Ελλάδα Έρευνα

Πανευρωπαϊκή πρωτιά: Το 66% των Ελλήνων πιστεύει στο κακό μάτι

Ακούστε το άρθρο

Νέα έρευνα της Pew Research, καταγράφει τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Η έρευνα επισημάνει πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα οι λαοί και οι κουλτούρες της Ευρώπης.

Πανευρωπαϊκή πρωτιά κατέκτησαν οι Έλληνες, που θεωρούν το λαό τους ως πιο πολιτισμένο, αλλά και για την πίστη τους στο κακό μάτι.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα, οι Έλληνες πιστεύουν στις μεταφυσικές πεποιθήσεις.

Το 59% των Ελλήνων πιστεύει στη μοίρα, το 20% στη μετενσάρκωση και το 66% στο κακό μάτι!

Διατηρούν την πρωτιά τους και στο ερώτημα για το αν υπάρχει Θεός, με ποσοστό 92% να συμφωνεί. Δεύτεροι έρχονται οι Ρώσοι, με ποσοστό 75%.

Το 74% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η καταγωγή και η εθνική ταυτότητα ταυτίζονται, ενώ το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε να απαγορευτεί η έκτρωση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι μελετητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες αν μπορούν να φανταστούν τους Εβραίους ως μέλη της οικογένειάς τους, με το 96% των Ολλανδών να απαντάει θετικά.

Εντύπωση προκάλεσε η ανεκτικότητα των Γερμανών απέναντι στους Εβραίους, με το ποσοστό να αγγίζει το 69%.

Διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής υπάρχουν μεταξύ των χωρών και στην αξιολόγηση των πολιτισμών. Το 89% των Ελλήνων είναι πεπεισμένο για την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού, ακολουθούν οι Ρώσοι με 69%, η Γερμανία βρίσκεται στο 45%, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Ολλανδοί (31%), οι Βέλγοι (21%) και οι Ισπανοί (20%).

Η έκθεση του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για την Ευρώπη δείχνει ότι οι διαφορές σε επίμαχα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η κοινωνική αποδοχή των μουσουλμάνων, των Εβραίων ή του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων, εξαρτώνται από τη χώρα ή και την περιοχή.

Το χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων, είναι μεγάλο. Σουηδοί, Δανοί και Ολλανδοί σε ποσοστό από 86% μέχρι 88% απάντησαν θετικά. Ακολουθεί η Γερμανία με 77% και η Τσεχία με 65%.
Αντίθετη γνώμη έχουν οι Πολωνοί, που απορρίπτουν σε ποσοστό σχεδόν 60% τους γάμους ομοφυλόφιλων, οι Ρουμάνοι κατά 76% και οι Ρώσοι κατά 80%.

Τα παραπάνω δείγματα, επιβεβαιώνουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη. Η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο κι αυτό επιβεβαιώνεται από την πεποίθηση των Ελλήνων να πιστεύουν στο κακό μάτι και τη γλωσσοφαγιά.

Πηγή: valueforlife 

Όλη η επικαιρότητα