Υγεία

Πανεπιστήμιο Πατρών: Μελέτη Ελέγχου Αντισωμάτων έναντι COVID19

Ακούστε το άρθρο

Το Πανεπιστήμιο Πατρών με φορείς την Παθολογική Κλινική και Τμήμα Λοιμώξεων και το ΚΕΔΜΟΠ-Χάρισε Ζωή, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την εταιρεία βιοτεχνολογίας ProtATonce που εδράζεται στο Ινστιτούτο Δημόκριτος στην Αθήνα ξεκίνησαν Μελέτη Ελέγχου Αντισωμάτων έναντι COVID19 με την τεχνική Luminex σε ασυμπτωματικούς αιμοδότες.

Στόχοι της μελέτης είναι:

Η ανίχνευση σε δείγμα πληθυσμού >1.000 αιμοδοτών του ποσοστού ατόμων με αντισώματα έναντι του COVID19 (N, S1, RBD) με την τεχνική Luminex. Η ανάλυση αυτή θα βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας COVID19.

Η συγκριτική ευαισθησία και ειδικότητα της τεχνικής Luminex με υπάρχουσες ELISA. Όλα τα «θετικά» δείγματα θα συγκριθούν και με κοινή ELISA.

Η ανάλυση του είδους των αντισωμάτων έναντι COVID19 (N, S1, RBD) και η ύπαρξη τυχόν διασταυρούμενης αντίδρασης (cross-reactivity) με αντισώματα έναντι και λοιπών «κοινών κορωνοϊών» (HKU1, NL63, V08B, OC43, 229E). Η ανάλυση αυτή θα βοηθήσει να κατανοήσουμε ποιο είναι το καταλληλότερο («ειδικότερο») αντίσωμα για τον COVID19.

Η διερεύνηση αν τα αντισώματα COVID19 μπορούν να ελεγχθούν το ίδιο αποτελεσματικά και σε στοματικό επίχρισμα αντί σε δείγμα αίματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον τον πιο εύκολο έλεγχο αντισωμάτων στον πληθυσμό αφού η λήψη του υλικού θα γίνεται πολύ εύκολα χωρίς ανάγκη λήψη αίματος.

Η Μελέτη Ελέγχου Αντισωμάτων έναντι COVID19  έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Πατρών.

VIA

Όλη η επικαιρότητα