οποίο συνδιοργανώνει με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) στην Αρχαία Ολυμπία, τιμώντας τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση του Πρωτοδικείου Ηλείας.

Η ελληνική δικαιοσύνη στην ευρωπαϊκή της διάσταση επελέγη ως θέμα του συνεδρίου, προκειμένου να καλυφθεί η απόσταση που έχει διαπιστωθεί ότι χωρίζει τους θεσμούς που καθιερώνει το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα περιφερειακά δικαστήρια, αλλά και τους λειτουργούς του δικαίου ευρύτερα.

Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο επίτιμος αρεοπαγίτης και Πρόεδρος της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, Ιωάννης Χαμηλοθώρης, η εθνική δικαιοσύνη δεν έχει πια τον στενό χωρικό χαρακτήρα, όπως ήταν μέχρι τώρα γνωστός, αλλά έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση…

«Με τη νομολογία του δικαστηρίου της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να καθορίζουν σε ευρύ βαθμό με τη νομολογία τους την κατεύθυνση σε ορισμένους τομείς ερμηνείας του κοινοτικού δικαίου, της σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Έλληνας δικαστής δεν είναι περιχαρακωμένος στο εθνικό δίκαιο», εξήγησε ο κ. Χαμηλοθώρης, αναλύοντας τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε η Εταιρεία Δικαστικών Μελετών.

«Έργο μας είναι να εντοπίζουμε προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις στα θέματα της δικαιοσύνης. Αξιοποιούμε την εμπειρία που έχουμε με έρευνες και συνέδρια που κάνουμε όπως το σημερινό. Στο συνέδριο εξετάζουμε πώς επηρεάζει η νομολογία του ΕΔΑΔ και τη συνταγματική έννομη τάξη. Δεν έχουμε πια τη χωρική διάταξη, το πώς πρέπει να προσαρμόζεται η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση ακόμη και με το εθνικό συνταγματικό δίκαιο είναι ένα δύσκολο εγχείρημα  και για τον δικηγόρο και για τον δικαστή», επισήμανε ο κ. Χαμηλοθώρης, συμπληρώνοντας ότι η Αρχαία Ολυμπία είναι ο καταλληλότερος χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου, λόγω της οικουμενικής της διάστασης.

«Εδώ υπήρξε ο πρώτος τόπος συνάντησης των Ελλήνων πολιτών της εποχής εκείνης, ως πολιτών κρατών-πόλεων. Ήταν μια διεθνής συνάντηση της εποχής και για αυτό δίνουμε διεθνή διάσταση στο συνέδριο», σχολίασε.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, δήλωσε ότι το συνέδριο φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει μια πρόθεση εξωστρέφειας του Συλλόγου, καθώς και ένα άνοιγμα προς ευρύτερα ρεύματα σκέψης της νομικής επιστήμης.

«Η επίδραση του κοινοτικού δικαίου στην εσωτερική έννομη τάξη είναι ένα ζήτημα που ήδη απασχολεί τους χειριστές και τους λειτουργούς του δικαίου, δεδομένου ότι η επίδραση  του κοινοτικού δικαίου είναι πλέον καθοριστική για την εσωτερική έννομη τάξη, η οποία δεν περιορίζεται στα ασφυκτικά δικά της όρια αλλά δέχεται τις επιρροές του κοινοτικού αλλά και του διεθνούς δικαίου. Είναι μια αναπόδραστη συνέπεια η εισαγωγή του κοινοτικού δικαίου στην εσωτερική έννομη τάξη και θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν ενήμεροι για το συγκεκριμένο θέμα», υπογράμμισε ο κ. Δημητρουλόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την παρουσία διακεκριμένων ομιλητών και εκλεκτών συνέδρων από διάφορους τομείς διακονίας της δικαιοσύνης στο συνέδριο με το οποίο ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας επέλεξε να γιορτάσει τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Πρωτοδικείου Ηλείας.

 «Νιώθω δυσάρεστα όταν οι πολιτικοί επιτίθενται στη δικαιοσύνη»

Την εμπειρία του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού μοιράστηκε με την εφ. «Πατρίς», στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος υπηρέτησε το πρωθυπουργικό αξίωμα μεταξύ των εκλογών του  Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει καθήκον να κάνει άψογες και αδιάβλητες εκλογές. Όμως η συμμετοχή μας στην ΕΕ καθώς και η δυσκολία της συγκεκριμένης οικονομικής συγκυρίας, καλεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση να λάβει κι άλλου είδους μέτρα, κινούμενη πάντοτε στα συνταγματικά πλαίσια. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινηθήκαμε και αυτό μας έδωσε μεγάλη εμπειρία και αγωνία», είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Πικραμμένος και στη συνέχεια στάθηκε στον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

«Το εθνικό δίκαιο δεν συγκρούεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, το ένα είναι συμπληρωματικό του άλλου. Θα πρέπει όμως να λάβετε υπόψη ότι η τάση είναι προς την ενοποίηση του ευρωπαϊκού δικαίου. Επειδή τα πράγματα δεν γυρνάνε πίσω αλλά πάντα πηγαίνουν προς τα μπρος, σε αυτήν την ιστορία της ενοποίησης των δικαίων η Ελλάδα καλείται και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο», σημείωσε ο κ. Πικραμμένος.

Ερωτώμενος για το πώς νιώθει όταν ένας πολιτικός επιτίθεται στη δικαιοσύνη, απάντησε μονολεκτικά: «Δυσάρεστα»!

Όλη η επικαιρότητα