Πανεπιστημιακά τμήματα Ηλείας: Οι πρόωρες εκλογές δίνουν παράταση ζωής;

Share

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εξεταστική περίοδος σε Μουσειολογία Πύργου και Γεωπονία Αμαλιάδας και εν αναμονή της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος  που θα στείλει το πρώτο τμήμα στην Πάτρα και το δεύτερο στο Αγρίνιο οι φοιτητές ετοιμάζουν τις βαλίτσες του για άλλες πολιτείες χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν πότε και αν τελικά θα γίνει αυτό!

Αυτό, διότι σε περίπτωση που το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και όπως εκμυστηρεύτηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας στον πρόεδρο του τμήματος Μουσειολογίας Γιώργο Παναγιωτόπουλο κατά την διάρκεια της ταυτόχρονης παρουσίας τους το περασμένο Σάββατο στην Αρχαία Ολυμπία, έχει υπογραφεί από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και βρίσκεται στα χέρια της Προέδρου της Δημοκρατίας περάσει και από εκεί, θα πρέπει τον Σεπτέμβριο, οι φοιτητές των δυο αυτών πόλεων να δώσουν την εξεταστική στις νέες πόλεις που θα ενσωματωθούν τα δυο τμήματα.

Λίγες μέρες ωστόσο προτού εκπνεύσει ο Ιούνιος αυτό δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα οι φοιτητές αλλά και οι γονείς του να είναι μπερδεμένοι και να μην γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν σε μόλις δυο μήνες από τώρα και που θα τους βρει η νέα ακαδημαϊκή περίοδος.

Ο λόγος ή για να ακριβολογούμε οι λόγοι που σύμφωνα πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» από την ακαδημαϊκή κοινότητα  το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει ακόμα υπογραφεί από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι δύο.

Ο πρώτος είναι η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο! Αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να στήσει κάλπες το ερχόμενο Φθινόπωρο τότε υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα τα δυο τμήματα της Ηλείας, να παραμείνουν και την νέα ακαδημαϊκή χρονιά στον νομό έστω και χωρίς εισακτέους, αφού θυμίζουμε πως όταν ανακοινώθηκαν, τόσο η Μουσειολογία όσο και οι Γεωπονία αντί για αριθμό νέων φοιτητών είχαν… παύλες!

Αν όμως, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στο Μαξίμου επιλέξουν να γίνουν εκλογές την Άνοιξη του 2023, ενδεχόμενο όχι και τόσο πιθανό όσο περνά ο καιρός, τότε είναι πολύ πιθανό το Προεδρικό Διάταγμα να υπογραφεί με διαδικασίες εξπρές και να δημοσιευτεί το αμέσως επόμενο διάστημα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο δεύτερος λόγος που φαίνεται πως καθυστερεί η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει μία σχετική σύνδεση με τον πρώτο είναι… η Φυσικοθεραπεία του Αιγίου ή για να ακριβολογούμε ολόκληρη η περιοχή της Αιγιάλειας και οι σφοδρές αντιδράσεις που εξακολουθούν να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής στην επικείμενη μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα.

Το Αίγιο έστω και στο… παρά πέντε είναι έτοιμο να βγει στο δρόμο και πρόθυμο να φτάσει μέχρι τα άκρα προκειμένου να μην περάσει το Προεδρικό Διάταγμα . Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο δημαρχείο Αιγιάλειας, για τον προγραμματισμό των δράσεων, αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση της Συντονιστικής φορέων και δήμου τη Δευτέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου.  Την προσεχή Παρασκευή 24 Ιουνίου μάλιστα, θα γίνει μια μεγάλη μουσική εκδήλωση-συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν που έρχονται από τον γειτονικό νομό, τόσο από καθηγητές της σχολής Φυσικοθεραπείας όσο και από πολιτικά πρόσωπα της περιοχής που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, σε ενδεχόμενο προώρων είναι πιθανό η κυβέρνηση να μην επιλέξει να πάει κόντρα με το Αίγιο και πιθανότατα με Ηλεία και Αμαλιάδα που όμως για να είμαστε ειλικρινείς, οι αντιδράσεις πλέον είναι πολύ πιο χλιαρές και να προτιμήσει να χαλάσει τα σχέδια του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστου Μπούρα τουλάχιστον για μια ακαδημαϊκή χρονιά.

Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν με την ανακοίνωση του νέου μηχανογραφικου και τότε μόνο θα γνωρίζουμε αν οι σχολές της Ηλείας θα πάρουν παράταση ζωής για έναν χρόνο έστω και χωρίς εισακτέους και μετά… έχει ο Θεός!