Αχαϊα Εκπαίδευση Ηλεία

Πανεπιστημιακές Σχολές Ηλείας: Την ώρα που μας πήραν και τις καρέκλες, στο Αίγιο αγωνίζονται

Το παράδειγμα της Πρωτεύουσας του Δήμου Αιγιαλείας ας μας δείξει το δρόμο...
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που στο Αίγιο χρησιμοποιούν κάθε νομικό μέσο για να σταματήσουν την μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, ενωμένοι κοινωνία και Δήμος, στην Ηλεία άφησαν να πάρουν μέχρι και τις καρέκλες από τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα σε Πύργο και Αμαλιάδα…

Το παράδειγμα του Πρωτεύουσας του Δήμου Αιγιαλείας ας μας δείξει το δρόμο για να μάθουμε να διεκδικούμε ότι κεκτημένο μας το αφαιρούν και μάλιστα να προτάσσουμε ενωμένοι τα  επιχειρήματά μας  αλλά και τις αντιδράσεις μας σε κάθε ενέργεια που ζημιώνει την κοινωνία μας, με πρωτοβουλίες ουσίας και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Αίτηση αναστολής

Ο Δήμος Αιγιαλείας έχει υποβάλει αίτηση αναστολής της εφαρμογής και παράλληλα αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος ενώπιον του ΣτΕ, το οποίο προέβλεπε  τη αλλαγή έδρας της Σχολής Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα, με ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

«Για αυτό  και τους επισημάναμε ότι  σε περίπτωση που προχωρήσουν στην εκτέλεση της απόφασης του Πανεπιστημίου πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο δήμος υποχρεούται  να υποβάλει μήνυση για παράβαση καθήκοντος, απείθεια, αυτοδικία και συνέργεια σε αυτήν, σε όποιον προσπαθήσει να απομακρύνει πράγματα και σε κάθε αρχή που θα συνδράμει σε αυτό, από το ακίνητο του Τμήματος της Φυσικοθεραπείας πριν την 1η Σεπτεμβρίου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου κ Γιώργος Μπέσκος. Και έτσι απετράπη η απομάκρυνση του εξοπλισμού του Πανεπιστημιακού τμήματος στην Πάτρα.

«Επίσης έχουν κοινοποιηθεί  από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας σε Υπουργό Παιδείας και Πανεπιστήμιο Πατρών, τα δικόγραφα της αίτησης αναστολής και αίτησης ακύρωσης του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι οι διάδικοι οφείλουν να προσκομίσουν έγγραφα στην επιτροπή αναστολών του ΣτΕ εντός 5 ημερών από την κοινοποίηση. Μετά τη συγκέντρωση των εγγράφων η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα η σχετκή απόφαση επί του αιτήματος αναστολής εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος.

Τέλος, η συζήτηση για την αίτηση ακύρωσης του ΠΔ προσδιορίστηκε για την 13η Οκτωβρίου 2022», τόνισε ο κ Μπέσκος

Δημήτρης Καλογερόπουλος- Δήμαρχος Αιγιαλείας  

«Το δίκιο μας το αναγνωρίζουν ακόμα και οι εχθροί της πόλης»

«Το δίκιο μας, μας το αναγνωρίζουν ακόμα και οι «εχθροί» της πόλης, που στηρίζουν με τον τρόπο τους τη μεταφορά της Σχολής. Είμαστε υποχρεωμένοι στον όρκο που έχουμε δώσει όλοι μας να υπερασπιστούμε την τάξη αλλά κυρίως το δίκιο μας.

Έχει υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ δύο φορέων μεγίστου κύρους, του Δήμου Αιγιαλείας και του Κράτους που εκπροσωπείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και που προβλέπει λειτουργία τουλάχιστον 4 σχολών στο Αίγιο. Αυτή η συμφωνία όμως δεν τηρείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και σημειώνεται ξεκάθαρη ασυνέπεια. Πώς ζητάμε από πολίτες να είναι συνεπείς αν το Κράτος δεν τιμά την υπογραφή του; Με δυναμικό τρόπο αγωνιζόμαστε, ουσιαστικά σήμερα ξεκινά ο αγώνας μας και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα. Πρέπει να είμαστε συνεχώς  στις επάλξεις και όλοι μαζί να ξεκινήσουμε νέα πορεία με αγωνιστικό χαρακτήρα, ώστε εκτός από τη Φυσικοθεραπεία να έρθουν κι άλλες σχολές. Δεν γίνεται να υπογράφονται συμφωνίες και  με κάθε αλλαγή προσώπου, παράνομα να αλλάζουν και οι αποφάσεις. Η βλάβη που έχουμε υποστεί ως πόλη θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό»

Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος- Αντιδήμαρχος Παιδείας
«Η πόλη βρίσκεται σε εγρήγορση»

«Οι αρχές κατανόησαν απόλυτα όσα είπαμε, δεν υπάρχει καμία παρανόηση όπως επιχειρεί θολά με δηλώσεις του και γενική παραπληροφόρηση να μας πιάσει στον ύπνο με την προπαγάνδα του σε τοπικά και αθηναϊκά ΜΜΕ ο κ. Μπούρας.

Ξεκαθαρίζουμε ότι μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όποιος επιχειρήσει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη παράνομη κίνηση θα δεχθεί μήνυση για αυτοδικία και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη αυτόφωρη διαδικασία. Ας διορθώσει λοιπόν και τις δηλώσεις του στις οποίες αναρωτιέται αν υπάρχουν αρχές, αφήνοντας υπόνοια για βίαιη επέμβαση εκ μέρους του. Αυτά να τα κάνει εκεί που πιστεύει ότι περνάνε.

Αν θέλει ο κ. Μπούρας να συναντηθούμε, ας κάνει τα μπάνια του κανονικά μέχρι την 31η Αυγούστου και όταν βγει η απόφαση του ΣτΕ, να έρθει να τα πούμε. Έως τότε, η πόλη βρίσκεται σε εγρήγορση και αν επιχειρήσει πάλι να στείλει μεταφορική εταιρεία, η ομάδα περιφρούρησης που βρίσκεται όλο το 24ωρο εκεί, θα φροντίσει ώστε σε δέκα λεπτά όλη η πόλη να βρίσκεται απέναντί του».

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος πρόεδρος του Εμπορικού-Εισαγωγικού-Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας

«Συνεχίζουμε τη μάχη»

«Ο αγώνας μας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και θέλουμε τους πολίτες δίπλα μας. Συνεχίζουμε τη μάχη τόσο σε κοινωνικό πλαίσιο, όσο και σε νομικό.  Όλη η πόλη θα δώσει την ψυχή της για να ανατραπεί αυτή η μεγάλη αδικία.

Καλούμε  τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους κυβερνώντες “έστω στο και πέντε” να αντιληφθούν το λάθος τους και να καταλάβουν πως η κυβέρνηση υφίσταται τεράστια φθορά από όλη αυτή την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί».

Όλη η επικαιρότητα