Γ Εθνική

Πανηλειακός: Του Πύργου το… καμάρι γίνεται 64!

Γενέθλια σήμερα για την πιο ιστορική ομάδα του Νομού, τον Πανηλειακό!
Ακούστε το άρθρο

64 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Πανηλειακός, η πιο ιστορική και πιο επιτυχημένη ομάδα, μακράν στην ιστορία του  Ηλειακού αθλητισμού!

Ο Πανηλειακός ιδρύθηκε το 1958 από την συγχώνευση 3 παλαιότερων τοπικών ομάδων του Πύργου, της ΑΕΚ, του Εθνικού και του Ηρακλή. Στη συγχώνευση προσχώρησε εκ των υστέρων και ο Απόλλωνας Πύργου.  Με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Νίκο Λαμπαούνα ο οποίος έδωσε και το όνομα, συγκροτήθηκε η καινούργια ομάδα το καλοκαίρι του 1957. Οι προτάσεις για το όνομα  ήταν πολλές, όπως  Παμπυργιακός, Ολυμπιάς ή Ολυμπιακός Πύργου λόγω της θέσεως του Πύργου και προς τιμήν της ιστορίας της Αρχαίας Ολυμπίας,  με το Πανηλειακός να επικρατεί.

Τα χρώματα που επιλέχθηκαν ήταν το λευκό και το κόκκινο. Το καλοκαίρι του 1957 και συγκεκριμένα στις 9/6 , δίνει  τον πρώτο αγώνα στην ιστορία του,  που είχε φιλικό χαρακτήρα κόντρα στον Αργοναύτη Κατακόλου, το οποίο έληξε ισόπαλο με σκορ 3-3(ο Χιώνης 2 και  ο Θεοδωρής Θεοχαρόπουλος (ο θρυλικός «Βλογιάρης» πέτυχαν τα γκολ).

Ο πρώτος  επίσημος αγώνας

Ο πρώτος επίσημος αγώνας του Πανηλειακού ήταν στις 22/9/57 στο Αίγιο κόντρα στην πολύ ισχυρή τότε ομάδα του Παναιγιάλειου. Ο Πανηλειακός αγωνίστηκε τότε  με το όνομα ΕΘΝΙΚΟΣ-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ,  αγωνιζόμενος με το παλιό καταστατικό του Εθνικού Πύργου,  αφού ως καινούργιο σωματείο θα έπρεπε να ξεκινήσει από την χαμηλότερη κατηγορία όπως προέβλεπε ο νόμος. Ο Εθνικός-Πανηλειακός ηττήθηκε με το βαρύ 4-1, το πρώτο τέρμα του Πανηλειακού σε επίσημο αγώνα είχε σημειώσει με κεφαλιά ο παλιός παίκτης του Εθνικού Πύργου Τάκης Δημητρακόπουλος.  Μέχρι το 1969 αγωνιζόταν στην ΕΠΣ Αχαΐας, καθώς δεν υπήρχε Ένωση στην Ηλεία. Μετά την ίδρυση της ΕΠΣ Ηλείας, το 1971 ο Πανηλειακός ανέβηκε στη Β΄ Εθνική με προπονητή τον θρυλικό Κώστα Νεστορίδη. «Σταθμός » στην ιστορία του Πανηλειακού,  αποτελεί ο αγώνας στο Άργος με τον Παναργειακό, καθώς την ομάδα ακολούθησαν περίπου 6.000 φίλαθλοι !  Εκείνη την περίοδο στον Πανηλειακό αποδόθηκε το προσωνύμιο Κάλιαρι, από τη  θρυλική πρωταθλήτρια Ιταλίας του 1969. Ο Πανηλειακός έμεινε μόνο δύο σερί χρονιές στη Β΄ Εθνική, στην οποία επέστρεψε το 1981 για μία σεζόν. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι «ερυθρόλευκοι» της Ηλείας εμφάνισαν καθοδική πορεία, έως και την α’ τοπική κατηγορία.

Η «χρυσή» εποχή Σταυρόπουλου

Η τομή στη σύγχρονη ιστορία του Πανηλειακού έγινε όταν το 1988, ανέλαβε ο Σάκης Σταυρόπουλος την ιδιοκτησία και την προεδρία της ομάδας από την α’ τοπική κατηγορία. Την επόμενη χρονιά, με παίκτη-προπονητή τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο Πανηλειακός επέστρεψε στη Γ’ Εθνική, και το 1993 ξεκίνησε μια «ξέφρενη» κούρσα που οδήγησε τον Πανηλειακό στην Α’  Εθνική. Από το 1996 έως το 2002 το Δημοτικό Στάδιο Πύργου βίωσε ιστορικές στιγμές, αφού ο Πανηλειακός απέκτησε σπουδαίους παίκτες και σημείωσε μεγάλες νίκες επί ομάδων όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναικός, ο Άρης κλπ. Όμως το 2002, δεν απέφυγε τον υποβιβασμό στα μπαράζ με την Παναχαϊκή, αλλά την αμέσως επόμενη χρονιά, με τον Σάκη Τσιώλη προπονητή  ανέβηκε ξανά στα μεγάλα σαλόνια. Εκείνη η χρονιά ωστόσο ολοκληρώθηκε με τον πιο θλιβερό τρόπο, αφού  ο Πανηλειακός υποβιβάστηκε και ο Σάκης Σταυρόπουλος αποχώρησε από τα ηνία της ομάδας.

Η αντίστροφη  μέτρηση

Έκτοτε, ντόπιοι επιχειρηματίες προσπάθησαν,  αλλά οι δυνατότητές τους ήταν περιορισμένες. Ύστερα από τρία χρόνια (2007-2010) στην Δ΄ Εθνική, ο Πανηλειακός επέστρεψε στη Γ’ Εθνική, ενώ το 2013 βρέθηκε στη Β’ Εθνική, όπου και παρέμεινε έως και τις αρχές της φετινής σεζόν. Τα συσσωρευμένα οικονομικά χρέη των τελευταίων ετών δημιούργησαν «θηλιά» στον Πανηλειακό και επέφεραν την αποχώρησή του από το πρωτάθλημα, εξέλιξη ταπεινωτική αλλά αναγκαστική.

Ο Πανηλειακός επέστρεψε στην ενεργό δράση την περίοδο 2016-2017 στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας Ηλείας κατακτώντας την πρώτη θέση και την άνοδο στην Γ’ Εθνική, στην οποία και  αγωνίστηκε  τη σεζόν 2019 – 20, όπου και  υποβιβάστηκε στην Α1 της ΕΠΣΗ , στην οποία  παίζει φέτος, και έως την διακοπή  των πρωταθλημάτων είναι στην κορυφή της βαθμολογίας  του 1ου ομίλου με στόχο την άνοδο στην Γ’ Εθνική!

Όλη η επικαιρότητα