Ηλεία

Πάντα σε ετοιμότητα το Κλιμάκιο Καναντέρ της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας – Με τόλμη και αυταπάρνηση

Ακούστε το άρθρο

Σε ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά τα στελέχη του κλιμακίου των πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ στην 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα. Άνθρωποι που ανά πάσα στιγμή ρίχνονται στη «μάχη» της φωτιάς για το κοινό καλό, για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον, δίνουν τον δικό τους αγώνα, στηριζόμενοι στο θάρρος και την μεγάλη ικανότητα που τους διακρίνει όχι μόνο για τον χειρισμό των αεροσκαφών, αλλά και για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η εφ. «Πατρίς» βρέθηκε στο χώρο του κλιμακίου των Καναντέρ στην 117 Π.Μ. και κατέγραψε την προετοιμασία των πιλότων, για κάθε ενδεχόμενο αυτές τις δύσκολες μέρες του καλοκαιριού.

Ο στόλος των Καναντέρ, πανελλαδικά είναι πεπαλαιωμένος, σύμφωνα με τα στοιχεία. Τα CL 215 έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσίας και τα CL 415 σχεδόν τα 20. Σε αυτά βασίζεται το σημαντικότερο μέρος της κατάσβεσης των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 11. Τα ανταλλακτικά είναι δυσεύρετα, ενώ όσες ακόμη χώρες διαθέτουν Καναντέρ, τα έχουν αναβαθμίσει με τα CL 215 Τ ή με τα CL 515, που είναι νέας τεχνολογίας.

Παρόλα αυτά, οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών, που έρχονται για να στελεχώσουν το κλιμάκιο της 117 Π.Μ. από την «μητρική» Μονάδα Ελευσίνας, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα σε συνεργασία με τα στελέχη και τους τεχνικούς των αεροσκαφών, ώστε να πετούν με ασφάλεια και να αποδίδουν τα μέγιστα όταν «ρίχνονται» στις φλόγες.

Επιτελούν
το έργο τους

Όπως ανέφερε ο διοικητής του Κλιμακίου  Αντισμήναρχος κ. Νικόλαος Ζήσης ο στόλος ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες, γίνονται καθημερινά αυστηροί έλεγχοι στα αεροσκάφη και όταν χρειάζεται γίνονται οι απαραίτητες επιδιορθώσεις.

«Σαφώς, ένας καινούργιος στόλος αναβαθμίζει και το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε. Αυτό ισχύει για κάθε τομέα. Αλλά τα Καναντέρ που διαθέτουμε επιτελούν το έργο τους αποτελεσματικά», επισημαίνει κατηγορηματικά.

Στο κλιμάκιο της 117 Π.Μ. διατίθενται συνήθως 2 – 3 Καναντέρ, ωστόσο αυτό καθορίζεται πάντα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν κάθε μέρα ή περίοδο, ανάλογα τις πυρκαγιές ανά την Ελλάδα, τις ημέρες επικινδυνότητας, τους ανέμους και τα στατιστικά στοιχεία που εξάγονται, ώστε τα αεροσκάφη να βρίσκονται στην πλησιέστερη βάση για άμεση επέμβαση.

«Ευτυχώς για φέτος, είναι ήσυχο καλοκαίρι, δεν έχουμε πολλές φωτιές και μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αρκετά καλά σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι κυριότερες δυσκολίες έχουν να κάνουν με το απρόβλεπτο της φωτιάς. Η κάθε φωτιά «συμπεριφέρεται» διαφορετικά, σε συνάρτηση για παράδειγμα με την καύσιμη ύλη, τις καιρικές συνθήκες, τον άνεμο, την θερμοκρασία. Επίσης, παίζει ρόλο και το ανάγλυφο της περιοχής. Πρέπει να προβλέπουμε και το πώς μπορεί να συμπεριφερθεί η φωτιά, ανάλογα και με όλους αυτούς τους παράγοντες», αναφέρει ο Επισμηναγός κ. Χρήστος Λύτρας.

Ο κ. Λύτρας είχε κινδυνέψει σε κατάσβεση πυρκαγιάς τον Ιούλιο του 2016 στην Νεάπολη Λακωνίας, ωστόσο λόγω της εμπειρίας του ιδίου και του συναδέλφου του, κατάφεραν να σωθούν: «Ο άνεμος επηρέασε το αεροσκάφος σε ένα καθοδικό ρεύμα, ενώ είχαμε ρίξει το νερό στο σημείο της φωτιάς. Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Εντάξει, σαν συναίσθημα δεν περιγράφεται. Περιμένεις να πεθάνεις. Κάναμε όμως τις απαραίτητες ενέργειες και σωθήκαμε…».

Να βοηθήσουμε
τον κόσμο

«Ο στόλος είναι παλιός, αλλά αξιόμαχος. Οι επιθεωρήσεις όμως γίνονται όπως πρέπει. Εμείς έχουμε πολύ καλή ψυχολογία ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, γιατί αυτή είναι δουλειά μας. Αυτό που προέχει είναι να  βοηθήσουμε τον κόσμο σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και αυτό κάνουμε», τονίζει ο Σμηναγός κ. Νικόλαος Ασπρουλάκης.

«Προσπαθούμε να δίνουμε τα μέγιστα στο να είναι τα αεροσκάφη στον αέρα, σε συνεργασία με τα πληρώματα, ώστε να είναι δίπλα στον έλληνα πολίτη και να μην βρεθεί κανείς στη δυσάρεστη θέση να κινδυνεύσει ο ίδιος και η περιουσία του.

Το αεροσκάφος έχει μια ηλικία μεγάλη, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, με πολλές ώρες δουλειάς, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα βρίσκονται πάντα στον αέρα», είπε ο Αρχισμηνίας Τεχνικός Αεροσκαφών κ. Σωτήριος Σωτηρόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα