Συνεντεύξεις

Πάνος Χατζηλαζαρίδης: «Η «Μάνα Γη» μας χαρίζει τα προϊόντα της και εμείς τα προσφέρουμε σε όλο τον πλανήτη»

Ο Πάνος Χατζηλαζαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο και τον Πύργο. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ αργότερα εργάστηκε στην εταιρία Mediterranean Deli (Ουτρέχτη, Ολλανδία), όπου εξοικειώθηκε με τα εργαλεία του διαδικτυακού marketing και την διαχείριση της εισαγωγικής και εξαγωγικής διαδικασίας. Υπήρξε υπεύθυνος εξαγωγών στην Mandarakis Extra Virgin Olive Oil (Πύργος, Ελλάδα), ενώ ασχολήθηκε και με την κατασκευή πειραματικού υδροπονικού θερμοκηπίου σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον επίκουρο καθηγητή Νικόλαο Συγριμή. Παράλληλα εργάζεται ως μουσικός και τραγουδιστής και τον τελευταίο χρόνο μαζί με δύο στενούς του φίλους και συνεργάτες δημιούργησαν το «Μάνα Γη», ένα ξεχωριστό εγχείρημα, μια καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα. Η ομάδα του «Μάνα Γη» συγκεντρώνει και αναδεικνύει τα μοναδικής ποιότητας και γεύσης ελληνικά προϊόντα και δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να τα προμηθευτεί απ’ ευθείας από τον παραγωγό τους, καταργώντας σύνορα και αποστάσεις. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Πάνος μας μιλά λεπτομερώς για το εγχείρημα αυτό, για τους στόχους και τη λειτουργία του, καθώς και για το πώς μπορεί ο Έλληνας παραγωγός να καταφέρει να δώσει στα προϊόντα του τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά.

«Μάνα Γη»: Μίλησε μας για αυτή την επιχείρηση, ποιο είναι το βασικό της μέλημα.

Το «Μάνα Γη» είναι μια ιδέα που γεννήθηκε το 2015, όταν έχοντας ήδη ταξιδέψει στο εξωτερικό, και έχοντας ζήσει ένα χρόνο στην Ολλανδία, προσπαθούσα να καταλάβω γιατί ενώ τα ελληνικά προϊόντα είναι αγαθά εξαιρετικής ποιότητας δεν μπορούν να βρουν τη θέση τους στο ράφι της παγκόσμιας αγοράς. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Έλληνας παραγωγός ναι μεν έχει προϊόντα άριστης ποιότητας αλλά δεν έχει κατάρτιση στους τομείς του marketing αλλά ούτε και στις ξένες γλώσσες, γεγονός που δυσχεραίνει την επικοινωνία με τις χώρες του εξωτερικού που ενδιαφέρονται για την αγορά των προϊόντων και το βασικότερο δεν υπάρχει είναι εξοικειωμένος με τα σύγχρονα μέσα και εργαλεία, όπως η χρήση υπολογιστή και ο τρόπος διαδικτυακής προώθησης των προϊόντων τους. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το «Μάνα Γη», με βασικό πυρήνα συνεργατών εμένα, τον Γρηγόρη Κουτσουφλιάνο και τον Αποστόλη Γιαντσίδη. Ήμασταν συμφοιτητές στη Θεσσαλονίκη, αλλά και φίλοι αρκετά χρόνια και απλά αποφασίσαμε να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη. Προσπαθήσαμε να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να προσφέρουμε μια υπηρεσία στους Έλληνες παραγωγούς ούτως ώστε να έχει μια λειτουργία με διαφορετικά δεδομένα από εκείνα που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα μοντέλο, με το οποίο και η επιχείρηση θα απολαμβάνει το κέρδος αλλά και ο ίδιος ο παραγωγός ανάλογα με την αύξηση των πωλήσεων του θα αμείβεται όπως πρέπει. Όλη αυτή την προσπάθεια την πλαισιώσαμε στο managi.eu, σε έναν διαδικτυακό τόπο – εργαλείο για την επιχείρηση μας, καθώς δεν είναι μόνο ο ιστότοπος η δουλειά μας, εκεί όμως περικλείουμε τις βασικές υπηρεσίες προς τους παραγωγούς.

Ποια είναι η λειτουργία της καινοτομίας αυτής;

Το «Μάνα Γη», αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την προβολή, προώθηση, επικοινωνία και την αποστολή των ελληνικών προϊόντων πρωτογενούς τομέα των παραγωγών, που σημαίνει ότι η πλατφόρμα φιλοξενεί τα προϊόντα τους, τους δίνει τη δυνατότητα της χρήσης του e-shop, για όσους δεν το έχουν, ούτως ώστε κάποιος από τη λιανική, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό να μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα τους και δημιουργήσαμε και μια ειδική φόρμα χονδρικής, μέσα από την οποία οι ενδιαφερόμενοι, εισαγωγείς – χονδρέμποροι του εξωτερικού μπορούν να παραγγείλουν ή να δηλώσουν την επιθυμητή παραγγελία. Εμείς αντίστοιχα επικοινωνούμε με τον παραγωγό – συνεργάτη μας, με τον οποίον συνδιαμορφώνουμε κάθε προσφορά που δίνουμε στο εξωτερικό, συζητάμε για την εικόνα και την προβολή του προϊόντος και πως αυτή πρέπει να γίνεται, καθώς και το ενδεχόμενο συμμετοχής σε εκθέσεις, αφού το «Μάνα Γη», μπορεί να παίρνει όλα τα προϊόντα των συνεργαζόμενων παραγωγών και στις εκθέσεις να τα δειγματίζει για αυτούς. Πατήσαμε με λίγα λόγια στη λογική της οικονομίας κλίμακας. Έτσι λοιπόν, θεωρήσαμε ότι επειδή η συμμετοχή σε εκθέσεις είναι πολύ ακριβή για έναν παραγωγό, θα είναι πολύ πιο εύκολο με τη συμμετοχή του στο project του «Μάνα Γη», να μπορεί να συμμετέχει σε εκθέσεις που ενδεχομένως δεν θα πήγαινε, κάτι το οποίο κάνει η επιχείρηση για λογαριασμό τους. Εμείς παίρνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες από τους παραγωγούς για τον τρόπο που θέλουν να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, και τα παρουσιάζουμε στις εκθέσεις δημιουργώντας έτσι επαφές με χονδρέμπορους του εξωτερικού, για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να βρουν τη θέση που τους αξίζει σε ξένες αγορές στις οποίες διαφορετικά δεν θα είχαν πρόσβαση. Το «Μάνα Γη» έχει ένα τμήμα πωλήσεων το οποίο καθημερινά δημιουργεί επαφές με το εξωτερικό μέσω e-mails, ώστε να γνωρίσουν οι ξένες εταιρείες τα προϊόντα, και να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν από εμάς προσφορές για κάτι που μπορεί να τους ενδιαφέρει. Ακόμη, αναλαμβάνουμε την μετάφραση των κειμένων μέσα από τα οποία παρουσιάζει ο κάθε παραγωγός τα προϊόντα του, σε επτά γλώσσες, καθώς θεωρήσαμε ότι επειδή οι περισσότεροι κάνουν την μετάφραση μόνο στα αγγλικά, αποκλείουμε τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο google από τις υπόλοιπες γλώσσες. Ένας Άραβας όταν θα αναζητήσει λάδι στη γλώσσα του, δεν θα του εμφανιστεί κανένα αποτέλεσμα αν είναι στα αγγλικά ή στα ελληνικά. Έτσι ενσωματώσαμε τις γλώσσες που θεωρούμε ότι είναι οι επικρατέστερες του εμπορικού κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε σε θεωρητικό επίπεδο γύρω στα 3,2 δις ανθρώπους παγκοσμίως από όσους έχουν πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό, ούτως ώστε να υπάρχει η πρόσβαση στις αναζητήσεις για τα ελληνικά προϊόντα.

Πως προέκυψε η ονομασία «Μάνα Γη»

Λαμβάνοντας υπόψη μας το γεγονός ότι η γη είναι αυτή που μας προσφέρει την ποιότητα των προϊόντων τα οποία καλλιεργεί, και έπειτα συσκευάζει ο παραγωγός, θεωρούμε πως οφείλουμε ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας των ελληνικών προϊόντων σε εκείνη. Η ελληνική γη είναι πλούσια και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Έτσι, θέλαμε βάση μιας ιστορίας της ελληνικής μυθολογίας, στο μύθο της Γαίας, να συνδέσουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο με την έννοια ότι από την ελληνική γη και τα χέρια του παραγωγού, το προϊόν φτάνει σε όλο τον κόσμο. Έτσι δώσαμε το όνομα «Μάνα Γη». Η «Μάνα Γη» η οποία μας χαρίζει τα προϊόντα της, τα οποία εμείς με τη σειρά μας τα παίρνουμε και με σεβασμό και τα προσφέρουμε σε όλο τον πλανήτη, δίνοντας τους τη θέση που τους αξίζει.

Παρατηρείται, όπως ανέφερες και στην αρχή, ότι ελληνικά προϊόντα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο εξωτερικό, παρόλα αυτά οι αριθμοί των εξαγωγών των αγαθών αυτών είναι δυσανάλογοι της απήχησής τους. Γιατί συμβαίνει αυτό και κατά τη γνώμη σου τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες παραγωγοί ώστε τα προϊόντα τους να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει;

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρατηρούνταν έντονα το φαινόμενο της αγοράς του πρωτογενούς προϊόντος από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, χώρες με πολλούς αγοραστές λαδιού και έπειτα τη νοθεία του – έχουν αποκαλυφθεί άλλωστε πολλά τέτοια σκάνδαλα -, όπου η ιταλική μαφία διοχέτευε στην ιταλική αγορά μεγάλες ποσότητες ελληνικού λαδιού το οποίο είχε νοθευτεί και το οποίο βαφτιζόταν ιταλικό, με αποτέλεσμα εμείς να έχουμε μια μεγάλη απώλεια πρωτογενούς προϊόντος το οποίο θα μπορούσε να φέρει πλούτο στους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι έχαναν τη δυνατότητα να το διαθέσουν στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο που είναι αφενός η διάθεση του προϊόντος στη τιμή που του αρμόζει στην αγορά, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς πρώτα, και αφετέρου την τυποποίηση του, και την απόκτηση υπεραξίας. Γιατί αυτός είναι ουσιαστικά ο ρόλος του marketing, το να καταλάβει ο αγοραστής ότι πρέπει και αξίζει να δώσει κάποια παραπάνω χρήματα για το προϊόν, είτε γιατί υπάρχει μια διαφορετική διαδικασία στην παραγωγή, είτε γιατί το προϊόν μπορεί να έχει μια μοναδική συσκευασία η οποία ανταποκρίνεται σε ένα κοινό με καλύτερη οικονομική κατάσταση, οπότε αυτομάτως συγκαταλέγεται στα premium προϊόντα, άρα αυξάνεται και η τιμή. Η μη δυνατότητα των παραγωγών να επικοινωνήσουν με τις ξένες αγορές για τους λόγους που προαναφέραμε, τους αποκλείει από τις περισσότερες από αυτές. Το εγχείρημα μας ουσιαστικά γεφυρώνει τον πρωτογενή τομέα με την παγκόσμια αγορά. Ο παραγωγός μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που του προσφέρει το «Μάνα Γη»: των μεταφράσεων των κειμένων τους, τη φωτογράφιση των προϊόντων τους, την παρουσίαση της εταιρικής τους δραστηριότητας, αφού μέσα στην πλατφόρμα κάθε παραγωγός έχει τον προσωπικό του χώρο μέσα στον οποίον αναδεικνύονται τα προϊόντα του. Έτσι δημιουργείται ένα ολοκληρωμένη προφίλ του παραγωγού, καθώς έχουμε παρατηρήσει ιδιαιτέρως στις προηγμένες αγορές, ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο αγοραστής να μπορεί να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίον παράχθηκε το προϊόν αλλά και όλη τη διαδικασία μέχρι τη στιγμή που μπήκε στη συσκευασία.

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή προϊόντα που εξάγονται μέσω της επιχείρησης σας και ποιες χώρες του εξωτερικού δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση σε αυτά;

Εμείς ξεκινήσαμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα το Νοέμβριο του 2017. Στον πρώτο χρόνο προσπαθήσαμε να μην είμαστε βιαστικοί, καθώς θέλαμε να σκιαγραφήσουμε το τρόπου με τον οποίον εκδηλώνεται το ενδιαφέρον από τους αγοραστές. Έχουμε στη διάθεση μας μια βάση δεδομένων με περίπου 7.000 χονδρεμπόρους από 74 χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι είτε έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο παρελθόν για τα ελληνικά προϊόντα, είτε έχουν αγοράσει, είτε ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για αυτά. Δε θέλαμε να μπούμε στη διαδικασία, να πάρουμε αυτή τη λίστα και να αρχίσουμε απλά να στέλνουμε, χωρίς να έχουμε πρώτα μια «ανάδραση» από τις αγορές στόχους, οι οποίες για εμάς σε πρώτη φάση ήταν η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο, η Σκανδιναβία, οι Αραβικές χώρες, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν κ.α..Μέχρι στιγμής, η επιτυχής εξαγωγή που έκανε στο κομμάτι της χονδρικής το «Μάνα Γη», ήταν στην Ταϊβάν, μια ποσότητα μισού τόνου φέτας από την τοπική επιχείρηση Καλομοίρης, όπου μετά από διαπραγματεύσεις, παροχή πληροφοριών και υλικού, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τα πλαίσια και το πρόσφορο έδαφος ούτως ώστε ο επιχειρηματίας από την Ταϊβάν να εμπιστευτεί το προϊόν, παρέχοντας του φυσικά όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, και να κάνουμε την επιτυχή αυτή εξαγωγή μέσα στο καλοκαίρι του 2018. Θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλη επιτυχία για το εγχείρημα μας. Δείχνει ότι όντως υπάρχει χώρος στην αγορά γι αυτό και πως όντως εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες του εκάστοτε παραγωγού. Στο κομμάτι της λιανικής, έχουμε στείλει προϊόντα σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Γαλλία. Στις πωλήσεις αυτές, παρατηρούμε ότι τα προϊόντα που έχουν μεγαλύτερη απήχηση μέχρι στιγμής είναι: το ελαιόλαδο, το μέλι, οι ελιές, οι μαρμελάδες (οι οποίες παρασκευάζονται με βιολογικά υλικά και καθαρά φυτικές γλυκαντικές ουσίες). Μέσα από το το site έχει πουληθεί το 85% των προϊόντων.

Δια.Π.Πρ.Ε.Πων ή αλλιώς Διαδικτυακή Πύλη Προσφοράς Ελληνικών Προϊόντων, μίλησε μας για αυτή την εφαρμογή κοινωνικής αλληλεγγύης και για το πως μπορεί κάποιος να τη χρησιμοποιήσει.

Το Δια.Π.Πρ.Ε.Πων αποτελεί μια ιδέα δική μου και του συνεργάτη μου, Γρηγόρη Κουτσουφλιάνου, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Ουσιαστικά αξιοποιώντας τον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό, εντός του διαδικτυακού μας τόπου, όπου ο καθένας μπορεί να μπει και να ψωνίσει για εκείνον κάποια προϊόντα, θεωρήσαμε ότι είναι πολύ έξυπνο και χρήσιμο να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα αλληλεγγύης, να μπορούν να αγοράζουν προϊόντα τα οποία θα μπορούν να στέλνουν απευθείας σε ιδρύματα τα οποία συνεργάζονται με το «Μάνα Γη». Είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία, και ένας πολύ απλός τρόπος ενίσχυσης αυτών των ιδρυμάτων, τα οποία συνήθως βασίζονται απόλυτα στην εθελοντική δράση των απλών πολιτών. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο, όπως και κάτι ανάλογο του «Μάνα Γη» δεν υπάρχει στη χώρα μας. Δεν λέμε ότι έχουμε ανακαλύψει τον τροχό, ο συνδυασμός των υπηρεσιών όμως που προσφέρουμε είναι κάτι το καινοτόμο. Το Δια.Π.Πρ.Ε.Πων υλοποιείται σε συνεργασία με την ACS, η οποία μας έδωσε μια έκπτωση για την μεταφορά των προϊόντων προς τους οργανισμούς κοινωνικής ωφέλειας. Εμείς έχουμε συνάψει ιδιωτικές συμβάσεις με έξι ιδρύματα. Η πύλη δεν έχει λειτουργήσει ακόμη λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε, τα οποία όμως θα αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί είμαστε σε διαδικασία αναβάθμισης της πλατφόρμας μας και σχεδιασμού νέου site. Ο νέος μας διαδικτυακός τόπος θα εξυπηρετεί στο έπακρο τις ανάγκες μας και μέχρι τα μέσα του Μάρτη, όλα τα κομμάτια της πλατφόρμας θα είναι λειτουργικά.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της επιχείρησης;

Το 2019 ξημερώνει μια νέα εποχή για το «Μάνα Γη», η οποία ουσιαστικά συμπίπτει και με τη μετακόμιση μου στην Αθήνα. Δούλεψα όλο αυτό τον καιρό στον Πύργο, δυστυχώς όμως οι ανάγκες της επιχείρησης πλέον επιτάσσουν τη διαμονή και τη δραστηριότητα μας σε ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, στις οποίες μπορούμε να διαθέσουμε τα προϊόντα του «Μάνα Γη». Ντελικατέσεν, βοτανοπωλεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία, εταιρίες που ενδιαφέρονται για ιδιαίτερα προϊόντα. Εμείς του προσεγγίζουμε κατ’ ιδίαν, και τους παρουσιάζουμε τα προϊόντα, δίνοντας τους παράλληλα προσφορές για την απόκτησή τους. Το αρχικό πλάνο έλεγε η μεταφορά μας να γίνει στη Θεσσαλονίκη, όμως τα σχέδια άλλαξαν, και έτσι η έδρα μας πλέον μεταφέρεται στην Αθήνα, με σκοπό όμως την τελική μεταφορά της στη συμπρωτεύουσα. Μέχρι τον Μάρτιο θα κάνουμε τρία συγκεκριμένα ταξίδια, ένα στις Βρυξέλλες, ένα στο Παρίσι και ένα στη Ρώμη, όπου έχουμε δημιουργήσει κάποιες επαφές, και έχουμε κανονίσει κάποιες κατ’ ιδίαν επαφές με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για τα ελληνικά προϊόντα. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά σχεδιάζουμε τη συμμετοχή μας σε μια έκθεση του εξωτερικού. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε έτοιμη τη νέα διαδικτυακή μας πλατφόρμα, η οποία όπως προανέφερα θα αναβαθμιστεί και θα είναι είναι ένας πλήρως αυτοματοποιημένος μηχανισμός. Παράλληλα βέβαια με τη δημιουργία του νέου site, ξεκινάμε και την διαφήμιση του «Μάνα Γη», τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, κυρίως μέσω των social media, και της Google, ώστε να βγαίνουμε όσο ψηλότερα γίνεται στις αναζητήσεις, όπου ήδη μια μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος μας είναι ότι βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων, όταν κάποιος αναζητεί λέξεις κλειδιά που αφορούν την ελληνική γη και τα ελληνικά προϊόντα. Είμαι σίγουρος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε αποκτήσει μια ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα εντός του ελλαδικού χώρου, και θα έχουμε εισροή παραγωγών που πιθανότατα δεν έχουμε προσεγγίσει ακόμη. Πιστεύω ότι σιγά σιγά όλοι αντιλαμβανόμαστε την ατομική ευθύνη που έχουμε, και εστιάζουμε στο πως πρέπει να βελτιωνόμαστε εμείς οι ίδιοι και στο τι μπορούμε να κάνουμε για να διεκδικήσουμε όπως πρέπει όσα μας αρμόζουν. Οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας και την ενέργεια μας στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα παραγωγής γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για την ελληνική αγορά. Έχουμε άπειρα είδη προϊόντων και πάρα πολλούς ευφάνταστους παραγωγούς, οι οποίοι μεταποιούν το πρωτογενές προϊόν σε κάτι πολύ ιδιαίτερο, δημιουργώντας έτσι μοναδικές καινοτομίες. Ο βασικός μας στόχος στο «Μάνα Γη» είναι η γεφύρωση του πρωτογενούς τομέα με τη διεθνή αγορά και εγώ προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.

Όλη η επικαιρότητα