Αγροτικά Ηλεία

Πανηλειακός Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος: Διαμαρτυρίες και αιχμές για αλλαγή στα ποσοστά των εκτιμήσεων

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τα πορίσματα του ΕΛΓΑ που εκτιμούν, όπως καταγγέλλουν, λάθος τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, εκφράζουν οι αγρότες, μέλη του Πανηλειακού Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου.
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τα πορίσματα του ΕΛΓΑ που εκτιμούν, όπως καταγγέλλουν, λάθος τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, εκφράζουν οι αγρότες, μέλη του Πανηλειακού Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου και καλούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τους βουλευτές της Ηλείας να πάρουν θέση στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Με μια ανακοίνωσή του το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο του Πανηλειακού Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου, τονίζει ότι οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες μέσα στο 2021 από τον παγετό και τον καύσωνα δεν αντιπροσωπεύονται από τα πορίσματα που τους έστειλε ο ΕΛΓΑ ενώ ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή των καλλιεργειών τους και από τις πλημμύρες Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2021.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Ο Σύλλογος προβαίνει σε έντονη διαμαρτυρία για την αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Κυβέρνησης διότι την καλλιεργητική χρονιά 2021 τα αγροτικά προϊόντα του νομού μας (καρπούζι, πατάτα, σταφίδα, λαχανικά, πορτοκάλια, μανταρίνια και λοιπές καλλιέργειες) λόγω Covid-19, είχαν τεράστιο πλήγμα με αποτέλεσμα να μείνουν στα χωράφια ή να πουληθούν σε εξευτελιστικές τιμές. Το 2022 ήρθε. Τα κρούσματα του ιού ανά την Ευρώπη είναι τεράστια και βρισκόμαστε μπροστά σε μια χρονιά που μάλλον θα εξελιχθεί σε μια τραγωδία για την αγροτική παραγωγή.

Το 2021 οι ζημιές λόγω παγετού τον μήνα Απρίλιο, το 20ήμερο καύσωνα τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο και οι πρόσφατες πλημμύρες Οκτωβρίου – Νοεμβρίου που οι ζημιές ανέρχονται στο 100%, ολοσχερώς έφεραν τους αγρότες του νομού σε οικονομικό αδιέξοδο και το εισόδημά τους εξανεμίστηκε. Οι ελπίδες που είχαν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για δίκαιες αποζημιώσεις πέφτουν σε τοίχο. Τα πορίσματα που ήρθαν στους αγρότες μας για τις ζημιές παγετού και καύσωνα είναι είτε μηδενικά είτε κάτω του μετρίου και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι υπέστημεν ολοκληρωτική καταστροφή».

«Λάθος εκτιμήσεις»

Ο Σύλλογος συνεχίζει στην ανακοίνωσή του, αφήνοντας αιχμές ότι τα ποσοστά των αποζημιώσεων αλλάζονται από τον ΕΛΓΑ τη στιγμή που επιβεβαιωμένα η ζημιά είναι ολοκληρωτική: «Πρόκειται για λάθος εκτιμήσεις τόσο στα κιλά όσο και στο ποσοστό της ζημιάς που είναι 100% και όχι 70% και σε πολλές περιπτώσεις κάτω από 70%, που αυτοί εκτίμησαν. Εκτιμητές γεωπόνοι μας είπαν ότι έβλεπαν τις ζημιές, αλλά στην πορεία τα πορίσματα αλλάζουν. Γιατί; Εμείς πληρώνουμε κανονικά τις ασφαλιστικές μας εισφορές. Ποιος αλλάζει τα πορίσματα; Από που δίνεται εντολή για περικοπή αποζημιώσεων; Ζητάμε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να παρέμβει τόσο σε αυτό το θέμα όσο και στο θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων που υπάρχουν σε ορισμένους αγρότες μας, στα πορίσματα για τις εκτιμήσεις ζημιών από τον καύσωνα».

«Καταδικάζει» τη σταφίδα ο ΕΛΓΑ

«Οι σταφοδιπαραγωγοί του νομού μας έζησαν μια καταστροφική χρονιά το 2021 καθώς ο παγετός του Απριλίου και ο καύσωνας του καλοκαιριού προκάλεσαν 70% και 100% ζημιές, με αποτέλεσμα είτε να υπάρχει χαμηλή παραγωγή είτε οι σταφιδοκαλλιέργειες να μην τρυγηθούν καθόλου. Όπως καταλαβαίνετε ο ΕΛΓΑ καταδίκασε και αυτό το προϊόν με άδικα πορίσματα κατά των παραγωγών. Πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Κάποια δημοσιεύματα έγραψαν ότι αποφασίστηκε σε μια συνάντηση με τον Υπουργό, να ορισθεί κατώτατη τιμή για την σταφίδα 1,40 ευρώ το κιλό. Όμως το 2020 οι παραγωγοί μας πωλούσαν με 1,80 ευρώ το κιλό, αλλά και την παραπάνω κατώτατη τιμή του 1,40 ακόμα την περιμένουμε παρότι πέρασαν 3 μήνες, τα έξοδα τρέχουν και δεν έχουμε οικονομική δυνατότητα για τη νέα καλλιέργεια της σταφίδας. Η αναμπέλωση της κορινθιακής σταφίδας παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου γιατί δεν προχωράει; Ποια είναι τα εμπόδια; Η αναμπέλωση κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση ενός εθνικού και ιστορικού προϊόντος όπως είναι η σταφίδα, που μόνο καλό έκανε στη χώρα μας».

Να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας

Καταλήγοντας την ανακοίνωσή του ο Πανηλειακός Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος, επισημαίνει ότι: «Η επισιτιστική κρίση λόγω Covid-19 και τα αποτελέσματά του, όπως το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την Ευρώπη είναι προ των πυλών αν δεν στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας. Τέλος να αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος παραγωγής (λιπάσματα, πετρέλαιο, ρεύμα κ.α.) που καθιστά στην πλειοψηφία των αγροτών απαγορευτικό το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου 2022. Μάλλον κάποιοι έχουν αποφασίσει να ξεκληρίσουν την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες μας. Ελπίζουμε ότι ακόμα και τώρα, θα υπάρξει ανταπόκριση από τους κυβερνώντες και μη κυβερνώντες βουλευτές του νομού μας καθώς και από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημά μας».

Όλη η επικαιρότητα